Kotihoitoja lasten korvasärkyyn
 

Kotihoitoja lasten korvasärkyyn

Näytämme muutamia kotihoitoja lasten korvasärkyyn. Ne voivat auttaa lievittämään vaivaa ennen lääkkeisiin turvautumista.
Kotihoitoja lasten korvasärkyyn
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 19 joulukuuta, 2022

Lasten korvakivuista voi tulla hyvin ärsyttäviä ja toistuvia erilaisten tulehdusprosessien vuoksi. Tietyissä tilanteissa ne aiheuttavat loputonta itkua, ja siksi kannattaakin harkita joitakin kotihoitoja epämukavuuden lievittämiseksi. Jos kipu on voimakasta eikä lievity luonnonmukaisin keinoin, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen. Tässä artikkelissa jaamme muutamia kotihoitoja lasten korvasärkyyn.

Tietyt päivittäiset tottumukset voivat aiheuttaa epämukavuutta korvassa, kuten korvakäytävän raapiminen, vanupuikkojen käyttö ja myös veden joutuminen korvaan uimisen aikana. Kaikki nämä tekijät voivat ärsyttää korvakäytävän tai tärykalvon ihoa, ja ongelma kannattaa ratkaista mahdollisimman ripeästi.

Kotihoitoja lasten korvasärkyyn

Seuraavat kotihoidot voivat auttaa lievittämään lasten korvasärkyä. Jos korvakipu ei lakkaa tai se toistuu jatkuvasti, vaiva kannattaa tutkituttaa lääkärillä.

Korvakipu voi olla inhottava vaiva.

1. Kuivaa hiustenkuivaajalla

Korvakäytävän lämmittäminen voi lievittää vaivaa. On tärkeää, että ilma ei ole kovin kuumaa ja että hiustenkuivaaja pidetään tietyllä etäisyydellä korvasta, enintään 2–3 minuuttia. Hiustenkuivaajaa ei koskaan saa pitää korvassa kiinni, jotta vältetään palovammat. Tavoitteena on kuivata ulkokorva.

Kuivan ilman avulla korvan sisälle kertynyt neste saadaan haihtumaan, ja näin inhottava tai kivulias tunne lievittyy.

2. Laita laventeliöljyä ulkoiseen korvakäytävään

Lasten korvasäryn lievittämiseen voidaan käyttää paikallisesti myös muutama tippa laventeliöljyä tai kehäkukkauutetta. Tämän hyödyistä on näyttöäkin, kuten todetaan Cochrane Collaboration -verkoston laatimassa systemaattisessa katsauksessa.

Tietyt vitamiinilisät taas voivat toimia ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Erityisesti D-vitamiinin puutos voi lisätä hengityselinsairauksien, kuten korvatulehduksen, riskiä. Siksi D-vitamiinilisä ruokavaliossa voi hyödyttää. On kuitenkin aina parasta keskustella ensin lääkärin kanssa ja olla lääkitsemättä lasta ilman lääkärin lupaa.

3. Tiputa muutama tippa inkiväärivettä korvaan

Inkivääri on yksi kaikkein hyödyllisimmistä mausteista. Se kykenee edistämään painonpudotusta ja myös hillitsemään tiettyjä tulehduksellisia ja oksidatiivisia mekanismeja.

Se voi myös vähentää joidenkin infektioiden, kuten hengitystieinfektioiden, riskiä, kun sitä nautitaan haudukkeena. Näin todetaan Clinical Nutrition ESPEN –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Lapsen korvakivun lievittämiseksi sekoita hieman inkiväärijauhetta veteen ja anna sen seistä muutama minuutti. Siivilöi sitten neste ja levitä pari tippaa kipeälle alueelle. On syytä mainita, että tämän kotihoidon tueksi ei ole tieteellistä näyttöä.

Tarvittavat varotoimet lasten korvakivun lievittämiseksi

Korvasärkyä voidaan ehkäistä useilla varotoimilla, kuten estämällä veden pääsy korvakäytävään lasten uidessa altaassa tai järvessä. Tätä varten on olemassa erittäin tehokkaita korvatulppia, jotka mukautuvat helposti korvaan.

Myös sierainten puhdistaminen merivedellä voi olla hyödyllistä, sillä se estää lian ja bakteerien kertymisen. Tämä tarkoittaa vähäisempiä infektioita sekä tulehdusmekanismien tehokkaampaa hallintaa kehossa.

Vanupuikkoja ei suositella vaikun poistamiseen korvasta, sillä korva voi vahingoittua.

Milloin lääkäriin?

Jatkuva korvakipu on syytä tutkituttaa lääkärissä.

Jos korvakivusta tulee toistuva ja yhä hankalampi vaiva, voi olla tarpeen käydä lääkärissä tarkan diagnoosin saamiseksi. Tässä tapauksessa on tärkeää sulkea pois mahdolliset infektiotaudit, kuten välikorvatulehdus, joka vaatii toisenlaisia hoitoja.

Korvasärkyyn on kotihoitoja

Kuten näet, on olemassa muutamia helppoja kotihoitoja, jotka voivat auttaa lievittämään kipua lapsesi korvassa. Ne ovat melko tehokkaita ja vähän kajoavia, joten niitä kannattaa kokeilla.

Ne eivät kuitenkaan ole ratkaisu kaikenlaiseen korvasärkyyn – joissakin tapauksissa on turvauduttava muihin hoitoihin.

Muista lopuksi, että hyvän terveyden ylläpitämiseksi on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja jo pienestä pitäen. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, vähintään 7 tunnin yöunet ja auringonvalon saaminen ovat keskeisiä asioita myöhempää elämää ajatellen. Nämä tavat vähentävät myös erilaisten kehon vaivojen ja infektioiden riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mengual Gil JM. Vitamina D por encima del año de vida, ¿es necesaria o está de moda? En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2018. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2018. p. 17-30. Disponible en: http://www.aepap.org/sites/default/files/017-030_vitamina_d_por_encima_del_ano.pdf
  • Vahid, F., & Rahmani, D. (2021). Can an anti-inflammatory diet be effective in preventing or treating viral respiratory diseases? A systematic narrative review. Clinical nutrition ESPEN, 43, 9–15. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2021.04.009
  • Foxlee, R., Johansson, A., Wejfalk, J., Dooley, L., & Del Mar, C. (2006). Topical analgesia for acute otitis media.
    Cochrane Database of Systematic Reviews, (3), 1-42. [CD005657]. Disponible en: https://doi.org/10.1002/14651858.CD005657.pub2
  • van Uum RT, Venekamp RP, Zuithoff NP, Sjoukes A, van de Pol AC, Schilder AG, Damoiseaux RA. Improving pain management in childhood acute otitis media in general practice: a cluster randomised controlled trial of a GP-targeted educational intervention. Br J Gen Pract. 2020 Oct 1;70(699):e684-e695.
  • Worrall G. Acute earache. Can Fam Physician. 2011 Sep;57(9):1019-21, e320-2.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.