Mistä lapsen päänsärky voi johtua?

18 toukokuu, 2020
Aikuisten lisäksi myös lapset voivat kärsiä päänsärystä. Lue tämän päivän artikkelistamme, mistä lapsen päänsärky voi johtua, ja miten sitä voidaan hoitaa.
 

Tilastojen mukaan reilusti yli puolet ihmisistä kärsii vähintään yhden päänsäryn lapsuutensa aikana. Lapsen päänsärky voi johtua monista eri syistä, joista useimmista ei tarvitse huolestua. Vanhempien tulee kuitenkin varmuuden vuoksi pysyä aina valppaina, sillä joissain harvoissa tapauksissa lapsen päänsärky on oire vakavammasta terveysongelmista.

Mistä lapsen päänsärky voi johtua?

Päänsäryt voidaan jakaa primaarisiin ja sekundaarisiin. Yleisesti ottaen primaarisissa päänsäryissä kyse on jostakin muutoksesta aivojen alueella. Tämä voi olla vaikkapa kemiallinen muutos aivoissa, verisuonen laajentuminen tai lihasjännitys.

Sekundaarisia päänsärkyjä puolestaan esiintyy jonkin toisen sairauden aiheuttamina. Yleisimpiä tälläisiä sairauksia ovat muun muassa:

 • Tarttuvat sairaudet.
 • Ei-tarttuvat sairaudet, kuten tavan flunssa, vilustuminen ja muut virustaudit.
 • Aivoihin kohdistunut trauma.
 • Allergia tai yliherkkyys jollekin ruoka-aineelle.
 • Fyysinen uupumus.
 • Nälkä tai nestehukka.
 • Ongelmat hampaissa tai ikenissä.
 • Lääkkeiden tai myrkkyjen aiheuttamat seuraukset.

On tärkeää, ettet yritä diagnosoida lasta itsenäisesti. Parempi vaihtoehto on viedä lapsi käymään lastenlääkärin vastaanotolla tutkimuksessa, varmistamassa mistä lapsen päänsärky oikeasti johtuu.

Koska ne eivät ole kovin yleisiä, on aina olemassa riski siitä, että lapsen päänsäryn aiheuttaa jokin taustalla piilevä vakavampi, hoitoa vaativa sairaus.

Mikäli lapsesi siis kärsii päänsärystä, ja varsinkin silloin, jos päänsärky pitkittyy, ota yhteys lääkäriin. Lääkealan ammattilainen käy läpi kanssasi pienokaisesi lääketieteellisen historian ja tekee tarpeelliset tutkimukset.

 
Lääkäriin lähteminen on pakollista myös silloin, mikäli lapsen päänsärkyyn liittyy joitakin seuraavista oireista:

 1. Huimaus tai näköaistin hämärtyminen.
 2. Jäykkä niska, tai jonkun ruumiinosan heikkous/velttous.
 3. Puhekyvyn katoaminen, sanojen lausumisen vaikeutuminen, tai sanojen sekoittuminen toisiinsa.
 4. Henkinen sekavuus.

Lapsen päänsäryn hoito kotona

Kuten mainittu, lapsen päänsärky voi siis johtua useista eri tekijöistä. Se mielessä pitäen, voit lisätä lapsesi saamaa hoitoa ja lieventää oireita seuraavilla keinoilla:

 • On tärkeää tarjota lapsellesi tila, jossa hän voi levätä mukavasti ja rauhassa. Pikkulasesi todennäköisesti haluaa makuulle ja ehkä käydä nukkumaan. Kun jollain on päänsärky, melu ja valot voivat usein tehdä asioista vielä pahempaa. Siksi suosittelemme hiljaista ja pimeää paikkaa lapsen lepoa varten.
 • Sinun ei tulisi koskaan pakottaa lastasi mihinkään fyysiseen suoritukseen silloin, kun hän kärsii päänsärystä.
 • Joskus päänsärky voi liittyä nälkään tai nestehukkaan. Siinä tapauksessa on äärimmäisen tärkeää että pidät huolen siitä, että lapsi saa tarpeeksi usein syödäkseen, ja juo riittävästi vettä. Näin pystyt ennalta ehkäisemään nälästä tai nestehukasta johtuvia päänsärkyjä.
 • Voit antaa lapselle tiettyjä särkylääkkeitä kipuun silloin, mikäli lapsesi on jo kärsinyt intensiivisestä päänsärystä ja oireet palavat. Näin tapahtuu usein esimerkiksi silloin, kun lapsella diagnosoidaan migreeni. Sinun tulee tietenkin varmistaa aina särkylääkkeiden antaminen lapsellesi ensin lääkäriltä.
 • Mikäli lapsesi olo on hyvin epämukava, jos hänen olonsa sallii, voit yrittää kääntää hänen huomionsa päänsärystä muualle, jollakin mukavalla yhteisellä aktiviteetilla. Se voi auttaa pienokaistasi unohtamaan kivun hetkeksi.

Neuvoja lapsen päänsäryn ennaltaehkäisemiseksi

 • Mikäli lapsesi päänsäryn aiheuttaja on stressi tai jännittäminen, on tärkeää, että määrittelet uudet rutiinit ja kiinnität huomiota kurinpitoon. Tämä voi auttaa vähentämään stressiä ja jännitystä, ja siten ennalta ehkäistä päänsärkyjä syntymästä. Ehdotammekin, että asetat oman aikataulun lapselle kotiläksyjä varten, rentoutumiseen, säännölliset nukkumaanmenoajat ja niin edelleen.
 • Mahdollisten päänsäryn laukaisijoiden selvittäminen. Mieti esimerkiksi, ilmeneekö lapsen päänsärky usein heti koulupäivän jälkeen, tai vaikka fyysisen liikunnan jäljiltä? Voisiko asialla olla jotain yhteyttä sen kanssa, mitä lapsi on syönyt, tai milloin hän on syönyt? Kun kysyt itseltäsi tämän tyyppisiä kysymyksiä, pystyt määrittelemään päänsäryn syyt, ja puuttumaan niihin ajoissa.
Mistä lapsen päänsärky voi johtua?

 • Vältä avoimia paikkoja joissa on paljon ihmisiä, sillä tämä voi olla lapselle ylikuormittavaa silloin kun hän kärsii päänsärystä.
 • Vie lapsesi silmälääkäriin. Varsinkin silloin, mikäli lapsellasi esiintyy päänsärkyjä usein, suosittelemme varaamaan ajan oftalmologille kouluvuoden alussa. Näin voit varmistaa, kärsiikö lapsesi mahdollisesti jostakin näköön liittyvistä ongelmista, jotka aiheuttavat lopulta päänsäryn. Kun lääkäri on todennut kuinka asian laita on, sinulla on lisää mahdollisuuksia ennalta ehkäistä lapsen kokemia päänsärkyjä.
 • Vältä lapsen altistumista auringolle, varsinkin ilman mitään suojaa silmille, kuten aurinkolaseja.

Mikäli lapsesi olo ei parane vaikka yrittäisit auttaa häntä, voi olla tarpeellista hakeutua vielä uudelleen lääkärin vastaanotolle. Näin lapsesi lääkäri pystyy tutkimaan tilanteen ja tekemään testejä arvioidakseen juuri sinun lapsesi sen hetkisten oireiden alkuperän, ja antaakseen oikean diagnoosin ja avun lapsen kärsimiin päänsärkyihin.