Miten ötököiden puremat ja pistot vaikuttavat lapseen?
Lapsi on helppo kohde erilaisille hyönteisille. Siksi vanhempien onkin tärkeä tietää, kuinka estää ja hoitaa hyönteisten puremia ja pistoja lapsella. Joissakin tapauksissa ötököiden puremat ja pistot voivat olla hyvin haitallisia lapsen terveydelle.
Hyönteisten pistojen ja puremien hoito on yleensä lapsen vanhempien vastuulla. Se, miten lapsen keho reagoi puremaan tai pistoon, riippuu niin hyönteisestä kuin muistakin tekijöistä. Useimmat hyönteisten pistot ja puremat aiheuttavat kipua, turvotusta, punoitusta ja kutinaa.
Oli hyönteisen pisto tai purema minkälainen tahansa, on tärkeää välttää pisto- tai puremakohdan raapimista ja hankaamista. Tämä voi aiheuttaa hyönteisen tuottaman myrkyn leviämisen ja sekundaarisen infektion.
Miten ötököiden puremat ja pistot vaikuttavat lapseen?
Seuraavaksi kerromme, kuinka yleisimpien ötököiden puremat ja pistot vaikuttavat lapseen.
Muurahainen
Jos epäilet muurahaisen pistäneen lastasi, pese pistokohta saippualla ja lämpimällä vedellä. Voit myös lisätä hydrokortisonivoidetta, joka lievittää turvotusta ja kutinaa.
Rakkuloiden puhkaisemista kannattaa välttää, sillä se saattaa lisätä kipua ja aiheuttaa tulehdusta.
Mehiläinen
Jos mehiläinen pääsee pistämään lastasi, löydät todennäköisesti lapsen ihosta pienen mustan piikin. Poista piikki varovasti pinseteillä. Lievitä pistoskohdan turvotusta jään avulla ja pitämällä kehon osaa kohotettuna. Lievittääksesi kipua ja kutinaa, voit levittää alueelle antihistamiinivoidetta tai ruokasoodan ja kalamiinivoiteen sekoitusta.
Hyttynen
Hyttysen pistot ovat hyvin yleisiä. Jos hyttynen on pistänyt lastasi, pese iho kylmällä vedellä ilman saippuaa. Voit hoitaa hyttysen pistoa myös paikallisesti levittämällä iholle hoitavaa voidetta.
Hämähäkki
Useimpien hämähäkkien puremat ovat harmittomia, mutta jotkut puremat voivat aiheuttaa rakkuloita tai ihonekroosia, eli kuoliota. Joidenkin hämähäkkien puremat voivat aiheuttaa rintakipua, pahoinvointia, oksentamista ja vatsakipuja.
Jos lapsellasi ilmenee mitään edellä mainituista oireista, on syytä hakeutua sairaalaan välittömästi.
Se, miten lapsen keho reagoi hyönteisen puremaan tai pistoon, riippuu niin hyönteisestä kuin muistakin tekijöistä. Useimmat ötököiden puremat ja pistot aiheuttavat kipua, turvotusta, punoitusta ja kutinaa.
Punapunkki
Punapunkin purema alkaa oireilla kolmen tunnin kuluessa puremasta. Oireena on muun muassa usein päiviä kestävä voimakas kutina. Puremakohta saattaa muuttua punaiseksi ja turvonneeksi, rakkulan kaltaiseksi.
Hyvä hoito punapunkin pureman aiheuttamiin oireisiin on viileä kylpy tai suihku. Voit käyttää purema-alueelle kutinaa lievittämään myös kylmähaudetta, kalamiinivoidetta tai hydrokortisonivoidetta.
Kuinka rauhoittaa ötökän pureman tai piston saanutta lasta?
Seuraavaksi listaamme asioita, joita voit tehdä rauhoittaaksesi lastasi, joka on joutunut hyönteisen pureman tai piston kohteeksi.
- Pysy rauhallisena, jotta lapsi ei pelästy enempää.
- Rauhoittele lasta lohduttavilla sanoilla.
- Hoida kutiavia kohtia edellä mainituilla hoitokeinoilla.
- Lisää purema- tai pistoskohtaan jäätä tai kylmähaude lievittääksesi kutinaa ja kipua.
- Lisää iholle hyönteiskarkoitetta.
- Kiinnitä lapsen huomio johonkin aktiviteettiin, josta hän nauttii. Näin hän ei huomioi kipua.
Kuinka välttyä hyönteisten pistoilta ja puremilta?
Seuraavien vinkkien avulla ötököiden puremilta ja pistoilta voi yrittää välttyä:
- Käytä turvallista ja tehokasta hyönteiskarkoitetta.
- Vältä käyttämästä saippuoita, voiteita ja muita voimakkaasti tuoksuvia tuotteita.
- Pue lapselle pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita aina, kun mahdollista.
- Ole tarkkana erityisesti alueilla, joissa on paljon ruohoa, pensaikkoa ja metsää.
- Pidä huoli mahdollisten lemmikkien loislääkityksestä.
Milloin on aika ottaa yhteys lääkäriin?
Jos lapsellasi ilmenee joitakin seuraavista oireista, on syytä olla yhteydessä lääkäriin:
- Jos kipu tai kutina muuttuu pahemmaksi.
- Jos lapsella ilmenee tulehduksen merkkejä, kuten punoitusta, kuumetta, turvotusta tai iho on menettänyt kosteutta.
- Lapsella on kuumetta.
- Lapsella on nokkosihottumaa tai muunlaista ihottumaa.
- Lapsi on huonovointinen tai oksentelee.
- Lapsella on hengitysvaikeuksia.
- Lapsi tuntee kurkussaan tai rinnassaan painetta tai kipua.
Nyt tiedät, kuinka ötököiden puremat ja pistot voivat vaikuttaa lapseen ja osaat myös hoitaa niitä oikein. Kuten huomaat, yleensä ei ole syytä huoleen, sillä hyönteisten puremat ja pistot ovat hyvin yleisiä.
Muista, että se, miten lapsesi reagoi ötökän pistoon tai puremaan riippuu itse hyönteisestä, mutta myös lapsesi kehon tavasta reagoida niihin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fradin, M. S. (1998). Mosquitoes and mosquito repellants: A clinician’s guide. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/0003-4819-128-11-199806010-00013
- FRAZIER, C. A. (2013). Insect Bite Reactions. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/0003-4819-76-6-1048_2