Kuinka hoitaa lapsen maitohampaita? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka hoitaa lapsen maitohampaita?

Kuinka hoitaa lapsen maitohampaita?

Viimeisin päivitys: 03 elokuuta, 2021

Maitohampaat alkavat puhjeta yleensä 4-5 kuukauden iässä, joskin joillain lapsilla ensimmäiset hampaat ilmestyvät jo aikaisemmin. Ensimmäisenä puhkeavat alaetuhampaat ja niiden jälkeen yläetuhampaat, toiset etuhampaat ja kulmahampaat. Maitoposkihampaiden puhkeaminen alkaa yleensä noin vuoden iässä, ja koko maitohampaisto on tyypillisesti valmis lapsen ollessa 3-vuotias.

Maitohampaat paitsi auttavat lasta puhumisessa ja syömisessä, myös pitävät paikkaa niiden tilalle aikanaan kasvaville rautahampaille. Maitohampaat alkavat irrota, kun rautahampaat alkavat painautua niitä vasten. Yleensä tämä alkaa tapahtua noin 5 vuoden iässä. Toiset poskihampaat irtoavat viimeisinä 10-11 vuoden iässä. Tänään puhumme siitä, kuinka vanhempien kannattaa hoitaa lapsen maitohampaita.

Kuinka hoitaa lapsen maitohampaita?

1. Pese lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä

Vauvan hampaiden harjaus aamuin illoin aloitetaan heti ensimmäisen hampaan puhjettua. Hampaat harjataan pehmeällä vauvaharjalla. Lapsi voi alkaa pestä hampaitaan itse noin 3-vuotiaana, mutta vanhempien täytyy edelleen varmistaa hampaiden todella puhdistuvan. On tärkeää, että vanhemmat toimivat lapselle hyvänä esimerkkinä. Kun he pitävät hyvää huolta suuhygieniastaan, myös lapsi oppii hyvät tavat.

Kuinka hoitaa lapsen maitohampaita?

2. Vie lapsi hammastarkastukseen vuosittain

On tärkeää viedä lapsi hammastarkastukseen kerran vuodessa. Lapsilla harvoin ilmenee ongelmia maitohampaiden kanssa, mutta ongelmien ehkäisy on paras hoitokeino. Hammaslääkäri voi keskustella lapsen kanssa, antaa neuvoja sekä opettaa hyviä suuhygieniatapoja. Lapsi saattaa paremmin kuunnella hammaslääkäriä kuin omia vanhempiaan aiheesta. Käymällä säännöllisesti vuosittain hammaslääkärissä myös hammaslääkäripelko voi lieventyä.

3. Terveellinen ruokavalio

Terveellinen ruokavalio on hyvin merkittävässä roolissa suun hyvinvoinnin kannalta. Jos ruokavaliosta puuttuu joitakin olennaisia ravintoaineita, monet kehonosat kärsivät sen seurauksista – mukaan lukien hampaat ja suu. Jos lapsi syö terveellistä ruokaa tasapainoisesti, ei ole mitään syytä huoleen. Opeta lasta syömään vähän kaikkea. Lapsen on hyvä oppia kokeilemaan uusia ruokia, vaikka hän ei niistä välttämättä pitäisikään. Vanhempana hän saa tehdä itse omat päätöksensä, mutta lapsen ollessa vielä pieni vanhemmat määräävät syömisestä.

4. Sokeria sisältävien ruokien ja juomien välttäminen

Kuten suuri osa lapsista, myös sinunkin lapsesi saattaa rakastaa kaikkea makeaa. Yritä kuitenkin pitää karkit ja suklaat minimissä. Anna lapsen syödä makeita ruokia vain erityistilaisuuksissa tai kerran viikossa sinun valvonnassasi. Sama pätee limuihin. Totuta lapsi juomaan vettä tai sokerittomia mehuja. Sokerilla on riippuvuutta aiheuttava vaikutus, ja sen liiallinen kulutus lapsuudessa voi kostautua myöhemmin elämässä. Aamupalalla tai välipalalla lapselle voi antaa esimerkiksi hänen lempihedelmänsä.

Kuinka hoitaa lapsen maitohampaita?

5. Keskustele lapsesi kanssa

Terveydestä puhuminen lapsen kanssa on hyvin tärkeää, ja se on asia, joka usein jää vanhemmilta vähemmälle huomiolle. Jos selitämme lapselle, miksi hampaista on tärkeää pitää hyvää huolta, lapsi saattaa hyvinkin ymmärtää itse, että tiettyjä reikiä aiheuttavia ruoka-aineita on hyvä vältellä. Vanhempina saatamme joskus aliarvoida lapsemme ymmärtämiskyvyn. Suurimman osan ajasta lapset ymmärtävät paljon enemmän, kuin uskoisimmekaan. Keskustele lapselle kuin aikuiselle.

Hyvien tapojen omaksumisen ei tarvitse olla vaikeaa. Esimerkiksi karkille ja suklaalle on olemassa monia herkullisia, mutta terveellisiä vaihtoehtoja. Sinun tulee vain oppia tuntemaan ne. Esimerkiksi kotitekoiset hedelmäsmoothiet ovat täynnä ravintoaineita, ja ne ovatkin todella suosittuja lasten keskuudessa. On hyvä muistaa, että hoitamalla lapsen maitohampaita lapsi voi välttyä monilta ongelmilta tulevaisuudessa. Mitä aikaisemmin aloittaa, sitä helpompi hyviä suuhygieniatapoja on omaksua. Ei ole mitään, mitä lapsi ei oppisi, kun kannustat ja rohkaiset häntä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.