Mitä tehdä, jos lapsi ottaa peiton päältä pois öisin? - Äitiyden Ihme
 

Mitä tehdä, jos lapsi ottaa peiton päältä pois öisin?

Mitä tehdä, jos lapsi ottaa peiton päältä pois öisin?

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Joka ilta vanhemmat ja lapset aloittavat hiljaisen ja armottoman taistelun: pikkuinen ottaa peiton päältä pois ja vanhempi peittelee hänet uudestaan.

Yhdessä te luotte “ilkeän” kierteen, joka kestää koko yön, ja samalla yrität saada edes vähän lepoa.

Tämä on väsyttävä taistelu, jossa vanhemmat pelkäävät kylmän ilman mahdollisia negatiivisia seurauksia lapselle yön aikana.

Teit sitten mitä tahansa, lapsesi tulee aina voittamaan tämän taiston, mikä tarkoittaa sitä, että hän viettää yön makoilemalla pelkkien lakanoiden päällä ilman peittoa.

Pikkuisen pyjama ei riitä pitämään häntä lämpimänä, joten käännyt peittojen, vilttien ja päiväpeitteiden puoleen. Ne päätyvät kaikki sängyn päätyyn – samalla lapsesi tuhisee tyytyväisenä sängyn toisessa päädyssä napa paljaana.

Eli miten meidän pitäisi sitten reagoida, kun lapsi ei suostu olemaan peitettynä? Mitä voimme tehdä?

Miksi lapset ottavat peiton päältä pois?

Tämä on olennainen kysymys, joka tulee muistaa ennen kuin viemme nämä peittelemismenetelmät äärimmäisyyksiin. Lapsihan varmastikin ottaa peiton päältä pois siksi, että kaikkien kerrosten alla hänellä on kuuma.

Muista, että lapsilla on taipumus tuntea kylmää harvemmin kuin aikuisilla yön aikana. Tämän takia peittojen lisääminen ei saa lasta tuntemaan oloaan mukavammaksi; hänelle tulee tukala olo.

Näin varmistat ettei lapsi ota peittoa pois

Tämä huomioon ottaen ensimmäinen askel on tarkkailla lasta ennen kuin alat ahdistua siitä, ettei hän ole peiteltynä. Katso lapsen ihoa ja hiuksia; koske pyjamaa selästä sekä tyynyä.

Ovatko ne märkiä? On tärkeää tarkkailla, onko lapsellasi hiki ja onko hänellä tosiaankin yhtä kylmä kuin kuvittelet.

Tiedätkö, minkä takia lapsille tulee joskus se haukahduksilta kuulostava yskä? Se ei itse asiassa johdu kylmyydestä. Se on ennemminkin tulosta siitä, että lapsella on kuuma.

Ei ole mikään yllätys, että nopea ratkaisu tämän kaltaiseen yskään on viedä lapsi ulos haukkaamaan vähän raikasta ilmaa, jotta turvotus hänen äänihuulissaan laskisi.

Muistathan myös, että lapsilla on hyvin aktiivinen nukkumistapa. Tämä tarkoittaa sitä, että heillä on tapana liikkua suhteellisen paljon kehdossa tai pinnasängyssä, sillä he painavat hyvin vähän ja mahtuvat käytännössä mihin tahansa suuntaan.

Kun lapsi heittelehtii ja kääntyilee, on hyvin epätodennäköistä, että hän pysyy peittojen alla koko yön.

Lapsesi saattaa ottaa peiton päältä pois nukkuessaan ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä, ettei hän tunne oloaan mukavaksi superlämpimissä pyjamoissa peittokasan alla, joka painaa hänet paikoilleen ja saa hänet hikoilemaan liikaa.

Kokeile erilaisia tapoja lapsen unta varten

Näin varmistat, ettei lapsi potki peittoa päältä pois

  • Älä mene liiallisuuksiin peittojen kanssa. Pikkuista ei pidä kääriä peittoihin liikaa, sillä tämä saa hänet hikoilemaan. Hikoilu saa hänet liikkumaan ympäriinsä yrittäen vapauttaa itsensä peittojen alta. Muistathan myös, että ensimmäisen univaiheen aikana lapsilla on tapana hikoilla, etkä myöskään halua, että lapsesi ensin hikoilee ja sitten hänelle tulee kylmä.
  • Peitä lapsesi juuri oikealla määrällä peittoja ensimmäistä univaihetta varten. Ei ole mitenkään huono idea laskea lasta sängylle aluksi ihan ilman peittoja. Sitten kun lapsi on jo hikoillut, laita peittoja sen verran kuin tarvitsee.
  • Mitä jos et peittäisi lastasi ollenkaan? Tämä on loistava, joskin epätavallinen vaihtoehto hyvin levottomille lapsille, jotka ottavat peiton päältä pois teit sitten ihan mitä tahansa. Tietenkin pitää varmistaa etukäteen, että pyjamat ovat tarpeeksi lämpimät sitä varten, että lapsi voi lepäillä lakanoiden päällä ilman, että tulee kylmä. Tällä tavalla varmistat, ettei hän potki peittoja pois eikä kärsi äkillisistä lämpötilan muutoksista.
  • Levottomien lasten tapauksessa voit kääntyä vanhan makuupussitempun puoleen. Tällä tavalla lapsellasi ei ole pakoreittiä. On myös olemassa erityisiä makuupusseja vanhempia lapsia varten, jotka jättävät jalat peittämättä. Näin lapsi voi helpommin kieriä sängyssä ja tuntea olonsa mukavammaksi.
  • Katso, mitä tuotteita markkinoilta löytyy, jotka voisivat auttaa sinua. Saatat löytää vaihtoehtoisia menetelmiä, jotka ovat hyvin tehokkaita, jotta lapsi ei ottaisi peittoa yöllä pois. Esimerkiksi on olemassa klipsuja, ja voit myös löytää peittoja, jotka muistuttavat makuupusseja.
  • Suuret peitot: mahtava strategia. Toinen vaihtoehto on pedata sänky lakanalla ja peitolla, jotka ovat suurempia kuin sänky ja työntää päädyt patjan väliin. Työnnä yli jäävä kangas patjan väliin molemmilla puolilla, jotta voit varmistaa, että lapsi on tiukasti sängyssä eikä pysty ottamaan peittoa pois.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.