Miksi hyttyset pistävät aina minun lastani? - Äitiyden Ihme
 

Miksi hyttyset pistävät aina minun lastani?

Miksi hyttyset pistävät aina minun lastani?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 27 maaliskuuta, 2019

Oletko huomannut, että kesällä monet lapset leikkivät ulkona ilman huolta hyönteisistä, mutta omaa lastasi hyttyset pistävät jatkuvasti?

Hyttyset ovat erittäin aktiivisia lämpimässä ympäristössä, ja kesällä hyttysen pistämäksi joutuminen on hyvin tavallista. Valitettavasti paljon aikaa ulkona viettävät lapset ovat hyttysille haluttu saalis, mikä voi muodostua todelliseksi ongelmaksi.

On täysin mahdollista, että juuri sinun lapsesi on hyttysten lempikohde. Näillä hyönteisillä nimittäin on omat mieltymyksensä ihmisten ja ravintonsa suhteen.

Miksi hyttyset pistävät aina minun lastani?

Jotta voidaan alkaa miettiä, miten hyttysen pistoja voidaan estää, täytyy ensin selvittää, miksi hyttyset pistävät tiettyä ihmistä muita useammin.

Veriryhmä

Veriryhmän sanotaan olevan yksi suurimmista syistä hyttysen pistoille. Hyttyset pistävät ihmistä juodakseen tämän verta, ja näilläkin olennoilla on omat mieltymyksensä ravintonsa suhteen.

Hyttyset kallistuvat muita useammin sellaisen ihmisen puoleen, jonka veriryhmä on O. Hyttysen näkökulmasta toiseksi paras vaihtoehto on ryhmä B, ja ihmiset, joiden veriryhmä on A, ovat onnekkaita, sillä heitä pistetään puolet vähemmän kuin O-veriryhmäläisiä.

Kuinka hyttynen sitten tunnistaa ihmisen veriryhmän? Veriryhmästä riippuen ihmisen keho erittää ihon kautta sakkarideja, jotka toimivat hyttysen havaitsemana kemiallisena signaalina. Näin hyönteinen erottaa eri veriryhmät.

 

Miksi hyttyset pistävät aina minun lastani?

Fyysinen aktiivisuus

Lämpö vetää hyttysiä puoleensa, ja kun lapsi leikkii ulkona, hänen kehonsa vapauttaa lämpöä. Lämmön lisäksi hyttyset aistivat myös hien, jonka mukana erittyy luonnollisia aineita, kuten maitohappoa, virtsahappoa ja ammoniakkia, jotka hyttynen havaitsee pitkänkin matkan päästä.

Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkästään hygieniaan liittyvä asia. Geeneillä on tässä iso rooli, sillä ne määrittävät, kuinka paljon mainittuja aineita hien kautta erittyy.

Ihon bakteerit

Ihmisen iholla elää suuri määrä luonnollisia bakteereita, joista osa houkuttelee hyttysiä. Kaikissa tapauksissa bakteerit eivät kuitenkaan ole ihmiselle epäedullisia, sillä pseudomonas aeruginosa -sauvabakteerilla vaikuttaa olevan hyttysiin päinvastainen vaikutus.

Bakteerit ovat myös syy siihen, miksi hyttyset pistävät ihmistä tiettyyn kehonosaan. Esimerkiksi nilkoissa ja jalkapöydissä on suuria määriä basilleja, jotka vetävät hyttysiä puoleensa.

Valitessaan kohdettaan, hyttynen kallistuu muita useammin sellaisen ihmisen puoleen, jonka veriryhmä on O.

Vaatetus

Hyttysiä ei ohjaa sopivan kohteen etsinnässä ainoastaan niiden hajuaisti, vaan myös näkökyky. Hyttynen havaitsee helpoiten tummia värejä, kuten mustan, tummansinisen tai punaisen.

Pastellit tai muut vaaleat värit, kuten valkoinen, pienentävät hyttysen pistämiseksi tulemisen riskiä. Vaaleissa vaatteissa on myös se etu, että ne pitävät lapsen kehon mahdollisimman viileänä kesähelteillä.

Hyttysen pistojen ehkäisy

Älä vaivu epätoivoon, vaikka lapsesi vaikuttaisi tulevan jatkuvasti hyttysten pistämäksi. Näistä hyönteisistä aiheutuvaa murhetta voidaan vähentää muutaman helpon vinkin avulla:

  • Vältä tummia ja kirkkaita värejä (etenkin mustaa ja tummansinistä) vaatteissa.
  • Rajoita ulkona uloa iltaisin, jolloin hyttysten määrä ympäristössä on suurin.
  • Hankkiudu eroon altaista tai tynnyreistä, joihin kertyy seisovaa vettä, sillä ne ovat oivia paikkoja hyönteisten lisääntymiselle.
  • Asenna ikkunoihin ja oviin hyönteisverkot tai jopa ultraääneen perustuvia hyönteiskarkottimia.
Hyttysen pisto

Vaikka hyttyskarkotteet ovatkin toimiva ratkaisu, ja monet niistä sopivat myös lapsille, niiden käytössä kannattaa noudattaa varovaisuutta. On varmistettava, että ostoskoriin valitaan tehokas ja luotettava tuote, joka sopii käytettäväksi myös lapsilla. Saatavilla on myös erilaisia luonnollisia aineita, jotka toimivat hyttysten karkottamiseen. Esimerkiksi salvia, jolla on antimikrobisia vaikutuksia, sekä eukalyptus ja kaneli voivat pitää hyttyset loitolla, kun niitä hierotaan iholle. Myös citronella-öljy on tunnettu luonnollinen hyönteiskarkote.

Lopuksi haluamme mainita, että vanhempien kannattaa tarkkailla lapsen ihoa mahdollisten rajujen reaktioiden varalta. Pahimmillaan hyttysen pisto voi aiheuttaa allergisen reaktion tai tulehduksen. Jos pistojäljen huomataan turpoavan runsaasti, aiheuttavan kipua tai erittävän mätää, tulee lapsi viedä lääkäriin. Sama pätee tilanteeseen, jossa lapsen kuume nousee hyttysen piston seurauksena.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.