Lapsen valmisteleminen ensimmäiseen koulupäivään - Äitiyden Ihme
 

Lapsen valmisteleminen ensimmäiseen koulupäivään

Lapsen valmisteleminen ensimmäiseen koulupäivään
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ensimmäinen koulupäivä ja uusien luokkatovereiden kohtaaminen voi olla lapselle jännittävä ja jopa vaikea kokemus. Tämä on lapsen elämässä epävarmuuden aikaa, jolloin hän kohtaa pelkoja ja oppii uusia asioita. Pienen lapsen kanssa monet asiat saattavat tuntua vanhemmista haastavilta, ja yksi näistä voi olla lapsen valmisteleminen ensimmäiseen koulupäivään.

Onneksi on olemassa runsaasti kirjallisuutta täynnä neuvoja siihen, kuinka vanhemmat voivat lieventää lapsen mahdollisia ahdistuksen ja pelon tunteita tämän aloittaessa koulunkäynnin. Kirjallisuus on epäilemättä loistava liittolainen äideille, isille, opettajille ja muille lasten kanssa tekemisissä oleville. Ne mahdollistavat monimutkaisiin aiheisiin ja ongelmiin paneutumisen mielenkiintoisella tavalla.

Tässä artikellissa haluamme jakaa nimenomaan tälläisiä tarinoita, jotka auttavat lasta pääsemään yli koulupolun tuomista uusista haasteista ja ensimmäisen koulupäivän herättämistä pelon tunteista. Nämä kirjat auttavat lapsen tämän herkän, tuntemattomien kanssa kanssakäymistä vaativan, hetken yli.

“Mieli, joka avautuu uudelle idealle, ei tule enää koskaan palaamaan alkuperäiseen kokoonsa.”

– Albert Einstein

Lapsen valmisteleminen ensimmäiseen koulupäivään kirjojen avulla

Kuinka valmistella lapsi uusiin haasteisiin koulussa

On olemassa paljon sellaisia tarinoita ja kirjoja, jotka kertovat koulun aloittamisen vaikeudesta ja haasteiden voittamisesta. Kirjailijat ovat paneutuneet nimenomaan lasten läpikäymiin sosiaalisiin ja kognitiivisiin haasteisiin sekä uusien arvojen oppimiseen.

Tarinoita koulutien tuomista uusista haasteista

  • Emma Goes to School. Tämä Susie Morgernsternin kirjoittama tarina kertoo koulun aloittavasta tytöstä. Kirjassa keskitytään niihin vaikeuksiin, joita ilman vanhempia oleminen tuo mukanaan.
  • My First Day at School. Tämä tarina on täydellinen auttamaan lapsia ymmärtämään, millaista koulussa on, ja mitä heiltä siellä odotetaan. Kirja kertoo myös ensimmäiseen koulupäivään liittyvistä pelon tunteista, esittäen ne täysin normaaleina tunteina.
  • La Señorita Marisa. Tässä sadussa pyritään panostamaan lapselle ääneen lukemiseen ja sen hyötyihin.

Tarinoita hyväksymisestä ja kunnioituksesta luokkahuoneessa

  • Todos somos diferentes. Tämä Pablo Zeballoksen kirja keskittyy kunnioituksen tärkeyteen. Tarinassa joukko eläimiä perustaa oman koulun keskelle metsää. Erilaisten aktiviteettien kautta eläimet päätyvät tärkeään johtopäätökseen siitä, että olemme kaikki erilaisia ja jokaisella meistä on omat heikkoutemme ja vahvuutemme. Tarinan moraali onkin hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, samalla kunnioittaen muiden mielipiteitä, ominaisuuksia ja rajoituksia.
  • El orejón. Tämä tarina kertoo tärkeän opetuksen siitä, että ulkonäkö ei ole tärkeä seikka, etenkin, kun pystymme muuntautumaan tuntemattomiksi arjen sankareiksi.

Tarinoita jokaiseen makuun

Lapsen valmisteleminen ensimmäiseen koulupäivään

Kuten huomaat, lasten tarinoita on olemassa jokaiseen makuun ja kaiken ikäisille. Varsinkin, kun on kyse uusien haasteiden kohtaamisesta, tarjonta on runsasta. Kaikki tarinat eivät kerro pelkästään ensimmäisen koulupäivän ympärillä pyörivistä peloista ja ajatuksista. Nämä tarinat kertovat jokainen tärkeän tarinan aiheista, joihin kaikkien vanhempien ja opettajien tulisi paneutua. Näin voimme auttaa lapsiamme ymmärtämään arvoja sekä luokkahuoneessa että sen ulkopuolella. Jos haluat lapsesi olevan valmis kohtaamaan koulutien tuomat uudet haasteet, voit aina kääntyä näiden tarinoiden puoleen. Sen lisäksi lapselle kannattaa opettaa hyvät perusarvot jo kotona.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Morgenstern, S. (2008). Emma va al colegio. Ediciones SM.
  • Todolibro. (2019). Mi primer día de colegio. Todolibro.
  • Milicid, N. (2009). Todos somos diferentes. Editorial Universitaria.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.