9 kotoa löytyvää asiaa, jotka on pidettävä poissa lasten ulottuvilta
 

9 kotoa löytyvää asiaa, jotka on pidettävä poissa lasten ulottuvilta

Luonnostaan pelottomat lapset voivat hankkiutua vaarallisiin tilanteisiin. Tämä mielessä pitäen, on olemassa asioita, jotka on pidettävä aina poissa lasten ulottuvilta.
9 kotoa löytyvää asiaa, jotka on pidettävä poissa lasten ulottuvilta

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2021

Olemme kaikki nähneet erilaisten tuotteiden päällä varoitustekstin, joka ohjeistaa pitämään tuotteen poissa lasten ulottuvilta. Eikä tämä varoitus ole olemassa turhaan.

Jokaisessa kodissa on esineitä tai asioita, jotka ovat potentiaalisesti vaarallisia lapsille, ja jotka on pidettävä poissa pienten käsien saatavilta. Tiettyjen tavallisten kodin esineiden sivuuttaminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa traagisiin seurauksiin.

9 kotoa löytyvää asiaa, jotka on pidettävä poissa lasten ulottuvilta

1. Lääkkeet

Lääkkeisiin liittyvät virheet voivat olla hyvin vakavia, ja niillä on pahimmillaan kuolemaan johtava seuraus. Vaikka hyvin varusteltu lääkekaappi onkin tarpeen jokaisessa lapsiperheessä, lääkkeet tulee säilyttää niin, että lapsi ei pääse niihin missään tapauksessa käsiksi.

Jopa vanhemmat lapset saattavat päättää ottaa tabletin tai kaksi satutettuaan itsensä leikkien tiimellyksessä, joten kiinnitä huomiota tapaan, jolla säilytät lääkkeitä.

9 kotoa löytyvää asiaa, jotka on pidettävä poissa lasten ulottuvilta

2. Myrkylliset tuotteet

Jokaisessa kodissa on yllättävän monia myrkyllisiä tuotteita. Jos sinulla on piha tai puutarha, saatat säilyttää kotonasi lannoitteita tai rikkaruohojen kitkemiseen tai tuholaisten torjumiseen tarkoitettuja tuotteita.

Tällaiset tuotteet voivat olla lapselle jopa lääkkeitä haitallisempia, sillä niiden aiheuttamaan myrkytystilaan ei välttämättä ole hoitokeinoa. Nämä tuotteet on aina säilytettävä paikassa, johon lapsilla ei ole pääsyä.

Samalla tavoin kodin puhdistusaineisiin tulee suhtautua äärimmäisellä varovaisuudella. Tällaiset tuotteet kannattaa säilyttää lukitussa kaapissa tai vähintään kaapin ylähyllyllä. Ylähyllyn ongelma on se, että lapset ovat luonnostaan uteliaita ja kekseliäitä, ja saattavat kiipeillä ylettääkseen kiellettyihin esineisiin.

3. Veitset ja muut terävät esineet

Veitset ja muut terävät esineet tulee aina säilyttää poissa lasten ulottuvilta, sillä tällaisiin esineisiin käsiksi pääsy voi olla erittäin vaarallista. Pieni lapsi saattaa yrittää leikata jotain ja satuttaa itsensä samalla vakavasti.

Tämä on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, vaikka olisit itse kotona tai jopa samassa huoneessa. Terävät veitset ja sakset on syytä säilyttää paikassa, johon lapsilla ei ole pääsyä.

4. Tukehtumisvaaran aiheuttavat esineet

Tietyssä iässä lapsi laittaa kaiken löytämänsä suuhunsa. Tämä on lasten tapa tutustua ja aistia maailmaa. Lelusta tai muusta esineestä irronneet pienet osat voivat lapsen suuhun joutuessaan tukkia ilmatiet ja aiheuttaa tukehtumisen. Pienen lapsen ei siis tule käsitellä esineitä, jotka voivat vahingossa hajota pienempiin osiin.

5. Pistorasiat

Pistorasiat ja sähkö ovat kotona vaaranpaikka. Pistorasiat kannattaa peittää niille tarkoitetuilla suojilla, eikä sähköjohtoja kannata jättää risteilemään lattioille.

Pistorasiat kiinnostavat usein pieniä lapsia, jotka mielellään työntävät niihin pieniä esineitä. Tämä voi johtaa sähköiskuun ja säikähdykseen – tai pahimmillaan vielä ikävämpään lopputulokseen.

Vaikka hyvin varusteltu lääkekaappi onkin tarpeen jokaisessa lapsiperheessä, lääkkeet tulee säilyttää niin, että lapsi ei pääse niihin missään tapauksessa käsiksi.

6. Tupakansavu

Tupakka on erittäin myrkyllistä lapsille, ja jo tupakansavulle altistuminen vaikuttaa lapsen kasvuun ja voi johtaa vakaviin terveysongelmiin. Pidä siis tupakoijat kaukana lapsestasi. Jos perheenjäsentesi tai ystäviesi joukossa on tupakoitsijoita, ohjeista heitä tupakoimaan aina kaukana lapsesta.

7. Lasi

Me kaikki tiedämme, että lasiset esineet voivat hajota teräviksi palasiksi. Lapset eivät aina osaa tai muista olla varovaisia lasiesineiden lähellä.

Pieni lapsi voi helposti rikkoa esimerkiksi juomalasin ja aiheuttaa itselleen tikkejä vaativan haavan. Pidä siis lasista valmistetut esineet poissa lapsen ulottuvilta ja anna pienelle lapselle muovista valmistettu juomamuki lasisen sijaan.

8. Työkalut

Pienillä lapsilla on tapana heitellä leluja ja lyödä niitä lattiaa ja muita esineitä vasten. Jokainen meistä pystyy kuvittelemaan, mikä on lopputulos, jos sama tapahtuu painavilla ja terävillä työkaluilla.

Lapsi voi työkalujen avulla paitsi tuhota omaisuutta, myös satuttaa itseään. Pidä siis työkalupakki aina poissa lasten ulottuvilta.

9 kotoa löytyvää asiaa, jotka on pidettävä poissa lasten ulottuvilta

9. Puhelimet

Listan viimeinen esine on hyvä pitää poissa lasten ulottuvilta niin vanhempien kuin lasten itsensä vuoksi. Haluatko älypuhelimesi päätyvän vessanpönttöön? Jos et, älä jätä puhelinta paikkaan, josta lapsi pääsee sen ottamaan.

Lasten hyvinvointi ja turvallisuus on aina vanhempien tärkeyslistan kärjessä. Seuraamalla tässä artikkelissa esitettyjä käytännöllisiä ja yksinkertaisia neuvoja vältyt monelta päänsäryltä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.