Varmista lapsen unensaanti - 4 toimivaa ideaa - Äitiyden Ihme
 

Varmista lapsen unensaanti - 4 toimivaa ideaa

Lepo on hyvin tärkeää missä iässä tahansa, mutta erityisesti lapsuudessa. Pikkuistemme tulee nukkua hyvin, jotta he voivat kasvaa onnellisina ja terveinä.
Varmista lapsen unensaanti - 4 toimivaa ideaa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 10 syyskuuta, 2018

On monia asioita, jotka haittaavat lasten unensaantia. Tällaisia ovat esimerkiki television katsominen illalla, istuma-asentoon painottuva elämäntyyli ja koulun aiheuttama stressi. Mitä voidaan tehdä, jotta varmistetaan lapsen unensaanti?

On olemassa monia suosituksia, joiden avulla voidaan yrittää parantaa lapsen unen laatua ja määrää. Jatka lukemista kuullaksesi parhaista vinkeistä, joiden avulla saat lapsesi nukkumaan paremmin ja riittävästi.

Hyvän unen tärkeys lapsen kehityksen kannalta

Lepo ja uni ovat elintärkeitä asioita kaiken ikäisille ihmisille, jokaisessa elämänvaiheessamme. Lapsille hyvänlaatuinen uni on erityisen tärkeää, sillä se varmistaa terveen kehityksen ja lapsen onnellisuuden.

Ne lapset, jotka nukkuvat vain vähän, tai joilla on jokin unihäiriö, kärsivät yleensä heikommasta vastustuskyvystä. Näin he ovat haavoittuvaisempia useille fyysisille ja henkisille häiriöille, minkä lisäksi heidän aineenvaihduntansa kärsii.

Tulee myös muistaa, että huono uni vaikuttaa haitallisesti lapsen oppimiseen. Tuloksena on usein oppimisvaikeuksia ja keskittymiskyvyn heikentymistä.

Moni uskoo, että ihminen syntyy hyvän nukkumiskyvyn kanssa, mutta tämä on täysi myytti. Lasten tulisi ymmärtää, kuinka tarpeellista on nukkua kunnolla oman terveyden vuoksi, ja heidän tulisi oppia nukkumaan yönsä hyvin.

On äärimmäisen tärkeää, että vanhemmat ja muut lapsen kasvatuksessa mukana olevat aikuiset tietävät tämän. On meidän vastuullamme hoitaa lapsen uneen liittyvät tavat kuntoon ja opettaa lapselle, kuinka tärkeää on nukkua hyvin.

Kuinka taata lapsen unensaanti?

Parhaat tavat taata lapsen unensaanti

Monet meistä elävät hyvin kiireistä elämää, ja usein meiltä myös puuttuu kärsivällisyyttä. Lapsemme ovat jatkuvasti alttiina kovan stressin aiheuttajille, kuten myös ahdistukselle.

Tämä kiihtynyt elämänrytmi vaikuttaa haitallisesti lasten unenlaatuun. Oireet voivat ilmetä nopeasti, ja niitä voivat olla muun muassa uupumus, keskittymisvaikeudet, heikkous, ruokahalun häiriöt ja huono käytös.

Kokeilun arvoisia ideoita

Jaamme neljää ideaa, jotka voivat toimia tehokkaina ratkaisuina lapsen hyvän unen takaamiseksi ja auttavat lasta ymmärtämään nukkumisen tärkeyden.

Pyri tasapainoon ja luo terveelliset rutiinit

Lapset tarvitsevat elämäänsä terveellisen rutiinin. Tämä tulee edistämään heidän fyysistä, kognitiivista, sosiaalista ja tunne-elämän kehitystään. Tällaisen rutiinin puitteissa voimme opettaa lapselle myös nukkumisen tärkeyden.

Lapsilla tulisi olla tietyt ajat nukkumaanmenolle, kuten myös aamulla heräämiselle ja sängystä nousemiselle, sekä tiettyjen aktiviteettien tekemiselle. Tällä tavalla lapsi oppii ymmärtämään, että uni on osa hänen päivittäistä elämäänsä.

Sen lisäksi, että lapsella on tarkat nukkumaanmenoajat, hänen tulisi myös nähdä nukkumaan käymisen hetki positiivisena asiana. Unen ei siis tulisi olla lapselle jotakin tylsää ja merkityksetöntä. Ennen kaikkea sitä ei koskaan tulisi käyttää rangaistuksena.

Tarjoa lapsellesi positiivinen ja turvallinen ympäristö

Perheen parissa lasten tulee saada kokea sitä turvaa, jonka ansiosta he voivat ilmaista itseään vapaasti sekä kasvaa varmuutta tuntien. Tämän toteutumiseksi lapsen tulee ensinnäkin saada kokea vanhempien rakkaus ja kärsivälllisyys, mutta myös positiivinen ja rauhallinen elinympäristö.

Lapset, jotka kasvavat stressaavissa olosuhteissa tai epävakaassa ympäristössä, kokevat suurempia ongelmia nukkumisen suhteen.
Näissä tilanteissa vanhempien tulee puuttua asiaan.

Jos haluat pitää huolta lapsesi nukkumisesta, sinun tulee viestiä positiivisia tunteita, kuten rauhallisuutta, rakkautta, iloa ja tyyneyttä. Tämä tehdään omien asenteiden, sanojen ja ajatusten kautta perheen arjessa.

Tarjoa lapsellesi fyysistä ja henkistä stimulaatiota

Moni lapsi ei halua nukkua siksi, että hän elää arkeaan paljolti istuma-asennossa ja viettäen monia tunteja ilman, että nousee ylös ja käyttää energiaansa. Tämä voi häiritä suuresti lapsen henkistä ja fyysistä kehitystä.

Säännöllinen fyysinen aktiivisuus on elintärkeä asia lapsen fyysisen, sosiaalisen ja tunnetason kehityksen kannalta. Sen lisäksi, että näin vahvuus ja fyysinen kestävyys lisääntyvät, tämä myös stimuloi lapsen mieltä sekä parantaa aineenvaihduntaa.

Lapsi nukkuu

Liikunta on erityisen hyödyllistä juuri lapsille, sillä se voi myös opettaa tärkeitä elämänarvoja. Liikunnan avulla lapsi oppii ryhmätyöstä, sinnikkyydestä, ystävyydestä, omistautumisesta ja tahdonvoimasta. Liikkuminen myös kuluttaa energiaa ja takaa näin paremman unen.

Pidä yllä tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota

Hyvä ravinto on elintärkeä asia lapsen terveyden ja kasvun kannalta, ja vaikuttaa myös lapsen unenlaatun. Moni ruoka, kuten kofeiini, sokeri ja suklaa, stimuloivat lapsen aineenvaihduntaa  ja hermostoa. Lapsen unensaanti saattaa vaikeutua tällaisten ruokien nauttimisen tuloksena.

Jotta lapsen uni on hyvää, on syytä välttää makeisia, suklaajuomia ja teollisia hiilihydraatteja iltaisin. Lisäksi lapsen ruokavalion tulisi olla tasapainoinen ja ravitseva. Suurta kalorimäärää on hyvä välttää ja luonnollisia tuotteita sen sijaan kannattaa tarjoilla runsaasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.