Mitä tehdä lasten kuhmuille?
 

Mitä tehdä, jos lapsi saa kuhmun?

Lasten kuhmut ovat yleensä pieniä vammoja, mutta joissakin tapauksissa ne voivat vaatia monimutkaisempaa hoitoa tai tutkimuksia. Lue alta, mitä lasten kuhmuista on syytä tietää.
Mitä tehdä, jos lapsi saa kuhmun?
Maria del Carmen Hernandez

Tarkistanut ja hyväksynyt: ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 27 syyskuuta, 2022

Pienen lapsen päähän kohdistuvat kolhut ja iskut ovat yksi vanhempien yleisimmistä huolenaiheista. Useimmissa tapauksissa kyseessä on vain kosmeettinen haitta sekä lievä ja tilapäinen kipu. Mutta joissakin tapauksissa tätä vammaa on seurattava tarkemmin. Lue alta, mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota lasten kuhmujen kohdalla.

Kuhmut ovat väistämättömiä vauvaiässä

Päävammat ovat hyvin yleisiä lapsilla. Alle 1-vuotiaita lapsia on kuitenkin tarpeen seurata tarkemmin mahdollisten seurausten vuoksi. Yleisimmät syyt lasten kuhmuihin ovat seuraavat:

  • Putoaminen: Esimerkiksi rattaista, hoitopöydältä tai pinnasängystä.
  • Kaatuminen: Näitä sattuu, kun lapsi alkaa kävellä.

Yli 2-vuotiaat lapset saavat kuhmuja yleensä tietyissä vapaa-ajan aktiviteeteissa, kuten rullaluistelussa, pyöräilyssä tai erilaisissa peleissä. Yleisimmin traumasta johtuvat mustelmat lapsilla syntyvät sääriin, päähän ja kasvojen T-alueelle.

Vauva putoaa sohvalta ja lyö päänsä.
Sängystä, hoitopöydältä tai rattaista putoaminen on yleisin syy pienten lasten kuhmuihin. Yleensä lasten kuhmut eivät ole vakavia, mutta niitä on tärkeää tarkkailla.

Mitä tehdä, jos lapsi saa kuhmun?

Useimmat kuhmut ja mustelmat ovat pinnallisia. Lievät ruumiinvammat aiheuttavat yleensä vain pinnallisia haavoja, mustelmia ja siedettävää kipua. Tässä on muutamia vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä, kun lapsi loukkaa itsensä.

Pysy rauhallisena

Tärkeintä on varmistaa, että kuhmu on vain pinnallinen vamma, varsinkin jos se syntyy päähän. Lapsen tulee sitten pysyä rauhallisena, kuten myös huoltajien, ja olla juoksematta tai touhottamatta. Kun tällainen vamma syntyy, voit käyttää eteerisiä öljyjä tai arnikkigeelejä, jotka vähentävät mustelmien muodostumista ja stimuloivat vaurioituneen kudoksen parantumista.

Laita jääpussi vamma-alueelle

Kylmähoito ehkäisee turvotusta vamma-alueella. Itse asiassa välitön jään käyttö on yksi parhaista toimenpiteistä verenkierron vähentämiseksi alueella ja ihon lopullisen ulkonäön parantamiseksi.

Anna K-vitamiinia

Markkinoilla myydään tuotteita, joissa K-vitamiini on oleellinen ainesosa. Tämä mikroravintoaine kykenee pienentämään mustelmien kokoa ja stimuloimaan ihon ja ihonalaisen solukudoksen mikroverenkiertoa. Se on myös yksi välttämättömistä vitamiineista, joita elimistö käyttää veren hyydyttämiseen ja verenvuodon tyrehdyttämiseen.

Varoitusmerkit, joita kannattaa pitää silmällä

The Journal of Trauma -lehden julkaisemien tutkimusten mukaan, kun lapset saavat pienen iskun, kipu ilmaantuu vain kyseiselle alueelle ja sitä voidaan hoitaa kotona. Vanhempien tulee kuitenkin aina pitää silmällä oireita ja varoitusmerkkejä, jotka viittaavat välittömän lääkärinhoidon tarpeeseen.

Päähän kohdistuvat iskut voivat aiheuttaa erilaisia oireita vamman tyypistä, sijainnista ja vakavuusasteesta riippuen. Ole siis valppaana seuraavien merkkien ja oireiden varalta:

  • Oksentelu
  • Voimakas uneliaisuus
  • Kova päänsärky
  • Ärtyneisyys
  • Näön hämärtyminen
  • Puhe-, kävely- tai koordinaatiohäiriöt

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Kuinka toimia, jos vauva putoaa sängystä?

Milloin lapsi tulisi viedä päivystykseen?

Jos lapsen katsotaan kärsineen vakavasta traumasta, on tärkeää käydä lääkärissä mahdollisimman pian.

Aina kun lapsi on kärsinyt vakavasta traumasta, hänet tulee viedä lääkäriin tutkittavaksi. Lääkäri suorittaa asianmukaiset kyselyt ja perusteellisen fyysisen tutkimuksen. On esimerkiksi olemassa testi nimeltä Glasgow-asteikko, joka suoritetaan tutkimushuoneessa ja jolla selvitetään päävamman vakavuusaste. Lisäksi tapaturman olosuhteista riippuen saatetaan vaatia täydentäviä testejä, kuten röntgenkuvausta tai CT-kuvausta.

Vaikka alustava vaikutelma olisi lievä vaiva, on tärkeää pitää lasta ja hänen vointiaan silmällä tapaturmaa seuraavien 24 tunnin ajan. Tämän tarkoituksena on havaita nopeasti lapsen käyttäytymisessä tapahtuvat muutokset ja toimia mahdollisimman ripeästi. Lisäksi kaikista yllä mainituista hälyttävistä oireista tulee ilmoittaa ensiapuun.

Lasten kuhmut ja sairaanhoito

Päässä oleva kuhmu voi olla yhtä vähäinen kuin hematooma (mustelma), ruhje tai viiltohaava. Se voi myös aiheuttaa aivotärähdyksen, avoimen tai syvän haavan, kallonmurtuman, sisäisen verenvuodon tai muita aivovammoja.

Vaikka lasten kuhmut ovat yleensä pieniä vammoja, ne voivat joissakin tapauksissa vaatia monimutkaisempaa hoitoa tai tutkimuksia. Jos siis huomaat lapsellasi tiettyjä tyypillisiä oireita, kuten näön sumentumista, oksentelua tai tajunnan hämärtymistä, ensiapuun on lähdettävä välittömästi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sternbach GL. The Glasgow coma scale. J Emerg Med. 2000 Jul;19(1):67-71. doi: 10.1016/s0736-4679(00)00182-7. PMID: 10863122.
  • Kouzi SA, Nuzum DS. Arnica for bruising and swelling. Am J Health Syst Pharm. 2007 Dec 1;64(23):2434-43. doi: 10.2146/ajhp070155. PMID: 18029949.
  • Gelineau-Morel RN, Zinkus TP, Le Pichon JB. Pediatric Head Trauma: A Review and Update. Pediatr Rev. 2019 Sep;40(9):468-481. doi: 10.1542/pir.2018-0257. PMID: 31477589.
  • Chang LT, Tsai MC. Craniofacial injuries from slip, trip, and fall accidents of children. J Trauma. 2007 Jul;63(1):70-4. doi: 10.1097/01.ta.0000219142.15584.b8. PMID: 17622871.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.