Lapsen migreeni: Syyt, oireet ja hoito
Lapsen migreeni on kivulias sairaus, joka koskettaa useampaa lasta kuin kuvittelemmekaan. Tämän vuoksi jokaisen vanhemman on hyvä pysyä valppaana ja olla tietoinen siitä, että myös omalla lapsella on riski sairastua tähän sairauteen. Asiantuntijoiden mukaan migreeni on yhtä yleinen esikouluikäisillä ja peruskouluikäisillä lapsilla.
Migreeni on kivulias vaiva, ja mahdollisimman nopea oireiden tunnistaminen ja hoitaminen auttaa lievittämään lapsen kipuja ja mahdollisia muita oireita.
Mikä on lapsen migreeni?
Migreeni on kohtalaisia tai voimakkaita päänsärkykohtauksia aiheuttava neurologinen sairaus, joka johtuu useimmiten ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta reaktiivisesta häiriöstä aivorungossa. Migreenin tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta eräiden teorioiden mukaan se johtuu verenkiertoa säätelevien lihasten toimintahäiriöistä.
Migreeni alkaa monissa tapauksissa jo kouluiässä, ja sen oireet helpottavat usein lapsen kasvaessa. Suurella osalla henkilöistä migreeni on hyvänlaatuinen ja ohimenevä vaiva, joka aiheuttaa ainoastaan yksittäisiä päänsärkykohtauksiä elämän aikana, mutta osalla potilaista migreeni kroonistuu.
Migreenin syyt lapsilla
Kuten jo mainitsimme, migreenikohtauksen laukaisee yleensä jokin ulkoinen ärsyke. Tavallisimpia syitä migreenille ovat seuraavat:
- Liiallinen tietokoneen näytön tai television katselu ja videopelien pelaaminen
- Uupumus, väsymys ja stressi
- Hormonaaliset muutokset
- Herkkyys vahvoille hajuille tai äänille
- Lisääntynyt, kirkas tai välkkyvä valo
- Ahdistusjaksot
- Näköön liittyvät ongelmat
- Flunssa tai tulehdus korvissa, kurkussa tai virtsateissä
- Toistuva tupavansavun hengittäminen
- Unenpuute
- Tietyt ruoat ja juomat
- Tietyt lääkeaineet
- Huono ruokavalio ja epätasainen ruokailurytmi
- Purentavirheet
Lapsen migreenin pääoireet
Oireiden tunnistaminen auttaa sinua hoitamaan lapsesi migreeniä asiaankuuluvalla tavalla. Niiden perusteella voit myös päätellä, onko lääkärissä käynti tarpeen vai voitko hoitaa lastasi kotona.
Tällä tavoin lapsen olo saadaan helpottumaan mahdollisimman pian, eikä hänen tarvitse kärsiä yhtä paljon.
Näitä pääasiallisia oireita ovat:
- Ajoittainen tai tykyttävä kipu päässä.
- Kohtalainen tai voimakas kipu toisella tai kummallakin puolella päätä.
- Pahoinvointi, oksentelu tai huimaus.
- Vaikeus suoriutua arkisista askareista.
- Fyysinen liikkuminen pahentaa kipua.
- Herkkyys valolle ja äänille.
Kuinka auttaa lasta selviytymään migreenistä
Ensimmäinen hoitokeino on antaa lapsellesi lastenlääkärin suosittelemaa särkylääkettä. Yleisimpiä lapsille suositeltuja lääkkeitä ovat ibuprofeeni tai parasetamoli.
Pidä lapsi sängyssä tai makuullaan sohvalla pimeässä, hiljaisessa huoneessa. Laita lapsen otsalle kylmä, märkä pyyhe virkistykseksi.
Hiero lapsen päänahkaa ja paina kevyesti hänen ohimoitaan. Yritä auttaa häntä nukahtamaan, sillä nukkuminen rentouttaa ja helpottaa lihasjännityksiä. Rentoutuminen auttaa lieventämään kipuja tai mahdollisesti jopa kadottaa ne kokonaan.
Käytännön vinkkejä lapsen migreenin torjumiseksi
Sinun on tärkeää tehdä muutoksia pienokaisesi päivittäisiin tapoihin, jotka saattavat laukaista päivittäisiä päänsärkyjä. Joitakin näistä muutoksista voivat olla:
- Säännöstele lapsesi TV:n äärellä vietettyä aikaa, videopelien pelaamista tai tietokoneella istumista.
- Vältä tilanteita, jotka aiheuttavat stressiä, uupumusta tai väsymystä.
- Pidä huolta lapsen terveellisestä ruokavaliosta. Hyvä ravitsemus auttaa vahvistamaan lapsesi vastustuskykyä ja siten myös ehkäisemään tartuntoja.
- Tarkkaile, laukaisevatko tietyt ruoat kuten kypsytetyt juustot tai suklaa päänsärkyjä. Tällaisessa tapauksessa lapsen on vältettävä näitä ruokia.
- Jos lapsesi on kyllin vanha, niin varmista, että hän harrastaa säännöllistä liikuntaa. Tämä auttaa kohottamaan hänen yleistä terveydentilaansa.
- Jos lapsellasi on jonkinlainen lääkitys, keskustele lastenlääkärin kanssa sen mahdollisista sivuvaikutuksista.
- Vie lapsesi asiantuntijan tutkittavaksi mahdollisten näköongelmien poissulkemiseksi.
- Pidä huolta, että lapsesi saa tarpeeksi unta. Riittävä lepo antaa voimia ja vähentää migreenikohtausten mahdollisuutta.
Ravitsemuksella on tärkeä rooli lapsen migreenin suhteen
Asiantuntijat ovat huomanneet, että monissa tapauksissa lasten päänsärky johtuu huonosta ravitsemuksesta. Migreeni voi samalla tavoin olla myös ruoka-allergioiden syytä.
Siksi on välttämätöntä tarkkailla, ilmenevätkö päänsäryt sen jälkeen, kun lapsesi on syönyt tiettyjä ruokia. Laktoosin, purkkiruokien, makeisten, teollisten leivostuotteiden, ylikypsien banaanien, suklaan ja kypsytetyn juuston välttäminen on suositeltavaa.
Samalla sinun tulisi myös lisätä lapsesi ruokavalioon runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja täysjyväleipää. Muista myös valita magnesiumpitoisia ruokia, jotta pienokaisesi pysyisi terveenä.
Älä murehdi ylenpalttisesti, jos lapsesi kärsii migreenistä – riittää, kun huolehdit hänen voinnistaan asianmukaisesti. Lapsen migreenit yleensä lieventyvät murrosiän kynnyksellä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Arroyo, H. A. (2007). Migraña y otras cefaleas primarias en la infancia y la adolescencia. Medicina (B Aires), 67, 623-30. http://medicinabuenosaires.com/revistas/vol67-07/n6-1/v67_6-1_p623_630_.pdf
- Bille B. (1991). Migraine in childhood and its prognosis. Cephalalgia. 1: 71-5.
- Cárdenas Guiraudy, A., García Martínez, D. A., Pozo Lauzan, D., Pozo Alonso, A., & Moroño Guerrero, M. (2005). Migraña: Estudio clínico-genético en niños y adolescentes. Revista Cubana de Pediatría, 77(1), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0034-75312005000100001&script=sci_arttext&tlng=en
- Mercado, E. B., & Bernal, J. I. C. (2010). Migraña infantil: prevalencia y características clínicas. Archivos de Investigación Materno Infantil, 2(3), 141-144. http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=27417