Vastasyntyneen tapaaminen - 8 mielessä pidettävää asiaa - Äitiyden Ihme
 

Vastasyntyneen tapaaminen - 8 mielessä pidettävää asiaa

Vastasyntyneen tapaaminen - 8 mielessä pidettävää asiaa

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Lähes jokainen meistä on jossain vaiheessa vieraillut kodissa, jossa asuu vastasyntynyt lapsi. Mutta oletko koskaan miettinyt, millaisia odotuksia pienen lapsen vanhemmilla on vierailijoiden suhteen? Mitä asioita täytyy pitää mielessä, kun edessä on vastasyntyneen tapaaminen? Kuinka vauvan seurassa käyttäydytään, ja mitä ovat ehdottomasti vältettävät asiat?

Vastasyntyneen tapaaminen

Jotta vierailusi on uusille vanhemmille nautinnollinen, eikä häiriötekijä, jaamme muutaman neuvon, jotka kannattaa ottaa huomioon vastasyntyneen lapsen perheen luona vierailtaessa.

Vältä vastasyntyneen tapaamista ollessasi sairas

Vanhemmat esittelevät yleensä mielellään vastasyntyneen vauvansa perheelle ja ystäville, mutta kuka tahansa vanhempi toivoo lapsensa pysyvän terveenä.

Jos siis olet sairaana – vaikka kyseessä olisi vain kevyt flunssa – siirrä vierailua. Lapsen vanhemmat ovat tästä kiitollisia ja toivottavat sinut tervetulleeksi siinä vaiheessa, kun olet tervehtynyt.

Ilmoita tulostasi etukäteen

Soittamalla tai lähettämällä viestin vauvan vanhemmille varmistat, ettei vierailusi osu huonoon aikaan. Perheellä on oma aikataulunsa imetykselle, päiväunille ja muille rutiineille.

Vauvan ensimmäiset päivät ovat herkkää aikaa, eikä yllätysvierailu ole paras ajatus. Pyydä siis aina vanhemmilta lupa vierailulle ja sovi ajankohta heidän kanssaan.

Vastasyntyneen tapaaminen - 8 mielessä pidettävää asiaa

Kunnioita perheen tilaa

Jos huomaat saapuessasi sairaalaan tai perheen kotiin huoneen olevan täynnä muita vieraita, kannattaa harkita, onko vastasyntyneen tapaaminen parempi siirtää toiseen päivään.

Kaikki vieraat eivät ilmoita tulostaan etukäteen, ja monen ihmisen ilmestyminen paikalle samanaikaisesti voi olla vanhemmille ja lapselle epämukava tilanne.

Älä herätä vauvaa

Tämän pitäisi olla itsestään selvä asia. Kukaan ei pidä siitä, että hänet herätetään kesken unien. Vastasyntyneet tarvitsevat lepoa, ja lapsen tarpeita täytyy kunnioittaa.

Saatat olla utelias näkemään vauvan silmien värin tai haluat tutustua lapseen, mutta vauvan tarpeet ovat aina tärkeimmät. Älä siis koskaan herätä nukkuvaa vauvaa, äläkä ehdota herättämistä vanhemmille.

Älä anna neuvoja pyytämättä

Jos vanhemmat eivät pyydä neuvojasi tai kysy mielipidettäsi, pidä ajatuksesi itselläsi. Ei-toivotut neuvot voivat tehdä vanhempien olon epämukavaksi ja muistuttaa heitä heidän kokemuksen puutteestaan.

Muista, että ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa kasvattaa lasta, ja on tärkeää kunnioittaa muiden ihmisten käyttämiä metodeja, vaikka ne poikkeaisivatkin omistasi.

Uudet vanhemmat keräävät nopeasti kokemusta ja huomaavat, mitkä tekniikat ja tavat sopivat parhaiten heille ja heidän lapselleen.

Pese kätesi ennen vauvaan koskemista

Jos vanhemmat eivät ehdota vauvan syliin ottamista, älä nosta lasta omin neuvoin syliisi. Tilanteesta riippuen voi olla parempi jopa olla pyytämättä lapsen pitelemistä, jotta vanhemmat eivät joudu epämukavaan tilanteeseen.

On totta, että pienet vauvat tuovat pehmeän puolemme esiin, ja monen meistä tekee mieli ottaa lapsi syliin. Mutta jos et ole saanut lupaa lapsen nostamiseen, älä koske häneen.

Jos saat tilaisuuden pidellä vauvaa sylissäsi tai koskettaa häntä, varmista, että olet pessyt kätesi. Kätemme ovat täynnä bakteereja, jotka voivat pahimmassa tapauksessa sairastuttaa pienen lapsen.

Vältä vauvan suukottelua

Älä suukota vauvaa pidellessäsi häntä sylilläsi. Osa vanhemmista pitää suukon antamista mukavana tapana, mutta kaikki eivät ole asiasta samaa mieltä.

Jos kuitenkin päätät suukottaa vauvaa, anna suukko muualle kuin pään tai kasvojen alueelle välttääksesi tartuttamasta lapseen mahdollisia tauteja.

Vastasyntyneen tapaaminen

Tarjoa apua

Vastasyntyneen vanhemmat ovat luultavasti hyvin väsyneitä, eikä heillä ole energiaa suorittaa kaikkia tekemistä odottavia asioita.

Voit esimerkiksi tarjoutua huolehtimaan perheen vanhemmista sisaruksista, käydä vanhempien puolesta kaupasta, valmistaa aterian tai auttaa kotitöissä.

Kaikki apu tulee varmasti tarpeeseen ja keventää vanhempien harteillaan kantamaa taakkaa. Tarjoamalla apuasi, annat väsyneille ja stressaantuneille vanhemmille mahdollisuuden lepoon ja uudesta perheenjäsenestään nauttimiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Information for parents of newborns. Texas Department of State Health Services. Nº 1-36. 12/2015. [Booklet avaiable online].
  • Kollmann, T; Kampmann, B; Mazmanian, S; Marchant, A; Levy, O. Protecting the newborn and young infant from infetious diseases: lesson from immune ontogeny. Immunity 46, March 21, 2017 ª 2017 Elsevier Inc. [Avaiable online].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.