Kuinka välttää lapsia aiheuttavat onnettomuudet vedessä
 

Näin vältät lasten tapaturmat vedessä

Rannat ja uima-altaat ovat lasten suosikkikohteita kesäisin. On kuitenkin syytä kiinnittää huomiota varotoimiin tapaturmien välttämiseksi.
Näin vältät lasten tapaturmat vedessä
Marcela Alejandra Caffulli

Kirjoittanut ja tarkastanut lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 30 heinäkuuta, 2022

Lapset rakastavat uimista rannoilla ja altaissa. On kuitenkin tärkeää tehdä joitakin varotoimia, jotta vältetään lasten tapaturmat vedessä.

Vesiympäristössä sattuvat onnettomuudet ovat hyvin yleisiä ja niitä tapahtuu jopa vanhempien läsnäollessa. Ei ole harvinaista, että aikuiset höllentävät valvontaansa muutamaksi minuutiksi tai eivät ole lainkaan valppaina pikkulasten kanssa.

Erityisesti yksityiset uima-altaat ovat pahin vaaranpaikka. Yleisissä uimahallissa sitä vastoin on koulutettu henkilökunta, joka pitää huolta uimareista ja auttaa heitä tapaturman sattuessa.

Jos siis aiot lähteä lomalle jonnekin, missä on uima-altaita tai -rantoja, pidä lapsiasi erittäin tarkoin silmällä sekä vedessä että sen lähettyvillä. Ota nämä vinkit huomioon!

Lasten yleisimmät tapaturmat vedessä

Lapselle voi sattua erilaisia tapaturmia uima-altaassa, meressä tai järvessä. Kaikista yleisin onnettomuus on kuitenkin hukkuminen.

Maailman terveysjärjestön (WHO) tietojen mukaan hukkuminen on kolmanneksi yleisin tapaturmakuolemien syy maailmassa, ja lapset ovat riskialttein väestö. Eniten hukkumiskuolemia on 1–4-vuotiailla ja toiseksi eniten 5–9-vuotiailla lapsilla.

Toinen usein raportoitu tapaturma ovat lihasvammat tai luunmurtumat, jotka johtuvat putoamisesta uima-altaaseen tai huonosta hypystä ponnahduslaudalta. Joissakin tapauksissa nämä vammat voivat johtaa kuolemaan, ja muissa tapauksissa ne voivat jättää vakavia neurologisia ja motorisia seurauksia.

Meressä taas vaarana ovat merieliöiden, kuten nilviäisten, merihämähäkkien, meritäiden ja rauskujen, hyökkäykset.

Uima-altaissa voi sattua tapaturmia.
Vanhempien varoittaminen näistä vaaroista on äärimmäisen tärkeää, koska ne ovat yleisiä ja niitä voidaan ehkäistä. On tärkeää opettaa lapset toimimaan turvallisesti vesiympäristössä ja kiinnittää huomiota heidän toimintaansa.

Toimenpiteet lasten tapaturmien välttämiseksi vedessä

Lapsilla ei ole käsitystä vaarasta, ja sinun tehtäväsi vanhempana on huolehtia heistä. Tästä syystä annamme tänään neuvoja tapaturmien ehkäisemiseksi vedessä.

1. Pidä lasta silmällä koko ajan

Tärkein suositus tapaturmien välttämiseksi vesiympäristössä on pitää lapsia koko ajan silmällä uima-altaassa ja sen ulkopuolella, varsinkin jos he ovat alle viisivuotiaita. Pieni lapsi voi menettää henkensä alle 25 cm:n syvyydessä, vaikka hän osaisi uida. Älä siis päästä lapsiasi hetkeksikään pois silmistäsi.

2. Älä anna lasten juosta altaan reunalla

Älä anna lastesi juosta tai kävellä altaan reunalla, koska he voivat pudota altaaseen ja hukkua tai saada terävän iskun, joka voi aiheuttaa murtuman.

3. Opeta lapsesi uimaan jo pienestä pitäen

Opeta lapsesi uimaan jo pienestä pitäen, sekä selviytymiskeinona että liikunnan vuoksi. Tämä edistää heidän fyysistä terveyttään ja antaa sinulle paljon luottavaisemman mielen, kun he leikkivät vedessä.

4. Hyödynnä kelluntavälineitä

Käytä kelluntavälineitä, jotka sopivat lapsen ikään ja tilanteeseen (käsivarsikellukkeet, pelastusliivit, laudat tai puhallettavat uimarenkaat). Tämä antaa sinulle mielenrauhan, ja lapsesi voi leikkiä, pitää hauskaa ja nauttia olostaan uima-altaassa tai rannalla. Muista kuitenkin, että kaikki varusteet eivät sovellu kaikille lapsille ja kaikkiin ympäristöihin.

5. Tarkista altaan syvyys

Jos lapsesi sukeltaa pää edellä uima-altaaseen, tarkista altaan syvyys onnettomuuksien välttämiseksi. Sen tulee olla riittävän syvä, jotta lapsi voi uida ja kellua.

Muista, että lapset ovat harkitsemattomia ja ottavat paljon riskejä sukeltaessaan altaan reunalta tai ponnahduslaudalta veteen.

6. Käytä liukumattomia sandaaleita

Kun lapsesi nousee vedestä, laita hänelle liukumattomat kengät tai sandaalit jalkaan, jotta hän ei liukastu altaan reunalla. Lisäksi jalkineet suojaavat jalkoja märillä pinnoilla viihtyviltä sieniltä.

7. Pue pelastusliivit päälle

Venematka on lapsista erittäin jännittävä ja hauska, mutta varmista, että he pukevat pelastusliivit päälleen. Sekä lasten että aikuisten tulee käyttää pelastusliivejä, ja ne ovat pakollinen osa veneen varustusta merenkulun määräysten mukaan.

8. Vältä yleiset infektiot

Tee tarvittavat terveystarkastukset ennen kuin viet lapsesi uima-altaaseen, koska he voivat saada tai levittää yleisiä iho-, silmä- tai korvatulehduksia.

Hyvä strategia on peseytyä suihkussa saippualla ja vedellä ennen ja jälkeen altaassa uimisen, sekä uimalasien käyttö uidessa. Jos lapsilla on usein korvatulehduksia, kysy lääkäriltä korvatulppien käytöstä.

9. Älä jätä lapsia vahtimatta

Älä jätä lasta ilman valvontaa tai toisen lapsen hoiviin veden lähettyvillä. Pienen lapsen hukkuminen ja muut onnettomuudet voivat tapahtua vain muutamassa kymmenessä sekunnissa.

10. Opeta lapsesi tottelemaan käskyjä

Opeta lapsesi huomioimaan ja tottelemaan hengenpelastajien käskyjä. Keskustele heidän kanssaan mahdollisista tottelemattomuuden riskeistä ja ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä, joita heidän tulee tehdä tapaturmien välttämiseksi vedessä.

11. Opettele elvyttämään

Opettele painelu-puhalluselvytys (CPR), jossa yhdistyvät tekohengitys suusta suuhun ja rintakehän painelu. Tämä käytäntö pelastaa sekä lasten että aikuisten henkiä. Ensiapulaukkua kannattaa myös kuljettaa mukana.

Aidattu uima-allas tuo turvaa.
Turva-aidan käyttö altaan ympärillä on erittäin tärkeä ennaltaehkäisevä strategia. Lapsia tulisi kuitenkin edelleen valistaa veden lähellä leikkimisen riskeistä.

12. Asenna aita altaan ympärille

Jos kotonasi on uima-allas, asenna sen ympärille turva-aita. Aidan tulee olla vähintään metrin korkea, ja kalterien välisen enimmäisetäisyyden 10 cm. Lisäksi siinä tulee olla salpoja tai muita kiinnityksiä, jotka pitävät portin suljettuna.

13. Kiinnitä huomiota vuoroveteen

Meren rannalla kiinnitä huomiota vuoroveteen ja aalloista varoittaviin hälytyssignaaleihin. Älä anna lapsesi mennä syvälle tai lähelle kivikkoja. Paikalle saapuessasi kysy, onko viime aikoina sattunut tapaturmia merieliöiden, kuten nilviäisten, merihämähäkkien ja meritäiden, kanssa.

Varovaisuus vähentää riskejä

Lasten tapaturmat vedessä ovat vältettävissä. Noudata näitä suosituksia, niin sinä ja lapsesi saatte nauttia upeasta lomasta rannalla tai uima-altaalla tänä kesänä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.