Lapsen vastustuskykyä vahvistavat ruoat
On olemassa tiettyjä ruokia, joilla voidaan auttaa vahvistamaan lapsen vastustuskykyä luonnollisella tavalla. Nämä ruoat suojaavat lasta päivähoidossa tai koulussa leviäviltä viruksilta ja tukevat hänen tervettä kehitystään. Proteiinin, hiilihydraattien ja hyvien rasvojen puute heikentää lapsen immuniteettia, jättäen hänet alttiiksi erilaisille taudeille. Tämän vuoksi listaamme tänään parhaat lapsen vastustuskykyä vahvistavat ruoat.
Tasapainoinen ruokavalio
Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio varmistaa lapsen hyvän terveydentilan. Tämän myötä lapsen vastustuskyky torjuu tehokkaasti tauteja ja viruksia.
Tasapainoisen ruokavalion aikaansaamiseksi ravitsemusterapeutit neuvovat syömään ruokaa kaikista ruokaryhmistä. Niiden lasten kohdalla, jotka kärsivät esimerkiksi ruoka-aineallergioista, on tietysti tehtävä poikkeus.
Mitä tapahtuu lapsen vastustuskyvylle, jos hän ei saa ruokavaliostaan tarpeeksi ravinteita?
Proteiinin puute
Kun lapsi ei syö tarpeeksi esimerkiksi palkokasveista ja lihasta saatavaa proteiinia, hänen imusolujensa muodostuminen vähenee. Imusolut vastaavat vastustuskyvyn optimaalisesta toiminnasta.
Hiilihydraattien puute
Hiilihydraatteja saadaan sellaisista ruoista kuin riisistä, pastasta, jauhoista ja perunoista. Nämä ruoat ovat vastuussa energiansaannista ja siten välttämättömiä kehon suojauksen kannalta.
Rasvan puute
Kun ravitsemusterapeutti suosittelee lapselle rasvan syöntiä, hän tarkentaa aina, minkä tyyppisiä rasvoja tulee nauttia. Vaikka tietyn ruoan puuttuminen lapsen ruokavaliosta voikin olla haitaksi vastustuskyvylle, myös huonolaatuisten ruokien syömisestä voi olla immutiteetille haittaa.
Tämä pätee rasvojen kohdalla. Jos lapsi syö tyydyttyneitä rasvoja, joita saa leivonnaisista, makkaroista tai transrasvoista, hänen vastustuskyvyssään tapahtuu huomattava ja lähes välitön heikkeneminen.
Ainoat lapsille suositeltavat rasvat ovat niitä, jotka sisältävät omega-3-rasvahappoja. Näitä on oliiviöljyssä ja tietyissä hedelmissä, kuten avokadossa.
Vitamiinien puute
Hedelmät ja vihannekset ovat ruokaryhmistä ne, joista saa eniten vitamiineja ja mineraaleja. Jos lapsi ei syö tarpeeksi vihanneksia ja hedelmiä, hänen terveytensä kärsii kaikin puolin ja vastustuskykyä ylläpitävät solut hapettuvat.
Lapsen vastustuskykyä vahvistavat ruoat
Parhaiten lapsen vastustuskykyä vahvistavat ruoat ovat niitä, jotka sisältävät A-, E-, C- ja D-vitamiineja sekä rautaa ja sinkkiä. Eräitä parhaista ruoka-aineista ovat:
- Porkkana
- Parsakaali
- Lehtijuurikas
- Kurpitsa
- Avokado
- Appelsiini
- Omena
- Sitruuna
- Kiivi
- Papaija
- Greippi
- Kaura
- Lehtisalaatti
- Hunaja
- Pähkinät
- Kananmuna
- Vihannekset
- Lohi
- Tonnikala
- Katkarapu
Reseptejä lapsen vastustuskyvyn vahvistamiseen
Lapsen riittävän hedelmien ja vihannesten syönnin varmistaminen voi olla vaikeaa. Yksi hyvä tapa on valmistaa lapsen lempimakuja sisältäviä juomia, jotka sisältävät useampia hyödyllisiä ravinteita lapsen terveyden kannalta.
Parhaita mehusekoituksia lapsen vastustuskyvylle ovat:
- Mansikka, appelsiini ja guava
- Aprikoosi, appelsiini ja viinirypäle
- Viinimarja, pinaatti ja appelsiini
- Viinimarja, sitruuna ja omena
- Kurpitsa ja porkkana
- Appelsiini ja porkkana
- Kylmä tai kuuma sitruunamehu hunajan kera
- Omena, inkivääri ja persilja
- Omena, lehtisalaatti ja seesaminsiemenet
- Ananas ja manteli
- Mansikka ja mango
Lasten tulisi syödä päivässä ainakin kaksi annosta hedelmiä ja vihanneksia – ja erityisesti sitrushedelmiä, kuten appelsiineja, sitruunoita ja mandariineja, jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Lisäksi on tärkeää syödä ainakin kahdesti viikossa pähkinöitä, jogurttia, hunajaa, muroja, lihaa ja palkokasveja.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Asociación Española de Pediatría. (10 de noviembre de 2019). Nuevas recomendaciones de consumo de pescado de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Consultado el 7 de julio de 2023 https://www.aeped.es/comite-nutricion-y-lactancia-materna/nutricion-infantil/noticias/nuevas-recomendaciones-consumo-pescado
- Belkaid, Y., & Hand, T. (2014). Role of the microbiota in immunity and inflammation. Cell. 157 (1): 121-141. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056765/
- Childs, C. E., Calder, P. C., & Miles, E. A. (2019). Diet and immune function. Nutrients. 11 (8): 1933. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723551/
- Harvard T. H. Chan. School of Public Health. (s.f.). Nutrition and immunity. Consultado el 7 de julio de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/
- Healthychildren.org. (19 de agosto de 2022). Nuestra posición con respecto al jugo o zumo de fruta para niños. Asociación Americana de Pediatría. Consultado el 7 de julio de 2023. https://www.healthychildren.org/spanish/healthy-living/nutrition/paginas/where-we-stand-fruit-juice.aspx
- Mazziotta, C., Tognon, M., Martini, F., Torreggiani, E., & Rotondo, J. Ch. (2023). Probiotics mechanism of action on immune cells and beneficial effects on human health. Cells. 12 (1): 184. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9818925/
- McCarthy, C. (12 de octubre de 2021). Boosting your child’s immune system. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Consultado el 7 de julio de 2023. https://www.health.harvard.edu/blog/boosting-your-childs-immune-system-202110122614
- National Institutes of Health. (15 de junio de 2022). Vitamin A and carotenoids. Consultado el 7 de julio de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
- Segurola Gurrutxaga, H., Cárdenas Lagranja, G., & Burgos Peláez, R. (2016). Nutrientes e inmunidad. Nutrición Clínica en Medicina. 10 (1): 1-19. https://www.studocu.com/es-mx/document/universidad-autonoma-de-la-ciudad-de-mexico/nutricion/5034-articulo-cientifico/55700189
- Valeur, J., Puaschitz, N., Midtvedt, T., & Berstad, A. (2016). Oat porridge: impact on microflora-associated characteristics on healthy subjects. Brisitsh Journal of Nutriton. 115 (1): 62-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26511097/
- Verduci, E., & Köglmeier, J. (2021). Immunomodulation in children: the role of the diet. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 73 (3): 293-298. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9770123/