Lasten kuorsaus: Syyt ja hoito - Äitiyden Ihme
 

Lasten kuorsaus: Syyt ja hoito

Kuorsaava lapsi ei ole sairas. Kuorsaus on hyvin yleinen vaiva iästä riippumatta.
Lasten kuorsaus: Syyt ja hoito

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 07 joulukuuta, 2018

Lapsen jatkuva kuorsaaminen voi huolestuttaa vanhempia, ja näissä tapauksissa vanhemmat haluavat usein konsultoida lääkäriä. Kuorsaus on yleensä täysin normaalia, mutta voi tietyissä tapauksissa viitata terveysongelmiin, ja vanhempien on hyvä tunnistaa näiden kahden tyypin ero.

Kuorsauksen voi aiheuttaa esimerkiksi epäsopiva nenän ja nielun rakenne, nenän tukkoisuus, ylipaino, alkoholin käyttö ja rauhoittavat lääkkeet sekä tupakointi, minkä vuoksi kuorsaus mielletään usein aikuisten ongelmaksi. Tämän vuoksi moni vanhempi huolestuu oman lapsen kuorsauksesta.

Lasten epänormaali kuorsaus

Samoin kuin aikuisilla, myös lapsilla kuorsauksen syyt vaihtelevat. Useimmissa tapauksissa kuorsaus on täysin harmitonta ja ohimenevää.

Voimakkuudestaan ja piirteistään riippuen kuorsaus voi kuitenkin olla myös vakavan ongelman merkki. Seuraavaksi esittelemme yleisimmät lasten kuorsauksen aiheuttajat.

Sairaus

Lasten kuorsaus
 • Flunssa. Tavallinen flunssa lisää limaneritystä, mikä voi tukkia hengitystiet ja aiheuttaa kuorsaamista. Kaikki flunssasta kärsivät lapset eivät tietenkään kuorsaa, eivätkä kaikki kuorsaavat lapset kärsi flunssasta. Flunssan ja epänormaalin kuorsaamisen välinen yhteys voi olla vaikea tunnistaa. Kun vaiva johtuu flunssasta, kuorsaamista tapahtuu yleensä muutaman minuutin välein.
 • Astma. Tämä on krooninen keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus, jonka tyypillisiä oireita ovat hengenahdistus, hengityksen vinkuna, yskä ja limaneritys. Lapsilla astma voi aiheuttaa kasvun hidastumista, ja lapsi saattaa olla väsynyt ja välttää etenkin fyysisiä aktiviteetteja. Myös erilaiset ympäristön ärsykkeet voivat aiheuttaa astmaatikolle oireita. Altistuminen siitepölylle tai makuuhuoneen kylmä ilma saattaa aiheuttaa hengitysteiden tukkeutumista, mikä voi johtaa kuorsaamiseen.
 • Allergiat. Esimerkiksi siitepöly, eläinten hilse ja huonepöly voivat stimuloida kurkun lihaksia ja hengitysteitä aiheuttaen hengitysvaikeuksia. Myös tämä on yleinen kuorsauksen aiheuttaja.
 • Ylipaino. Ylimääräinen paino vaikuttaa niskaan ja kurkkuun. Jotkut lapset kuorsaavat kaulansa ympärille kertyneen rasvan vuoksi, joka aiheuttaa keholle stressiä.
 • Uniapnea. Uniapneassa hengitysteiden ahtaudesta johtuva sisäänhengityksen aiheuttama alipaine tukkii hetkellisesti ilman virtaamisen sisäänpäin, mikä aiheuttaa myös kuorsaamista. Jos lapsen kuorsaamisen syynä on uniapnea, kuorsauksen voi huomata alkavan yhtäkkiä kurkun lihasten tukkiessa hengitystiet.

Muut syyt

 • Kylmänarkuus. Vaikka lapsi ei sairastaisikaan astmaa tai flunssaa, hänen nielurinsansa voivat olla arat kylmälle. Tällöin nielurisat turpoavat ja estävät ilman normaalin kulkemisen, mikä aiheuttaa kuorsausta.
 • Tupakansavu. Kodin sisällä polttaminen vaikuttaa lapsen keuhkojen kehitykseen. Tämä on usein huomaamatta jäävä kuorsauksen aiheuttaja, joskin kuorsaaminen on pienin passiivisen tupakoinnin aiheuttamista ongelmista.
Lasten kuorsaus

Kuorsaamisen ehkäisy

Tärkeintä on selvittää kuorsauksen aiheuttava syy. Jos lääkäri on todennut lapsen kuorsaamisen olevan normaalia, eikä liittyvän terveysongelmiin, sitä voidaan vähentää tietyin kotikonstein.

 • Lapsen siirtäminen nukkumaan toiseen makuuhuoneeseen.
 • Nukkuma-asennon vaihto lapsen kuorsatessa.
 • Huonelämpötilan pitäminen sopivana ja ilmastoinnin kohtuullinen käyttö.
 • Hypoallergeenisten tyynyjen ja peittojen käyttö.
 • Mahdollisen ylipainon vähentäminen.
 • Nenän kannuhuuhtelu ja öljypohjaiset nenätipat.

Milloin on aika huolestua?

Lapsen kuorsaamisesta tulee huolestua siinä vaiheessa, kun vaiva vaikuttaa lapsen jokapäiväiseen elämään. Jos lapsi on jatkuvasti huonolla tuulella tai kärsii toistuvasta lihaskivusta, päänsäryistä tai muista oireista, on aika keskustella lääkärin kanssa.

Huono tai liian vähäinen nukkuminen voi pahentaa kuorsausta entisestään. Kuorsaus itse saa lapsen nukkumaan kevyemmin, ja siihen voi liittyä hikoilua, tärinää ja muita oireita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Beebe DW, Rausch J, Byars KC, Lanphear B, Yolton K. Persistent snoring in preschool children: predictors and behavioral and developmental correlates. Pediatrics. 2012 Sep;130(3):382-9.
 • Davis CL, Tkacz J, Gregoski M, Boyle CA, Lovrekovic G. Aerobic exercise and snoring in overweight children: a randomized controlled trial. Obesity (Silver Spring). 2006 Nov;14(11):1985-91. Hakim F, Kheirandish-Gozal L, Gozal D. Obesity and Altered Sleep: A Pathway to Metabolic Derangements in Children? Semin Pediatr Neurol. 2015 Jun;22(2):77-85.
 • Karakas HB, Mazlumoglu MR, Simsek E. The role of upper airway obstruction and snoring in the etiology of monosymptomatic nocturnal enuresis in children. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2017 Jul;274(7):2959-2963.
 • Kaditis AG, Alonso Alvarez ML, Boudewyns A, Alexopoulos EI, Ersu R, Joosten K, Larramona H, Miano S, Narang I, Trang H, Tsaoussoglou M, Vandenbussche N, Villa MP, Van Waardenburg D, Weber S, Verhulst S. Obstructive sleep disordered breathing in 2- to 18-year-old children: diagnosis and management. Eur Respir J. 2016 Jan;47(1):69-94.
 • Li S, Jin X, Yan C, Wu S, Jiang F, Shen X. Habitual snoring in school-aged children: environmental and biological predictors. Respir Res. 2010 Oct 19;11(1):144.
 • Narang I, Mathew JL. Childhood obesity and obstructive sleep apnea. J Nutr Metab. 2012;2012:134202.
 • Sun K, Guo Y, Zhang Y, Jiang X. Breastfeeding and risk of habitual snoring in children: A meta-analysis. Matern Child Nutr. 2019 Jul;15(3):e12799.
 • Tan YH, How CH, Chan YH, Teoh OH. Approach to the snoring child. Singapore Med J. 2020 Apr;61(4):170-175.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.