Kuinka pian synnytyksen jälkeen kuukautiskierto normalisoituu? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka pian synnytyksen jälkeen kuukautiskierto normalisoituu?

Kuinka pian synnytyksen jälkeen kuukautiskierto normalisoituu?

Viimeisin päivitys: 24 lokakuuta, 2018

Synnytyksen jälkeen äidin keho aloittaa toipumisprosessin, jonka aikana kuukautiskierto alkaa palautua normaaliksi. Kestää hetken ennen kuin lisääntymiselimistön toiminta normalisoituu. Tänä aikana muodostuu uusi munasolu, joka lähtee lopulta liikkeelle, palauttaen samalla naisen normaalin kuukautiskierron.

Tämän toipumisjakson katsotaan olevan tauko naisen normaalissa kuukautiskierrossa. Vaikka synnytyksen jälkeen saattaakin esiintyä jopa viikkoja kestävää verenvuotoa, tätä ei tulkita kuukautisiksi, vaan synnytyksen aikana mahdollisesti muodostuneiden haavojen aiheuttamaksi verenvuodoksi.

Sitä, että kuukautiskierto ei ala heti toipumisjakson jälkeen, kutsutaan amenorreaksi, eli vuodottomaksi jaksoksi. Amenorrean pituus riippuu aina henkilöstä, ja siihen vaikuttaa muun muassa äidin päätös imetyksen ja äidinmaidonkorvikkeen syöttämisen välillä.

Synnytyksen jälkeiseen kuukautiskiertoon vaikuttavat tekijät

Kohtu tarvitsee noin kolme viikkoa palatakseen takaisin normaaliin asentoonsa ja kokoonsa synnytyksen jälkeen.

Jokainen äiti on kuitenkin yksilö, joten kohdun palautumiseen kuluva aika saattaa vaihdella. Hetki hetkeltä lisääntymiselimistömme kuitenkin palautuu ennalleen. On täysin normaalia, että kuukautiskierron normalisoitumisen ottaa aikaa.

Äidit tarvitsevat synnytyksen jälkeen aikaa, jotta heidän synnytyselimensä ja alavatsan alue palautuvat ennalleen. Tämän lisäksi äidin kehoa kuormittaa mahdollisesti myös uusi tekijä, eli vauvan imettäminen.

Imettävällä äidillä kuukautiskierron normalisoitumisessa saattaa kestää hieman kauemmin.

Kuinka pian synnytyksen jälkeen kuukautiskierto normalisoituu?

Lastaan imettävät äidit

Imettävät äidit saattavat hormonien heittelystä johtuen kärsiä amenorreasta pidempään kuin äidinmaidonkorviketta käyttävät äidit.

Prolaktiini, eli maitohormoni, on imettävillä äideillä koholla. Tämä aivolisäkkeessä muodostuva hormoni vaikuttaa äidin munasarjojen toimintaan, ja näin imettäminen vaikuttaa raskauden jälkeisen kuukautiskierron palautumiseen ja siihen, kuinka kauan palautumisessa kestää.

Kuukautiskierto normalisoituu eri henkilöillä eri aikaan. On olemassa myös tapauksia, joissa äidin kuukautiskierto ja ovulaatio ovat palautuneet ennalleen jo rintaruokinnan aikana.

Äidinmaidonkorviketta käyttävät äidit

Koska rintaruokinnasta erittyvä maitohormoni on suurin vaikuttava tekijä kuukautiskierron normalisoitumisessa, äidinmaidonkorviketta syöttävillä äideillä kuukautiskierto palautuu normaaliksi yleensä nopeammin kuin imettävillä naisilla.

Korviketta syöttävien naisten kuukautiskierron palautumisen arvioiminen on myös tarkempaa kuin imettävien naisten kohdalla. Normaalisti korviketta syöttävillä naisilla kuukautiskierto palautuu normaaliksi jo noin kymmenen viikkoa synnytyksen jälkeen. Jos syötät vauvallesi ainoastaan korviketta, mutta kuukautisesti eivät ole alkaneet uudelleen, kun synnytyksestä on kulunut kolme kuukautta, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa.

Muita vaikuttavia tekijöitä

Vauvan syöttämistapa on pääasiallinen kuukautiskierron normalisoitumiseen vaikuttava tekijä, mutta on olemassa myös muita asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Esimerkiksi ensisynnyttäjien kohdalla palautumisessa saattaa kestää kauemmin.

Myös synnytyksen aikana menetetyn veren määrä voi vaikuttaa siihen, koska äidin kuukautiset alkavat synnyttämisen jälkeen. Myös geneettiset tekijät saattavat vaikuttaa tilanteeseen.

Palaako kuukautiskierto todellakin ennalleen?

Äidin kuukautiskierto normalisoituu vihdoin, kun ensimmäiset kuukautiset alkavat synnytyksen jälkeen. On todennäköistä, että kokemasi kuukautisiin liittyvät kivut ja epämukavuus ovat synnytyksen jälkeen lievempiä kuin ennen raskautta.

Tärkeintä on kuitenkin se, että tunnet olosi itsevarmaksi ja asia on sinulle selkeä. Jos sinulla on kysyttävää kuukautiskierron palautumiseen liittyvistä asioista, keskustele asiasta lääkärisi, gynekologisi tai neuvolahoitajasi kanssa. Myös toisilta äideiltä voi saada vastauksia ja vinkkejä mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Keskustele mieltä painavista asioista myös puolisosi kanssa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.