Pinnasängystä omaan sänkyyn ilman kyyneleitä - Äitiyden Ihme
 

Pinnasängystä omaan sänkyyn ilman kyyneleitä

Pinnasängystä omaan sänkyyn ilman kyyneleitä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 08 joulukuuta, 2018

Lapsen siirtyminen pinnasängystä sänkyyn ilman kyyneleitä ja kiukkukohtauksia on helppoa – silloin, kun on kyse vanhempien sängystä. Sen sijaan omaan sänkyyn ja huoneeseen nukkumaan siirtyminen voikin olla huomattavasti haastavampaa.

Vanhemmat saattavat murehtia aluksi monista asioista. Mitä jos lapsi putoaa sängystä? Mitä jos hän pelkää pimeää? Ehkä hän ei tykkää nukkua yksin. Ehkä hän on siihen vielä liian pieni. Lapsi saattaa tuntea olonsa yksinäiseksi.

Useimmat näistä peloista ovat perusteettomia. Usein lapsen yksin nukkuminen huolestuttaa enemmän vanhempia kuin lasta itseään. Valitettavan usein vanhemmat kuitenkin välittävät nämä pelot myös lapselle.

Milloin on oikea aika siirtyä pinnasängystä omaan sänkyyn?

Ei ole olemassa oikeaa hetkeä tai ikää siirtyä nukkumaan omaan sänkyyn.  Usein siirtymä kuitenkin suositellaan suoritettavan ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta. Muussa tapauksessa makuuhuoneen jakaminen lapsen kanssa saattaa muuttua vaikeasti rikottavaksi tavaksi.

Vanhempien tulee kuunnella omaa vaistoaan, mutta pyrkiä välttämään suhteettomien pelkojen ruokkimasta. On hyvä muistaa, että lapset ovat huomattavasti itsenäisempiä kuin kuvittelemmekaan.

Kannattaa hyödyntää se hetki, kun lapsi ei enää mahdu pinnasänkyynsä. Tämä on lapselle oiva tekosyy alkaa nukkua omassa sängyssään.

Voit asentaa lapsen uuteen sänkyyn turvakaiteet sängystä putoamisen estämiseksi – jos ei muuta, niin oman mielenrauhasi taataksesi. Turvakaide on myös lapselle käytännöllinen apuväline tämän kiivetessä sänkyynsä tai sieltä pois esimerkiksi yöllisen vessassa käynnin vuoksi.

Lapsen voi siirtää nukkumaan omaan sänkyyn vaikka silloin, kun pinnasänky on hänelle jo liian pieni

Lasta ei suositella siirrettävän nukkumaan omaan sänkyyn silloin, kun perheeseen saapuu uusi vauva.  Tämä voi saada lapsen tuntemaan itsensä hylätyksi ja korvatuksi, mikä voi johtaa kiukkukohtauksiin, mustasukkaisuuden tunteisiin ja surullisuuteen.

Jos perheeseen odotetaan uutta lasta, taapero kannattaa siirtää nukkumaan omaan sänkyyn jo hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää. Tällä tavoin lapsi ei yhdistä muutosta uuteen vauvaan.

Jos kyseessä ei ole perheen ensimmäinen lapsi, hän saattaa hyvinkin ottaa ohjat omiin käsiinsä. Hän voi jopa itse pyytää vanhempiaan hankkimaan hänelle oman sängyn. Nuoremmat sisarukset haluavat usein olla kuin isot veljensä ja siskonsa.

Yksin nukkumiseen totuttelu

Maailman jokainen lapsi on ainutlaatuinen. On lapsia, jotka näkevät yksin nukkumisen suurena saavutuksenaan, kun taas toiset kokevat sen rangaistuksena. Vanhemmat voivat vaikuttaa siihen, että lapsi näkee yksin nukkumisen positiivisena asiana.

Seuraavaksi esittelemme muutamia vinkkejä, joiden avulla vanhemmat voivat varmistaa pinnasängystä omaan sänkyyn siirtymisen käyvän mahdollisimman mutkattomasti:

  • Muistuta lasta siitä, miten iso tyttö tai poika hän on. Lapset haluavat usein kasvaa mahdollisimman nopeasti ja pitävät siitä, että heidät nähdään isoina lapsina. Paras asia, jonka voit tehdä siirtäessäsi lasta nukkumaan omaan sänkyynsä, on kertoa hänen olevan liian iso nukkumaan pinnasängyssä.
  • Jos autamme lasta ymmärtämään yksin omassa sängyssä nukkumisen olevan suuri saavutus, hän nauttii tästä uudesta kokemuksesta. Jos lapsi on esimerkiksi siivonnut lelunsa lattialta tai käyttäytynyt erityisen hyvin, hänelle voidaan sanoa: “Koska olet käyttäytynyt tänään niin hyvin, saat nukkua koko yön omassa sängyssäsi”. Näin lapsi näkee omassa sängyssä nukkumisen palkintona.
Lapsi saattaa pitää omassa sängyssä nukkumista suurena saavutuksena
  • Luo lapselle positiivisia mielikuvia sängystä. Yksi tekniikka on luoda yhteys lapsen uuden sängyn ja lapsen pitämien hauskojen aktiviteettien välille. Lapselle voidaan lukea sängyssä iltasatu tai hänen kanssaan voidaan leikkiä hetki unileluilla. Tällä tavoin lapsi alkaa nähdä sänkynsä hauskana ja tuttuna paikkana.
  • Luo sängystä lapsen henkilökohtainen tila. Yksi keino tehdä lapsen olosta mukava tämän omassa sängyssä ja huoneessa, on antaa lapsen itse valita lakanat, tyynyt, peitot, verhot ja unilelut. Anna lapsen olla mukana sisustamassa huonetta, ja tämä alkaa nähdä huoneen tilana, jossa on mukava viettää aikaa. Lapsen näköinen huone ei myöskään ole niin pelottava yöaikaan lapsen tietäessä olevansa tuttujen lelujensa ympäröimänä.

Kuten huomaat, tämän ikäistä lasta on helppo taivutella. Lapselle tulee osoittaa, kuinka ylpeä hänestä ollaan hänen nukkuessaan omassa sängyssään – näin lapsi näkee sen asiana, jota haluaa jatkossakin tehdä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.