Hoitoja vauvojen lämpöihottumaan
Lämpöihottumalle (tunnetaan myös nimellä miliaria) on tyypillistä ihon tulehdus, punoitus ja kutina. Vaikka se ei ole tarttuva eikä sitä pidetä vakavana vaivana, se on yleensä melko epämiellyttävä, varsinkin vauvoille.
Liiallisen lämmön tai kosteuden aiheuttama ihottuma voi johtua liiasta vaatetuksesta tai sellaisista kankaista, jotka eivät anna ihon hengittää kunnolla. Tästä syystä on parasta käydä läpi ne materiaalit, joita puemme vauvallemme.
Kuten hyttysenpuremiin tarkoitettuja hoitoja, näitäkään ei tule levittää vauvan iholle ilman lääkärin lupaa. Muista toisaalta myös se, että näiden hoitojen tarkoituksena on ainoastaan lievittää epämukavuutta, eli ne eivät paranna vaivaa kokonaan.
Epäselvissä tapauksissa on parasta kääntyä lastenlääkärin tai ihotautilääkärin puoleen.
Hoitoja vauvojen lämpöihottumaan
Maniokkitärkkelys
Raasta yksi maniokki jauheeksi. Lisää jauhe kulhoon, jossa on kivennäisvettä, ja sekoita. Kun jauhe liukenee veteen, siivilöi seos. Heitä kiinteä sisältö menemään ja laita neste puhtaaseen astiaan aurinkoon useiksi päiviksi.
Kun vesi on haihtunut, säiliön pohjalle jää valkeahkoa jauhetta. Se on maniokkitärkkelystä, jota voi levittää vauvan iholle talkkijauheen tavoin.
Ruokasoodavesi
Jos haluat lievittää kutinaa ja estää vauvaa raapimasta lämpöihottumaa jatkuvasti, suosittelemme antamaan hänelle viileän kylvyn, jossa on ruokasoodaa. Tällä tavalla voit lievittää kutinaa ja estää ihoa vaurioitumasta.
Tämä hoito on paljon tehokkaampi, jos kylvyn päätteeksi kuivaat vauvan ihon pehmeällä pyyhkeellä hankaamatta. Suosittelemme myös pukemaan vauvalle puuvillavaatteita, koska tällainen kangas antaa ihon hengittää.
Hoitoja vauvojen lämpöihottumaan: kurkkusmoothie
Viipaloi yksi tuore kurkku (kuorta poistamatta) ja laita viipaleet tehosekoittimeen. Lisää hieman vettä ja sekoita, kunnes kurkku hajoaa.
Laita jääkaappiin muutamaksi minuutiksi, mutta älä viilennä liian kylmäksi. Kun se on valmis, voit levittää sitä ihottumaan.
Kurkku on erittäin raikas vihannes, joka lievittää lämpöihottumaa. Anna sen vaikuttaa iholla muutama minuutti levittämisen jälkeen ja huuhtele sitten hellävaraisesti. Toista toimenpide niin monta kertaa kuin on tarpeen.
Kamomillahauduke
Kamomilla on yrtti, josta saa lukuisia hyötyjä. Siksi sitä voidaan käyttää myös vauvan lämpöihottuman lievittämiseen.
Liiallisen lämmön vaikutusten torjumiseksi sinun tulee vain valmistaa kamomillahauduke. Voit käyttää joko teepusseja (joita löytyy kaupasta) tai liottaa ja siivilöidä kasvin lehtiä (joita löytyy luontaistuotekaupoista). Kun hauduke on valmis, laita se jääkaappiin 15 minuutiksi.
Levitä sitä sitten vanulapun avulla ihottumaan kevyesti taputellen painamatta liikaa. Sitä ei tarvitse huuhdella lopuksi pois.
Aloe vera -vesi
Leikka yksi aloe veran lehti pieniksi palasiksi. Laita palaset astiaan keitetyn veden sekaan ja laita seos sitten jääkaappiin 2 päiväksi. Levitä iholle vanun avulla.
Maissitärkkelys
Myös maissitärkkelys kykenee lievittämään lämpöihottumaa. Ota sitä hieman ja levitä varovasti hoitoa vaativalle ihoalueelle.
Kehäkukkahauduke
Kamomillan tavoin kehäkukasta saa useita hyötyjä, ja se on yleinen ainesosa ihoärsytykseen tarkoitetuissa voiteissa ja salvoissa.
Jos sinulla on tämän kasvin lehtiä ja varsia, suosittelemme valmistamaan niistä haudukkeen, jota levität jäähtymisen jälkeen ihottumaan (hauteen tavoin) useita kertoja päivässä.
Vielä yksi vaihtoehto lämpöihottumaan
Alla ehdottamamme hoito valmistetaan apteekista saatavista lääkkeistä, eikä sen periaatteessa pitäisi sisältää mitään lapsen terveydelle haitallista ainesosaa.
Sinun on kuitenkin keskusteltava lastenlääkärin kanssa ennen sen käyttöä (osa lääkkeistä vaatii reseptiä). Muista, että allerginen reaktio jollekin ainesosalle on aina mahdollinen.
Lääkkeet lämpöihottuman hoitoon:
- 1 atsitromysiinitabletti
- 5 prednisonitablettia (5 mg)
- 1 pullo sinkki-kalamiinivoidetta
Valmistus:
- Murskaa tabletit ja lisää ne sinkki-kalamiinivoidepulloon.
- Ravista pulloa, jotta tabletit liukenevat hyvin.
- Puhdista ihottuma-alue varovasti ja levitä siihen seosta vanun avulla.
- Odota hetki, että lääke imeytyy ihoon, ja pue sitten lapselle puhdas puuvillavaate.
- Varoitus! Älä koskaan altista lasta auringolle hoidon jälkeen, sillä se voi värjätä ihon. Tästä syystä on parasta levittää voidetta iltaisin ja poistaa se aamulla ennen uloslähtöä.
Milloin on tarpeen hakeutua lääkäriin?
Liiallisesta kuumuudesta johtuva ihottuma, vaikka se onkin varsin ärsyttävä vaiva, menee yleensä ohi nopeasti. Jos käytät joitain yllä mainituista hoidoista, lapsesi olo helpottuu ja iho uudistuu nopeasti.
Jos kuitenkin viikon kuluttua huomaat, että vaiva pahenee tai ei parane, on syytä varata aika lääkärille, joka voi määrittää oikeanlaisen hoidon. Saatat joutua käyttämään toisenlaista voidetta. Vaikka sitä saisi ilman reseptiä, on aina parempi, jos se on lastenlääkärin määräämä.
Lääkärikäynti on tarpeen myös silloin, jos lapsella ilmenee ihottuman lisäksi muita oireita, kuten kuumetta tai kurkkukipua. Siksi ihottuman keston ajan lapsen ruumiinlämpö kannattaa mitata ainakin kerran päivässä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Alonso Lazo, A. Y., & Álvarez Barrios, L. M. (2014). Uso de Hidrocortisona crema 1% en Niños (a) de 2 a 12 años con Dermatitis atópica atendidos en el área de consulta externa del Centro Nacional de Dermatología “Dr. Francisco Gómez Urcuyo”. Marzo–Agosto 2014 (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua). Disponible en: https://repositorio.unan.edu.ni/1647/
- Ureta, C. K. V., Cordero, A. W. H., Figueroa, E. E. J., & Tircio, D. C. N. (2021). Enfermedades dermatológicas, diagnóstico diferencial causas y tratamiento. Dominio de las Ciencias, 7(6), 1276-1294. Disponible en: https://dominiodelasciencias.com/ojs/index.php/es/article/view/2394/5266
- Weston, W. L., & Morelli, J. G. (2017). Dermatología pediátrica. Elsevier Health Sciences.
- Cardona R, et al. Más allá de la alergia a la yuca o mandioca. Revista Alergia México 2018;65(S1):63-64. Disponible en: https://revistaalergia.mx/ojs/index.php/ram/article/view/451.
- Nema NK, Maity N, Sarkar B, Mukherjee PK. Cucumis sativus fruit-potential antioxidant, anti-hyaluronidase, and anti-elastase agent. Arch Dermatol Res. 2011 May;303(4):247-52. doi: 10.1007/s00403-010-1103-y. Epub 2010 Dec 14. PMID: 21153830.
- Calderón-Oliver, et al. Efectos benéficos del Aloe en la salud. Vertientes 2011; 14(2):53-73. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/vertientes/vre-2011/vre112a.pdf.
- Mishra A. Calendula officinalis: An important herb with valuable theraputic dimensions – An overview. Journal of Global Pharma Technology 2010;2(10). Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/277731541_Calendula_officinalis_An_important_herb_with_valuable_theraputic_dimensions_-_An_overview.