Autistilasten unihäiriöt
Autistilapsen kasvattaminen on haasteellista. On lähes kokopäivätyötä ymmärtää heidän sosiaalisia ja kommunikaatiovaikeuksiaan, joustamattomuuttaan ja käyttäytymismallejaan sekä auttaa heitä hallitsemaan niitä. Siksi levänneisyys ja hyvä mielentila on välttämätöntä perheille arjesta selviytymiseksi. Tätä estävät kuitenkin suuresti autistilasten yleiset unihäiriöt.
Huonot yöunet pahentavat autismin oireita ja tuovat lisää komplikaatioita. Tästä syystä käsittelemme nyt uniongelmien syitä ja ehdotamme ratkaisuja.
Autistilasten unihäiriöt
Unihäiriöt ovat yleisiä lapsilla, joilla on autismiskirjon häiriö (ASD). On arvioitu, että 70–80 % tämän diagnoosin saaneista lapsista ei nuku hyvin. Joissakin tapauksissa ongelmat lievittyvät vuosien varrella, mutta toisinaan ne jatkuvat tai pahenevat jopa aikuisikään asti.
Huonojen yöunien syyt voivat vaihdella suuresti:
- Nukkumaanmenon vastustaminen: Monet autistilapset kieltäytyvät menemästä sänkyyn nukkumaanmenoaikana ja voivat reagoida vihaisesti, raivokkaasti ja turhautuen, kun vanhemmat laittavat heidät levolle.
- Kasvanut univiive: Eli nukahtaminen voi kestää kauan.
- Toistuvat heräämiset: Nämä ovat kestoltaan pidempiä kuin neurotyypillisten lasten tapauksessa. Yleensä autistilapset kaipaavat vanhempien läsnäoloa ja huomiota, mikä vaikuttaa myös heidän huoltajiinsa.
- Levollisen unen väheneminen: Tässä tapauksessa emme puhu vain hajanaisesta unirytmistä, vaan myös siitä, että nämä lapset viettävät vähemmän aikaa REM-univaiheessa (mikä on välttämätöntä kehon yöllisen palautumisen kannalta).
Miten huono uni vaikuttaa arjessa jaksamiseen?
Univaje voi saada vanhemmat suoriutumaan heikommin töissä ja aiheuttaa enemmän poissaoloja sekä terveys- ja mielialaongelmia (kuten ärtyneisyyttä, ahdistusta ja uupumusta). Autistilasten yöllinen dynamiikka voi vaikuttaa haitallisesti jopa näiden sisaruksiin, jotka kärsivät sen seurauksista vapaa-ajan puuhissaan ja koulutyössään.
Mutta ennen kaikkea autistilapset itse kärsivät väsymyksestä ja kiukkuisuudesta. Tämä tuo lisää haasteita sosiaaliseen kanssakäymiseen ja oppimiseen. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkällä aikavälillä huono yöuni voi johtaa somaattisiin vaivoihin ja ADHD-oireiden kehittymiseen.
Mistä autistilasten unihäiriöt johtuvat?
Autismikirjon häiriöistä kärsivien lasten unihäiriöille ei ole yhtä tiettyä syytä. Siinä voivat yhdistyä useat tekijät, joista osa on muokattavissa ja osa ei. Tässä niistä merkittävimpiä:
- Geneettiset muutokset tai mutaatiot, jotka vaikuttavat johonkin uni-valverytmin vaiheeseen, erityisesti melatoniinin luonnolliseen tuotantoon.
- Aistitiedon käsittelyn ongelmat. Ympäristön valo, taustamelu ja pyjaman tai vuodevaatteiden epämiellyttävä tunne voivat vaikeuttaa autistilasten rentoutumista ja nukahtamista.
- Ahdistunut käyttäytyminen tai ahdistuneisuushäiriöt. Nämä ominaisuudet saavat aikaan pysyvää levottomuutta, joka estää autistilapsia nukahtamasta. Tämä johtaa puolestaan noidankehään, jota on vaikea katkaista.
- Huonot tottumukset, rutiinin puuttuminen ja unihygienian laiminlyönti. Kaikki nämä voivat pahentaa ongelmia. Siksi on noudatettava säännöllisiä nukkumaanmenoaikoja ja tehtävä tiettyjä asioita ennen nukkumaanmenoa.
Avainasiat autististilasten uniongelmien hoidossa
Jos lapsellasi on autismi ja hänellä on nukkumisvaikeuksia, on erittäin tärkeää kääntyä ammattilaisen puoleen, joka voi tehdä yksilökohtaisen tutkimuksen ja ehdottaa mukautettuja ohjeita. Tässä on muutamia toimenpiteitä, jotka voidaan tehdä lapsen unen edistämiseksi.
Laita nukkumaympäristö kuntoon
Varmista, että makuuhuone on pimeä ja hiljainen ja että tekstiilit ovat lapsesta miellyttävät. Jos lapsi pelkää pimeää, huoneeseen voidaan sytyttää himmeä, epäsuora valo. Varmista myös, että huoneen lämpötila on 18–21 celsiusastetta.
Laadi kunnolliset iltarutiinit
Nukkumaanmenoa edeltävinä tunteina tulee välttää ruutuaikaa ja piristäviä pelejä. Sen sijaan nämä tunnit tulisi omistaa hiljaiselle ja rentouttavalle puuhastelulle. Ennen nukkumaanmenoa lapsi voidaan kylvettää ja hänelle voidaan lukea satu tai laulaa hiljainen laulu, joka auttaa häntä rentoutumaan.
Huolehdi lapsesi unihygieniasta
Tämän tehdäksesi vältä piristäviä ruoka-aineita tai lääkkeitä ennen nukkumaanmenoa, älä anna lapsen harrastaa liikuntaa tai ottaa nokosia myöhään iltapäivällä ja noudata ennen kaikkea säännöllisiä nukkumaanmeno- ja heräämisaikoja.
Käytä visuaalisia aikatauluja
Voit käyttää tiettyjä työkaluja kunnollisten nukkumistottumusten luomiseksi ja niistä palkitsemiseksi. Visuaaliset aikataulut auttavat lasta ymmärtämään suoritettavia iltatoimia, kuten hampaiden harjaamista, sänkyyn menemistä, tarinan lukemista ja nukkumaan käymistä.
Käyttäytymismuutokseen ohjaavat, vahvistamiseen perustuvat kaaviot auttavat motivoimaan ja vahvistamaan saavutuksia. Voit käyttää niitä palkitaksesi lapsen riittävästi nukutuista öistä.
Toisinaan voi olla aiheellista käyttää melatoniinia lapsen unen edistämiseksi, joskin tässä asiassa on parasta kääntyä lääkärin puoleen.
Keskustele lääkärin kanssa noudatettavista toimista
On hyvin yleistä, että autismikirjon häiriöistä kärsivillä lapsilla on univaikeuksia. Tästä syystä on aina parasta keskustella lääkärin kanssa, sillä asiantuntija voi määrätä asianmukaisen lääkityksen tai muuttaa sitä ja antaa toimintaohjeita koko perheen unen parantamiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Mazurek, M. O., Dovgan, K., Neumeyer, A. M., & Malow, B. A. (2019). Course and predictors of sleep and co-occurring problems in children with autism spectrum disorder. Journal of Autism and Developmental Disorders, 49(5), 2101-2115.
- Reynolds, A. M., Soke, G. N., Sabourin, K. R., Hepburn, S., Katz, T., Wiggins, L. D., … & Levy, S. E. (2019). Sleep problems in 2-to 5-year-olds with autism spectrum disorder and other developmental delays. Pediatrics, 143(3).
- Wang, L., Li, J., Ruan, Y., Lu, T., Liu, C., Jia, M., … & Zhang, D. (2013). Sequencing ASMT identifies rare mutations in Chinese Han patients with autism. PloS one, 8(1), e53727.