Molluskat lapsilla: oireet ja hoito
 

Molluskat lapsilla: oireet ja hoito

Molluskat ovat lapsilla yleisiä. Ne ovat hyvänlaatuisia, mutta usein erittäin herkästi tarttuvia syyliä.
Molluskat lapsilla: oireet ja hoito
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 27 kesäkuuta, 2023

Ontelosyylät eli molluskat (molluscum contagiosum) ovat lapsilla melko yleisiä. Ne ovat hyvänlaatuisia mutta erittäin herkästi tarttuvia näppylöitä. Tauti on hyvä diagnosoida ja hoitaa ajoissa, vaikka se ei olekaan vakava terveysongelma.

Molluskat lapsilla

Molluskoja aiheuttaa rokkoviruksiin kuuluva ontelosyylävirus. Kyseessä on melko yleinen ihotauti, jota esiintyy kaikkialla maailmassa. Se on yleinen syy käydä lasten ihotautilääkärillä.

Molluskoita esiintyy yleensä enemmän atooppisella iholla, sillä atooppinen ihottuma muuttaa immuunitoimintaa ja ihon suojakerrosta.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Periytyykö atooppinen ihottuma vanhemmilta lapsille?

Miten molluskat tarttuvat?

Molluskat tarttuvat suorassa ihokosketuksessa tai epäsuorassa kontaktissa pyyhkeistä, leluista, alusvaatteista, partateristä tai tatuointivälineistä. Ne voivat tarttua jopa autoinokulaation kautta eli levitä terveeseen ihoon henkilön raavittua syyliään. Lisäksi uskotaan, että molluskat voivat tarttua yleisistä märkätiloista tai uima-altaista, vaikka tutkimusnäyttöä tästä ei ole.

Ontelosyylien itämisaika vaihtelee kahdesta viikosta kuuteen kuukauteen. Näppylät rajoittuvat vain epidermiin, sillä ne eivät leviä systeemisesti. Kun molluskoita kosketetaan, niiden sisältä voi tulla vaaleaa, hyvin paljon virusta sisältävää massaa, jonka kautta tartunta leviää erittäin helposti. Siksi molluskoita ei kannata yrittää puristaa.

Molluskat ovat yleisiä lapsuudessa.
Molluskoita on useimmiten 2–5-vuotiailla lapsilla, mutta niitä voi esiintyä myös aikuisilla tai nuorilla.

Kliiniset oireet

Molluskat ovat yleensä oireettomia, mutta saattavat toisiaan kutista tai kipeytyä. Raapiminen voi aiheuttaa verenvuotoa syylien alla. Lisäksi raapimisen aiheuttamat tulehdusreaktiot ovat ilmeisiä ja ne tulisi erottaa sekundaarisesta bakteeri-infektiosta. Molluskat ovat tyypillisesti helmenvalkoisia tai ihonvärisiä kiinteitä näppylöitä, joiden keskellä on “napa”.

FP Essentials -julkaisun mukaan molluskat ovat halkaisijaltaan yleensä yhdestä millimetristä yhteen senttimetriin. Ne sijaitsevat tavallisimmin paljailla alueilla, kuten:

  • Kasvoissa
  • Yläruumiissa
  • Raajoissa
  • Kainaloiden alueella

Syylät voivat esiintyä yksittäin tai rykelminä. Ne voivat olla myös varrellisia tai niitä voi ympäröidä punertava kehä.

Molluskat lapsilla: hoitovaihtoehdot

Hoitovaihtoehtoja on useita, mutta valinta riippuu vanhempien mieltymyksistä. Vaiva paranee yleensä itsestään, mutta hoito aloitetaan autoinokulaation ja syylien leviämisen estämiseksi. Hoitovaihtoehtoja ovat paikalliset lääkkeet, molluskoiden fyysinen poistaminen ja systeeminen hoito.

Molluskoiden fyysinen poistaminen

Kaksi yleisintä toimenpidettä ovat jäädytyshoito nestemäisellä typellä ja kyretointi. Nämä tekniikat voidaan myös liittää toisiinsa. Laserhoito on myös yksi vaihtoehto, mutta ei ensisijainen hoitomuoto.

  • Pois leikkaaminen: Tämä on usein erittäin kivuliasta lapsille, minkä vuoksi tarvitaan paikallispuudutusta. Toimenpide jättää hyvin helposti arpia.
  • Kyretointi: Tämä on kirurginen menetelmä, jossa molluskat poistetaan kyretillä.

Paikalliset lääkkeet

Joitakin molluskoihin käytettyjä paikallisia lääkkeitä ovat:

  • Podofyllotoksiini
  • Kaliumhydroksidi
  • Salisyylihappo
  • Bentsoyyliperoksidi
  • Tretinoiini

Lääkkeitä käytetään paikallisesti jokaiseen molluskaan tulehdusreaktion aikaansaamiseksi ja paranemisen nopeuttamiseksi. Paikallisilla liuoksilla on erilaiset pitoisuudet ja niitä käytetään useita peräkkäisiä päiviä. Neljän viikon kuluttua molluskoiden pitäisi hävitä, mutta jos ne eivät lähde, toimenpide on toistettava.

Molluskoiden systeeminen hoito

Suun kautta otettavaa simetidiiniä on ehdotettu turvalliseksi vaihtoehdoksi molluskoiden poistamiseen lapsilla, jotka pelkäävät kipua.

Äiti auttaa tytärtään pesemään kätensä.

Ennaltaehkäisy

Molluskoiden tarttumista ei ole helppoa ennakoida, vaikka sitä voidaankin ennaltaehkäistä tietyillä toimenpiteillä. Tässä on joitakin yleisiä suosituksia:

  • Käytä oikeanlaisia jalkineita, jotka eristävät jalan pinnoilta
  • Pese käsiä säännöllisesti
  • Huuhtele iho vesiaktiviteettien jälkeen
  • Älä jaa pyyhkeitä tai uimapukuja muiden kanssa
  • Kuivaa vartalo kunnolla, mukaan lukien taipeet
  • Kosteuta iho päivittäisen puhdistuksen jälkeen.

Molluskat lapsilla

Vaikka molluskat ovat yleensä oireettomia ja siksi vain kosmeettinen haitta, ne tulee hoitaa viipymättä. Tällä tavalla vältetään autoinokulaatio. Kotihoitoja tai molluskoiden koskettelua ei suositella. On parasta kääntyä lääkärin puoleen asianmukaisen hoidon aloittamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Peterson AR, Nash E, Anderson BJ. Infectious Disease in Contact Sports. Sports Health. 2019 Jan/Feb;11(1):47-58. doi: 10.1177/1941738118789954. Epub 2018 Aug 14. PMID: 30106670; PMCID: PMC6299350.
  • Rayala BZ, Morrell DS. Common Skin Conditions in Children: Skin Infections. FP Essent. 2017 Feb;453:26-32. PMID: 28196318.
  • Rush J, Dinulos JG. Childhood skin and soft tissue infections: new discoveries and guidelines regarding the management of bacterial soft tissue infections, molluscum contagiosum, and warts. Curr Opin Pediatr. 2016 Apr;28(2):250-7. doi: 10.1097/MOP.0000000000000334. PMID: 26900921.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.