Millainen sairaus on kurkkumätä? - Äitiyden Ihme
 

Millainen sairaus on kurkkumätä?

Millainen sairaus on kurkkumätä?

Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2021

Kurkkumätä on Corynebacterium diphtheriae – tai C. ulcerans -bakteerin aiheuttama tauti. Taudin kaikki oireet johtuvat bakteerin tuottamasta toksiinista. Kyseessä on yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi luokiteltu tauti, joka on ihmiskunnan historian suurimpia tappajia. Rokotusten ansiosta kurkkumätää ei enää juurikaan tavata kehittyneissä maissa. 2010-luvulla Euroopan maissa on todettu 30-70 tautitapausta vuosittain, ja lähes kaikissa tapauksissa tartunta on saatu lomamatkalla maanosan ulkopuolella.

Miten kurkkumätä oireilee?

Monilla kurkkumätätartunnan saaneilla ei ilmene voimakkaita oireita. Joissakin tapauksissa kurkkumätä voi kuitenkin johtaa kuolemaan. Tämä sairaus tuottaa joukon erilaisia toksiineja, jotka pääsevän verenkiertoon. Sen kautta myrkyt pääsevät sydämeen, aivoihin ja muihin elimiin aiheuttaen vakavaa vahinkoa.

Kurkkumädän yleisimpiä oireita ovat:

 • Tukkeutuneet hengitystiet
 • Kuume
 • Vilunväristykset
 • Kurkkukipu
 • Yskä
 • Hengitysvaikeudet
 • Nielemisvaikeudet
 • Hengityksen vinkuminen
 • Paksu ja harmahtava lima
 • Lisääntynyt nenän vuotaminen
 • Kuorsaaminen

Kurkkumätään liittyvät komplikaatiot

Kurkkumädän itämisaika on kahdesta viiteen päivään. Sairaus vaikuttaa yleensä ihmisen vitaalielimiin. Tästä syystä on erityisen tärkeää olla tarkkana, mikäli ilmenee mitään edellä mainituista oireista. Jos kurkkumätää ei pystytä hoitamaan ajoissa, voi siihen liittyä seuraavanlaisia komplikaatioita.

Millainen sairaus on kurkkumätä?

Hermojärjestelmän vahingoittuminen

Jos kurkkumätä pääsee vaikuttamaan hermoihin, se voi aiheuttaa lihasten halvaantumista, mikä taas voi vaikeuttaa kävelemistä, nielemistä ja jopa puhumista. Mikäli henkilö ei saa ajoissa apua kurkkumätään, voi hän pahimmassa tapauksessa kuolla sen seurauksena, että hengittämiseen liittyvät lihakset ovat halvaantuneet.

Sydämen vaurioituminen

Kuten aiemmin mainitsimme, tämä sairaus tuottaa toksiineja, jotka verenkierron kautta pääsevät vitaalielimiin. Yksi näistä elimistä on sydän. Kurkkumätä voi aiheuttaa sydänlihaksen tulehduksen, mikä voi johtaa sydänkohtaukseen. Väsymys ja jatkuvat sydämentykytykset ovat merkkejä siitä, että toksiinit ovat vaurioittaneet sydäntä.

Kurkkumädän hoito

Heti kun epäilet, että sinulla saattaisi olla kurkkumätä, on syytä hakeutua hoitoon välittömästi. Näin on myös silloin, mikäli et ole varma, voisiko sinulla olla kurkkumätä. Kurkkumädän hoito vaatii sairaalahoitoa. Koska kurkkumätä on todella helposti tarttuva, on tärkeää että potilas eristetään. Vaikeimmissa tapauksissa potilaan pitää jäädä tehohoitoon.

Kurkkumätää hoidetaan muun muassa:

 • Antibiooteilla. Antibiootit poistavat bakteerit kehosta. Tämä vähentää taudin kykyä levitä elimistössä tai muihin ihmisiin niin helposti. Kurkkumätää hoidetaan useimmiten penisilliinillä tai erytromysiinillä.
 • Antitoksiinilla. Lääkäri voi määrätä joko suonen- tai lihaksensisäistä antitoksiinia. Antitoksiini auttaa neutralisoimaan infektion edistymistä verenkierrossa, jotta se ei saavuttaisi elimiä. Antitoksiini saattaa joillakin yksilöillä aiheuttaa allergisia reaktioita, joten lääkärin on ensiksi tehtävä ihoallergiatesti ennen lääkkeen määräämistä.

Kurkkumädän ehkäisy

Millainen sairaus on kurkkumätä?

DPT-rokote ehkäisee kurkkumätää ja muita vakavia sairauksia. Rokote sisältää inaktiivista toksiinia, joka ei vaurioita elimiä. Lisäksi se tuottaa vasta-aineita, jotka kykenevät neutralisoimaan kurkkumätää aiheuttavan bakteerin. DPT-rokote estää siis tehokkaasti kurkkumädän ilmenemistä.

Jotta tämä rokote olisi tehokas, lapsen tulisi saada sitä viisi ja aikuisen kymmenen annosta. Henkilön, joka on aikeissa matkustaa alueille, missä on kohonnut riski saada kurkkumätä, tulee saada yksi lisäannos. Myös kurkkumätää sairastavan ihmisen kanssa tekemisissä olevan henkilön tulee saada yksi lisäannos rokotetta. Tämä ei kuitenkaan päde heihin, jotka ovat saaneet kurkkumätärokotuksen viimeisten viiden vuoden aikana.

Kurkkumädän aiheuttamat iho-oireet

Tämä sairaus voi vaikuttaa myös ihoon aiheuttaen reaktioita, kuten punoitusta, kipua ja turvotusta. Se voi johtaa myös haavojen syntymiseen, josta voi vuotaa harmahtavaa eritettä. Aivan kuten hengitysteihin vaikuttava kurkkumätä, myös iho-oireita aiheuttava kurkkumätä on yleisempi trooppisilla alueilla. Se on erityisen yleistä sellaisilla henkilöillä, jotka joutuvat elämään tiiviisti muiden kanssa.

Kurkkumätä on kuitenkin matalan riskin sairaus, sillä siihen on olemassa ehkäisevä rokote. On kuitenkin tärkeää tietää tästä sairaudesta, sillä se leviää helposti ja on yleinen trooppisilla alueilla. Jotta komplikaatioilta voitaisiin välttyä, sen ehkäiseminen ja varhainen tunnistaminen ovat tärkeässä roolissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bush, L. Difteria. Manual MSD (Versión para público general). [En línea].
 • Surkis, W; Santoro, J. Vacuna contra el tétanos- difteria. Manual MSD (Versión para público general). [En línea]
 • Difteria: preguntas y respuestas en línea. 2017. Organización Mundial de la Salud (OMS). [En línea].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.