Lasten ja nuorten selkäkipu: oireet, syyt ja hoito
Lasten ja nuorten selkäkipu on suhteellisen yleistä, kuten ovat myös siitä johtuvat fysioterapiakäynnit. On tavallista, että lapset tuntevat tilapäistä kipua jossain vaiheessa kehitystään. Usein kipu häviää itsestään, mutta toisinaan tarvitaan lääkärinhoitoa.
Jos lapsellasi on selkäkipua, ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä lääkäriin syyn selvittämiseksi. Joskus tarkka diagnoosi edellyttää täydentäviä tutkimuksia, kuten röntgen- tai magneettikuvausta.
Lasten ja nuorten selkäkipu: oireet
Kipu on itsessään oire jostakin ja se voi ilmetä eri tavoin. Se voi paikantua johonkin tiettyyn kohtaan tai esiintyä laajemmalla alueella. Se voi olla jatkuvaa tai satunnaista. Joskus kipu tuntuu levossakin tai tietyn liikkeen alussa. Se voi olla akuuttia tai kroonista.
Selkäkipu on harvinaisempaa alle 10-vuotiailla lapsilla. Tilastoissa sen esiintyvyys kuitenkin kasvaa huomattavasti 14. ikävuoden paikkeilla. Syystä riippuen tällainen kipu voi sijaita niskassa, yläselässä, ristiselässä tai lannerangan alueella. Joissakin tapauksissa sitä esiintyy useammalla kuin yhdellä alueella.
Näyttöjen lisääntyneen käytön seurauksena niskakivut ovat yleistymässä nuorilla. Tämä johtuu pitkäaikaisesta huonossa asennossa olemisesta.
Mahdolliset syyt
Kipu on kaikkein yleisin oire. Se on yksi merkittävimmistä lääkärikäynnin syistä. Siihen liittyy kuitenkin myös muita merkkejä ja oireita, jotka auttavat määrittämään tarkan diagnoosin. Tässä on lasten ja nuorten selkäkivun mahdollisia syitä:
- Koulunkäyntiin liittyvä kipu: Esimerkiksi liian painavan repun kantaminen. Selässä kuljetettavien koulutarvikkeiden paino ei saa olla yli 10 % lapsen painosta. Myös huono ryhti pulpetin äärellä aiheuttaa kipua.
- Istuva elämäntapa: Fyysisen aktiivisuuden puute heikentää kehon yleistä liikkuvuutta ja kehittyviä lihaksia.
- Urheilu- ja muut ruumiinvammat: Näitä voi syntyä urheilun aikana tai kaatumisen ja iskujen seurauksena. Erittäin vaativia harjoituksia ei suositella lapsille loukkaantumisvaaran vuoksi.
- Skolioosi: Selkärangan vinous aiheuttaa selkälihasten toimintahäiriön. Kipu yhdessä kohdassa selkää on yksi skolioosin oireista.
- Scheuermannin tauti: Kipu tuntuu selän keskellä tai yläselän keskiosassa. Se aiheuttaa muutoksia nikamissa ja lisää selän kumaruutta, joka pahenee asteittain.
- Infektiot tai kasvaimet: Kipu voi olla jonkin elimellisen sairauden oire.
- Välilevytyrä: Tämä on hyvin harvinainen vaiva nuorilla ja vielä harvinaisempi lapsilla.
Fysioterapia lasten ja nuorten selkäkivun hoidossa
Lastenlääkäri voi ohjata fysioterapiaan. Vaikeimmissa tapauksissa selkäkivun syy voidaan korjata kirurgisesti. Lievissä tapauksissa fysioterapia on useimmiten yksi tärkeimmistä hoitomuodoista. Lääkärin lähetteen jälkeen fysioterapeutti tekee kokonaisvaltaisen fyysisen tutkimuksen päättääkseen kullekin lapselle sopivasta hoidosta.
Lapsilla ja nuorilla, joilla on koulunkäynnistä tai liikkumattomasta elämäntavasta johtuvia selkäkipuja, fysioterapiaan kuuluu aktiivisia liikkuvuusharjoituksia ja venyttelyä. Lisäksi vanhemmille tai muille perheenjäsenille opetetaan tapoja, jotka auttavat turvaamaan hyvän ryhdin päivittäisessä elämässä.
Urheiluvammojen, muiden ruumiinvammojen ja skolioosin kohdalla fysioterapia suunnitellaan useat tekijät huomioiden. Näitä ovat ikä, aiheuttaja ja vammautumismekanismi. Joskus hoitoa täydennetään tukisiteillä tai ortooseilla, kuten korsetilla keskivaikeassa tai vaikeassa skolioosissa.
Terveelliset elämäntavat ovat parasta ennaltaehkäisyä
Paras tapa ehkäistä selkäkipua on noudattaa terveellisiä elämäntapoja. Näitä ovat esimerkiksi laadukas ravinto ja liikuntaharrastus. Varhaisessa iässä urheilua tulee harrastaa kehoa ylikuormittamatta ja kaikki varotoimenpiteet huomioiden vammojen välttämiseksi.
Yksi ennaltaehkäisevä toimenpide on hyvän ryhdin opettaminen. Tällä tavalla vältetään sellaiset pitkäaikaiset asennot tai toimet, jotka voivat aiheuttaa tai pahentaa selkäkipua.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- García López, Zully. “Tratamiento fisioterapéutico en dolor de espalda en niños y adolescentes.” (2018).
- Sánchez, Carla Anabell Zambrano, et al. “Dolor de espalda baja (Lumbalgia), enfermedad que no discrimina: Clasificación, Diagnóstico y tratamiento.” Recimundo 3.2 (2019): 610-627.
- Molinero, L. Rodríguez. “Dolor de espalda en adolescentes.”
- Hernández, J. Alonso, and R. M. Egea-Gámez. “Patología de la espalda.” PediatríaIntegral: 187.
- de la Torre ChÃ, Yohyma, and Dayuli DÃaz Acosta. “La posturologia en el dolor de espalda.” Investigaciones Medicoquirúrgicas 12.1 (2020).
- Vasquez Romero, Claudia Maria. “Análisis de riesgos posturales asociados al dolor de espalda en escolares y su prevención desde la higiene postural.” (2018).