Myyttejä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta
Lasten ja nuorten treenaamisesta kiertää paljon myyttejä, erityisesti mitä tulee voimaharjoitteluun. Tästä ei kuitenkaan pidä syyttää ihmisiä, sillä vielä muutama vuosi sitten aiheesta oli kovin vähän tietoa.
Asiantuntijat ovat kuitenkin ajan myötä kyenneet selventämään lasten voimaharjoitteluun liittyviä eri näkökohtia, minkä seurauksena osa väitteistä on muuttunut “kiistattomista totuuksista” pelkiksi yleisiksi uskomuksiksi.
Tutkimusnäytöstä huolimatta jotkut edelleen vastustavat lasten ja nuorten voimaharjoittelua, sillä he uskovat yhä näihin virheellisiin väittämiin. Tänään kerromme totuuden lasten ja nuorten voimaharjoittelusta.
Lasten ja nuorten voimaharjoittelu
Lasten ja nuorten treenaamista leimaavat virheelliset uskomukset, joita ruokkivat tiedon puute , vanhempien itsepintaisuus ja joidenkin opettajien puutteellinen koulutus.
Väärien väitteiden joukosta erottuvat erityisesti ne, jotka liittyvät voimaharjoitteluun. Aikuiset suhtautuvat tällaiseen harjoitteluun suurella pelolla, erityisesti mitä tulee ulkoisten kuormien, kuten käsipainojen, tankojen tai muiden vastaavien välineiden kanssa treenaamiseen.
Kaikkien fyysisten kykyjen treenaaminen on kuitenkin erittäin tärkeää ihmisen asianmukaiselle psykomotoriselle kehitykselle. Itse asiassa fyysinen stimulaatio jo varhaisesta iästä lähtien rakentaa perustan liikunnalliselle elämälle aikuisena. Tästä syystä on tärkeää ottaa voimaharjoittelu mukaan lapsuudesta lähtien.
Myyttejä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta
Kuten yllä mainittiin, tiedon puute vaikuttaa osaltaan myyttien rakentumiseen voimaharjoittelun ympärille. Myytit liittyvät lajin haitallisiin puoliin ja vanhempien pelkoon siitä, että lasten kannustaminen voimaharjoitteluun aiheuttaa näille vahinkoa.
Alla kerromme yleisimpia myyttejä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta, jotta ymmärtäisit, miksi ne on syytä unohtaa samantien.
Myytti 1: Voimaharjoittelu aiheuttaa loukkaantumisia
Yleisin kielteinen uskomus lasten voimaharjoittelusta koskee loukkaantumista. Vanhemmat uskovat yleisesti, että voimaharjoittelu lisää lasten luu- tai lihasrakenteiden vammojen riskiä.
Tämän uskomuksen vuoksi monet aikuiset vastustavat voimaharjoittelun sisällyttämistä lasten liikuntarutiineihin.
Totuus on, että lajiin kuin lajiin liittyy loukkaantumisriski missä tahansa iässä. Onneksi vammojen riski kuitenkin pienenee, kun voimaharjoittelu toteutetaan suunnitellusti ja valvotusti.
Myytti 2: Voimaharjoittelu hidastaa kasvua
Yksi yleisimmistä lasten voimaharjoitteluun liittyvistä myyteistä koskee sen haittoja lasten kasvulle.
Hyvin usein kuulee sanottavan, että voimaharjoittelu vaikuttaa alle 15-vuotiaiden lasten lopulliseen kokoon, etenkin jos siinä käytetään ulkoisia kuormia, kuten käsipainoja tai painonnostotankoja.
Oikein suunniteltuna ja toteutettuna voimaharjoittelun ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa haitallisesti lasten fyysiseen kehitykseen.
Lasten ja nuorten voimaharjoittelu itse asiassa edistää henkilön kokonaisvaltaista kehitystä. Lisäksi se auttaa osaltaan vahvistamaan luita, lihaksia ja niveliä, jotka ovat avaintekijöitä kasvuprosessissa.
Myytti 3: Se kiihdyttää notkeuden menetystä
Notkeus on yksi ihmisen fyysisistä kyvyistä, ja sellaisena sitä on työstettävä ja harjoitettava siinä missä muitakin kykyjä. Voiman harjoittaminen ei tarkoita, että notkeus kärsisi. Itse asiassa asia on juuri päinvastoin, sillä voima- ja notkeusharjoitukset yhdessä parantavat molempia fyysisiä kykyjä samanaikaisesti.
Myytti 4: Voimaharjoittelua voidaan tehdä missä tahansa
Yksi yleinen myytti lasten ja nuorten voimaharjoittelusta liittyy treeniympäristöön.
Yleensä voimaharjoittelua kannattavat aikuiset uskovat, että ympäristö ja käytetyt välineet ovat toissijaisia tekijöitä ja että niillä ei ole mitään vaikutusta tuloksiin. Tämä uskomus on kuitenkin väärä, sillä aikuisen kypsä keho ja lapsen kehittyvä elimistö ovat eri asioita.
Tällaisen treenin päätavoitteena on fyysisen voiman kehittäminen. Tätä varten se tulee toteuttaa valvotussa ympäristössä asianmukaisia välineitä käyttäen ja ennen kaikkea suunnitella se asianmukaisesti lapsen ikä ja kyvyt huomioiden.
Totuus lasten ja nuorten voimaharjoittelusta
Tämän artikkelin tarkoituksena on oikaista niitä virheellisiä uskomuksia, joita monilla ihmisillä on lasten ja nuorten treenauksesta ja ennen kaikkea voimaharjoittelusta.
Huolimatta kaikesta siitä, mitä olemme kertoneet lasten ja nuorten voimaharjoittelusta, tulee asianmukaisia varotoimia ja ammattilaisten suosituksia silti noudattaa.
Lasten ei mielellään tulisi käyttää liian raskaita painoja eikä tehdä sellaisia harjoituksia, jotka voivat aiheuttaa välilevyvammoja.
Suosittelemme kääntymään ammattilaisten puoleen, jotta voit suunnitella lapsillesi asianmukaisen voimaharjoitteluohjelman.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Peña, G. Et al. (2016). Iniciación al entrenamiento de fuerza en edades tempranas: revisión. Revista Andaluza de Medicina del Deporte. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1888-75462016000100009
- Comité Nacional de Medicina del Deporte Infantojuvenil. (2016). Entrenamiento de fuerza en niños y adolescentes: beneficios, riesgos y recomendaciones. Archivos argentinos de pediatría. Disponible en: https://www.sap.org.ar/uploads/consensos/consensos_entrenamiento-de-la-fuerza-en-ninos-y-adolescentes-beneficios-riesgos-y-recomendaciones-80.pdf