Kofeiinin vaikutus vauvaan imetysaikana - Äitiyden Ihme
 

Kofeiinin vaikutus vauvaan imetysaikana

Äidin liiallisella kofeiinin käytöllä raskaus- ja imetysaikana voi olla negatiivisia seurauksia lapselle.
Kofeiinin vaikutus vauvaan imetysaikana

Viimeisin päivitys: 08 kesäkuuta, 2022

Monet raskaana olevat tai imettävät äidit juovat mielellään kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia pitkin päivää pysähtymättä miettimään, millainen on kofeiinin vaikutus vauvaan.

Raskauden aikaisella kofeiinin, kuten myös nikotiinin, nauttimisella on suora yhteys keskenmenoon, lapsen ennenaikaiseen syntymään ja vauvan matalaan syntymäpainoon. Myös kofeiinin vaikutuksista imeväisikäisiin vauvoihin on olemassa monia uskomuksia. On normaalia, että aloittaessaan vauvan imettämisen, äiti miettii, millä tavoin kofeiini voi vaikuttaa pieneen lapseen.

Vaikka kofeiinin nauttiminen ei olekaan kiellettyä imetyksen aikana, on tärkeä tietää, että kofeiini voi siirtyä rintamaitoon ja sitä kautta vauvan elimistöön. Tämän vuoksi monet asiantuntijat suosittelevat kofeiinin vaihtamista veteen tai luonnonmukaisiin hedelmämehuihin.

Kofeiinin vaikutus vauvaan imetysaikana

Vaikka tietyt tahot pitävätkin imetyksen aikaista kahvin juontia turvallisena, äidin liiallisella kofeiinin käytöllä voi olla negatiivisia vaikutuksia lapseen:

  1. Unettomuutta ja muita uniongelmia
  2. Hermostuneisuutta
  3. Ärtyisyyttä

Vauvan elimistöön voi siirtyä imetyksen kautta 7-10 % äidin nauttiman kofeiinin määrästä.

On myös selvennettävä, että jotkut vauvat ovat muita herkempiä kofeiinille. Tämän vuoksi yllä mainitut kofeiinin haittavaikutukset voivat olla joillakin lapsilla tavallista voimakkaampia. Lisäksi on tärkeä muistaa, että kofeiini jää vauvan elimistöön huomattavasti pidemmäksi aikaa kuin aikuisen elimistöön, koska hänen kehonsa ei vielä pysty poistamaan kofeiinia tehokkaasti.

Kofeiinin vaikutus vauvaan imetysaikana

Tutkimus kofeiinin ja imetyksen suhteesta

Brasilialaisen Pelotasin liittovaltion yliopiston opiskelija Ina Santos suoritti hiljattain tutkimuksen, jossa hän selvitti kofeiinin vaikutuksia kolmen kuukauden ikäisiin vauvoihin. Pediatrics-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että kunhan äidin päivittäin nauttiman kofeiinin määrä pysyy kohtuullisena, sillä ei ole  vaikutusta lapsen mielialaan tai unirytmiin.

Tutkimus suoritettiin haastattelemalla noin yhdeksääsataa äitiä heidän kofeiinin käytöstään ja heidän kolmen kuukauden ikäisten lastensa unenlaadusta. Yhtä lukuunottamatta kaikki tutkimukseen osallistuvat henkilöt kertoivat nauttivansa kofeiinia imetyksen aikana. 14,3 % äideistä myönsi nauttivansa imetyksen aikana liikaa kofeiinia.

Tutkijat eivät löytäneet suoraa yhteyttä kofeiinin nauttimisen ja vauvojen uniongelmien välillä. He saivat todisteita siitä, että äidin kohtuullinen kofeiinin käyttö raskauden ja imetyksen aikana on turvallista niin äidille kuin vauvallekin.

Kuinka paljon kahvia voi juoda imetysaikana?

Tutkimusten mukaan 0,8-1 dl kahvia päivässä ei vielä näy äidin rintamaidossa. Asiantuntijat suosittelevat päivittäiseksi kahviannokseksi enintään 3 dl.

Kofeiinin vaikutus vauvaan imetysaikana

Jos äiti pysyy näiden rajojen sisällä, vauvan saama kofeiinin määrä ei ole kyllin suuri vaikuttamaan lapsen mielialoihin tai unensaantiin.

Tämä pätee pääasiassa kahviin, mutta on muistettava, että myös muut ruoat ja juomat voivat sisältää kofeiinia. Siksi imettävän äidin on kiinnitettävä huomiota nauttimiensa ruokien ja juomien ainesosiin ja valvottava kofeiinin kokonaissaantia.

Vauvan elimistö on hyvin herkkä, joten liiallinen kofeiini voi aiheuttaa lapselle suurta vahinkoa. Kofeiinin nauttimisen rajoittaminen auttaa äitiä pitämään huolta niin omasta kuin lapsensakin terveydestä.

Vaikka imetysaika tuokin mukanaan omat haasteensa, se ei kestä ikuisesti. Kofeiinista luopuminen voi tuntua ikävältä, mutta lapsi on ehdottomasti tämän pienen uhrauksen arvoinen. Hän ansaitsee sen ja paljon enemmänkin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.