Lapsen hengityksen vinkuminen: Oireet, syyt ja hoito - Äitiyden Ihme
 

Lapsen hengityksen vinkuminen: Oireet, syyt ja hoito

Hengityksen vinkuminen voi olla oire hengitystiesairaudesta, minkä vuoksi mahdolliseen lapsen hengityksen vinkumiseen on tärkeä kiinnittää huomiota.
Lapsen hengityksen vinkuminen: Oireet, syyt ja hoito

Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2019

Lapsen hengityksen vinkuminen voi johtua erilaisista sairauksista. Vinkumisella tarkoitetaan sitä, että hengittäessä esiintyy viheltävää ja kimeää ääntä. Näin tapahtuu ilman kulkiessa keuhkojen kapeiden hengityskäytävien läpi.

Costa Rican kansallisen lastensairaalan lastenlääkäreiden Lydiana Ávilan ja Manuel Soton mukaan on olemassa useita lapsuudenaikaisia sairauksia, joihin liittyy hengityksen vinkumista. Lääkärit haluavat korostaa, että lapsen hengityksen vinkuminen voi johtua monesta eri tekijästä. Se on usein yhteydessä astmaan, mutta on myös muita tauteja, joihin tämä oire voi liittyä.

Mitä lapsen hengityksen vinkuminen tarkoittaa?

Vinkuminen kuuluu hengitysteistä, yleensä uloshengittäessä. Sitä voi kuitenkin ilmetä myös sisäänhengittäessä.

Miksi näin tapahtuu?

Edellä esiteltyjen lastenlääkäreiden mukaan hengitys vinkuu, kun jokin estää ilmavirran kulkemisen. Tämä tuottaa hengityskäytävien seinämien värinää, josta johtuu kuultavissa oleva ääni.

Joitakin hengityksen vinkumista lapsilla aiheuttajia ovat mm.:

 • Astma. Astma on yleisin syy, joka aiheuttaa lapsilla hengityksen vinkumista. Se on krooninen sairaus, jossa ilmatiet tulehtuvat.
 • Jonkin esineen hengittäminen keuhkoihin. Yhtäkkinen lapsen hengityksen vinkuminen voi johtua jonkin muun kuin ilman hengittämisestä. Jos kurkunpäähän,  henkitorveen tai keuhkoputkeen on juuttunut jokin esine, aiheuttaa se voimakasta hengenahdistusta. Jos esine on jäänyt jumiin perifeerisiin hengitysteihin, tuloksena saattaa olla keuhkokuumetta ja hengityksen vinkumista.
 • Virusinfektiot. Tulehdussairaudet, erityisesti virusten aiheuttamat, ovat yleisiä syitä varsinkin vastasyntyneen lapsen hengityksen vinkumiseen. Virukset, kuten adeno-, parainfluenssa- ja rinovirus sekä epätyypilliset bakteerit kuten mykoplasma ja keuhkoklamydia voivat aiheuttaa vinkumista hengityksessä.
Lapsen hengityksen vinkuminen voi olla oire jostakin hengitystiesairaudesta
 • Tietyt lääkkeet. Jos lapsi on ottanut vahingossa joitakin organofostaatteja, kuten parationia tai metyyliparationia, saattavat ne aiheuttaa vinkumista, yskimistä ja hengenahdistusta.
 • Keuhkoputkenlaajentuma. Keuhkoputkenlaajentuma voi johtua keuhkojen suurten hengitysteiden vaurioitumisesta. Tästä johtuen hengitystiet muuttuvat kapeammiksi.
 • Bronkioliitti eli ilmatiehyttulehdus. Infektiot ovat useimmiten syynä lapsen hengityksen vinkumiseen. Bronkioliitti on akuutti tulehduksellinen tukkeuma pienissä hengitysteissä.
 • Keuhkoputkentulehdus. Keuhkoputket ovat vastuussa ilman tuomisesta keuhkoihin. Keuhkoputken tulehdus voi olla akuuttia tai kroonista.
 • Refluksitauti. Refluksitaudissa vatsahappoja nousee ruokatorveen. Tämä voi johtua heikosta ruokatorven sulkijalihaksesta.
 • Ärtyvyyttä aiheuttavien substanssien hengittäminen. Esimerkiksi tupakansavun tai kemikaalien hengittäminen voi aiheuttaa hengityksen vinkumista.

Muut oireet vinkumisen ohella

Vinkumisen ohella esiintyy usein myös muita oireita. Kuitenkin oireet riippuvat niiden aiheuttajista. Kun huomaat lapsesi hengityksen vinkuvan, kiinnitä huomiota myös mahdollisiin seuraaviin oireisiin:

 • jatkuva kuiva yskä
 • valuva nenä
 • kuume
 • ongelmat syömisessä
 • ihon sinertävä väri (joissakin tapauksissa)

Hengitys vinkuu, kun jokin estää ilmavirran kulkemisen. Tämä tuottaa hengityskäytävien seinämien värinää, josta johtuu kuultavissa oleva ääni.

Esimerkiksi keuhkokuume saattaa aiheuttaa hengityksen vinkumista

Diagnoosi

Jos lapsella ilmenee vakavaa hengityksen vinkumista, asiantuntijat ottavat lapsen rintakehästä röntgenkuvat. Niiden avulla voidaan paikantaa mahdolliset vierasesineet, keuhkokuume tai sydämen vajaatoiminta. Sormisensorin avulla voidaan määrittää veren happimäärä.

Astmakohtausten toteaminen ei vaadi lisätestien ottamista, ellei ole merkkejä vakavista hengitystieongelmista. Jos lapsella ilmenee astmakohtauksia usein, saattaa tarkentavat testit olla paikallaan. Jos kuitenkin inhalaattori tai muu lääkitys auttaa näihin ongelmiin, ei välttämättä tarvita lisätestejä. Lääkäri voi kuitenkin pyytää lasta nielemään tai hän saattaa katsoa lapsen hengitysputkia.

Fysikaalisia testejä varten tarvitaan myös olennaisia tietoja, kuten esimerkiksi onko lapsi alipainoinen, ilmeneekö sydämessä kohinaa ja esiintykää hengityksen vinkumista.

Lapsen hengityksen vinkuminen voi siis olla oire hengitystiesairaudesta. Se voi vaikuttaa lapsen elämänlaatuun. Jos huomaat lapsen hengityksen vinkuvan, vie lapsi lääkärin tutkittavaksi. Lääkäri voi suorittaa tarvittavat testit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ávila, Lydiana y Soto, Manuel. (2004). Sibilancias en pediatría. Revista Médica del Hospital Nacional de Niños Dr. Carlos Sáenz Herrera.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.