3 kiellettyä ruokaa atooppista ihottumaa sairastavien lasten ruokavaliossa
Atooppista ihottumaa sairastavien lasten tulisi poistaa ruokavaliostaan useita elintarvikkeita terveydentilansa parantamiseksi ja taudin pahenemisvaiheiden ehkäisemiseksi. On osoitettu, että tiettyjen heikkolaatuisten ja paljon keinotekoisia lisäaineita sisältävien tuotteiden kulutus voi pahentaa oireita.
Ensin on kuitenkin syytä huomioida, että jos atooppisen ihottuman oireita ilmenee, on parasta kääntyä lääkärin puoleen. Joissakin tilanteissa, erityisesti vaikeimmissa tapauksissa, lähtökohtana on lääkehoito. Tällä tavalla oireita voidaan vähentää ja ne saadaan pidettyä kurissa tietyillä ruokailutottumuksilla, kuten tässä artikkelissa esitellyillä.
Jatka lukemista saadaksesi selville, mitä ruokia atooppista ihottumaa sairastavan lapsen ruokavaliossa kannattaa rajoittaa, jotta hänen terveytensä pysyisi optimaalisena.
3 kiellettyä ruokaa atooppista ihottumaa sairastavien lasten ruokavaliossa
Seuraavaksi kerromme niistä elintarvikkeista, joita atooppisesta ihottumasta kärsivien lasten tulisi välttää ruokavaliossaan pitääkseen oireensa kurissa. Kerromme myös, miksi heidän kannattaa suosia tiettyjä hyödyllisiä ruokia, kuten niitä, jotka sisältävät paljon omega-3:a. Ota muistiin!
1. Teolliset leipomotuotteet
Teolliset leivonnaiset sisältävät yleensä suuria määriä transrasvahappoja. Transrasvojen on osoitettu kykenevän lisäämään tulehdusmekanismeja elimistössä ja näin edistämään monien kroonisten ja monitekijäisten sairauksien kehittymistä.
Tällaiset rasvat eivät myöskään tee hyvää iholle, sillä ne aiheuttavat tulehduksen lisäksi hapettumista ja vapaiden radikaalien kertymistä kyseiseen kudokseen.
Monet pitkälle jalostetut elintarvikkeet, joita nautitaan usein, sisältävät transrasvoja. Joskus ne mainitaan ainesosaluettelossa osittain tai kokonaan kovetettuina kasvirasvoina , joten on tärkeää lukea etiketit huolellisesti ja valita sellaisia elintarvikkeita, jotka eivät sisällä niitä.
2. Etikka
Etikka, joka on erittäin hapan mauste, kykenee muuttamaan ihon pH:ta hieman. Yleensä ihmisen ihon pH-arvo pysyy lähellä 7:ää, mikä merkitsee sopivaa tasapainoa kudosten terveydelle.
Näin happamien tuotteiden kulutus saa elimistössä aikaan happo-emästasapainohäiriön, joka voi johtaa atooppisen ihottuman oireiden uusiutumiseen. Ennen kaikkea niillä, joille on aiemmin kehittynyt muutoksia epidermiksessä.
3. Gluteeni
Vaikka aiheesta ei ole vielä vahvaa näyttöä, jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että gluteenin vähentäminen ruokavaliosta voisi kohentaa atooppisen ihon terveyttä. Kyseessä on proteiini, jota on monessa viljassa, mutta jolla voi olla tietty tulehdusta lisäävä luonne, erityisesti geneettisesti alttiilla ihmisillä.
On syytä mainita, että gluteenin kulutuksesta käydään paljon keskustelua. Muutama vuosi sitten gluteenin poistaminen ruokavaliosta oli muodissa yleisesti, mikä ei ole terveydelle hyväksi. Vaikka tämä proteiini ei sovikaan kaikille, se ei ole itsessään paha ravintoaine. Ei ainakaan nykyisten saatavilla olevien tietojen mukaan.
Gluteeni ei kuitenkaan sovi kaikille atooppista ihottumaa sarastaville ihmisille. Sen yksilöllinen sietokyky voidaan testata, ja jos tila pahenee, on se merkki siitä, että gluteenia tulee ruokavaliossa rajoittaa.
Näitä ruokia on hyvä välttää atooppista ihottumaa sairastavien lasten ruokavaliossa
Atooppista ihottumaa sairastavien voi olla kannattavaa poistaa ruokavaliostaan tietyt elintarvikkeet, kuten tässä artikkelissa mainitut.
Toisaalta on tärkeää myös noudattaa sellaista ruokavaliota, joka perustuu tuoreisiin, ravintotiheisiin ruoka-aineisiin ja jossa on runsaasti kasviksia, sillä ne sisältävät korkealaatuisia antioksidantteja ja vitamiineja. Myös rasvaista kalaa ja muita omega-3:n lähteitä kannattaa syödä.
On myös tärkeää pitää yllä hyvää nestetasapainoa, sillä riittävä vedenjuonti on välttämätöntä nesteiden korvaamiseksi ja mineraalitasapainon säätelemiseksi. Tämä auttaa myös vähentämään kutinaa, mikä parantaa ihottumasta kärsivien ihmisten elämänlaatua.
Muista vielä lopuksi, että joissakin tapauksissa voi olla tarpeen turvautua mikroravintoainelisään oireiden vähentämiseksi. Asiasta on ensin keskusteltava lääkärin kanssa, mutta runsaasti omega-3:a sisältävät tuotteet voivat vähentää tulehdusta.
Joka tapauksessa hyvät elintavat vaikuttavat asiaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hirata Y. (2021). trans-Fatty Acids as an Enhancer of Inflammation and Cell Death: Molecular Basis for Their Pathological Actions. Biological & pharmaceutical bulletin, 44(10), 1349–1356. https://doi.org/10.1248/bpb.b21-00449
- Muddasani, S., Rusk, A. M., & Baquerizo Nole, K. L. (2021). Gluten and skin disease beyond dermatitis herpetiformis: a review. International journal of dermatology, 60(3), 281–288. https://doi.org/10.1111/ijd.15098