Lasten ja nuorten kasvukivut - Äitiyden Ihme
 

Lasten ja nuorten kasvukivut

Lasten ja nuorten kasvukivut

Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2018

Jos lapsi valittaa usein erityisesti alaraajojen kipua, kyseessä voivat olla kasvukivut. Kerromme tänään lisää tästä ikävästä vaivasta sekä sen oireista ja hoidosta.

Lasten ja nuorten kasvukivut

Alaraajojen kipua aiheuttavat kasvukivut ovat hyvin yleisiä kasvavassa iässä olevilla lapsilla ja esiteini-ikäisillä nuorilla. Kasvukipuja ilmenee jopa puolella 3-12-vuotiaista lapsista. Yleisimpiä kasvukivut ovat 5-8 vuoden iässä.

Kasvukivut ilmenevät kolotuksena molemmissa alaraajoissa, ja kipu ilmaantuu yleensä nukkumaanmenon yhteydessä tai nukkuessa. Ajoittain kivut ovat niin kovat, että ne herättävät lapsen. Lapsi voi kuitenkin tuntea kipua myös päivällä, mutta yleensä vaiva ei häiritse normaaleja askareita. Kipualueella ei ole kosketusarkuutta, tuntopuutoksia tai kyhmyjä.

Kasvukivun aiheuttajaa ei tunneta varmuudella, mutta kipujen arvellaan liittyvän enemmän päivän aikana koettuun rasitukseen kuin kasvamiseen, johon vaivan nimi viittaa. Joidenkin teorioiden mukaan esimerkiksi lättäjalat tai notkeus altistavat kasvukivuille.

Useimmissa tapauksissa kipu vaihtelee päivittäin, ja on vaikea ennustaa, milloin lapsi tulee kokemaan kipua. Kivut esiintyvät usein jaksoittain niin, että lapsella on kipuja useampana iltana peräkkäin, minkä jälkeen seuraa kivuton jakso.

Kun lapsella on epämukava olo, hän saattaa pyytää vanhempiaan hieromaan särkevää kohtaa. Tämä auttaa vanhempia havaitsemaan eron kasvukipujen ja vakavien luihin tai lihaksiin liittyvien vaivojen välillä.

Jos lapsi kokee erittäin kovaa kipua, hän ei yleensä anna vanhemman koskea kivuliaaseen kohtaan. Jos lapsen kokeman kivun epäillään olevan merkki muusta kuin kasvukivuista, on tärkeä ottaa yhteyttä lääkäriin välittömästi.

Lasten kasvukivut

Kasvukipujen seuraukset

Lapsi kokee kasvukipujen vuoksi kipua yleensä jalkaterissä, säärien etupuolella ja polvitaipeissa, joissain tapauksissa myös reisissä. Kipuja esiintyy yleensä molemmissa jaloissa.

Vanhemman on tärkeä pysyä rauhallisena lapsen kärsiessä kasvukivuista. Vaikka lapsi kokee kovaa kipua, siitä ei ole vaaraa hänen luilleen ja lihaksilleen.

Kuten mainitsimme, kipua esiintyy yleensä yöllä, mutta lapsi voi kärsiä alaraajojen kolotuksesta myös päiväsaikaan. Kipukohtaus kestää yleensä minuuteista puoleen tuntiin, mutta voi pahimmillaan jatkua tuntien ajan.

Kivun tunne vaihtelee lievästä erittäin kovaan ja kivut ilmaantuvat epäsäännöllisesti. Lapsi ei välttämättä kärsi kivuista päiviin tai viikkoihin ennen kuin usean päivän kipujakso jälleen alkaa.

Helpottaaksesi lapsen kokemaa kipua, lohduta häntä ja kerro kolotuksen häviävän aikanaan. Kipu ei ole pysyvää. Lapsen jalkoja voidaan hieroa hierontaöljyä apuna käyttäen, mikä usein auttaa lievittämään kipua ja parantamaan lapsen oloa.

Useimmissa tapauksissa kipu vaihtelee päivittäin, ja on vaikea ennustaa, milloin lapsi tulee kokemaan kipua. Kivut esiintyvät usein jaksoittain niin, että lapsella on kipuja useampana iltana peräkkäin, minkä jälkeen seuraa kivuton jakso.

Nuorten kasvukivut

Kasvukipujen oireet

Alla on lueteltu kasvukipujen tavallisimmat oireet. Jos huomaat näitä oireita lapsellasi, kyseessä ovat todennäköisesti kasvukivut.

  • Kolotus molemmissa jaloissa, useimmiten säärien etuosissa, jalkaterissä ja polvitaipeissa.
  • Jalkojen liikuttaminen ei paranna tai pahenna kipua, mikä osoittaa, ettei nivelissä ole vikaa.
  • Kivun tunne vaihtelee päivittäin ja päivän aikana. Kipu pahenee yöllä ja häviää usein aamuun mennessä. Kivuliaiden kausien välissä voi olla kivuttomia jaksoja.
  • Kipu voi olla niin voimakasta, että se herättää lapsen.
  • Kipu ei aiheuta ontumista, eikä häiritse normaaleja päivittäisiä askareita.
  • Lapsi voi valittaa päänsärkyä.

Muista, että kasvukipujen aiheuttajasta ei ole varmaa tietoa. Usein luullaan virheellisesti, että kasvukivut johtuvat kasvavista luista. Luut kuitenkin kasvavat hitaasti, myös silloin kun lapsen muu kasvu on nopeaa. Tämä asteittainen kasvu ei aiheuta kipua.

Joillain lapsilla on kasvukipuja jaksoittain usean vuoden ajan. Hyvä uutinen on, että kivut häviävät ennen murrosikää.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.