Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä ja spontaanit keskenmenot - Äitiyden Ihme
 

Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä ja spontaanit keskenmenot

Tässä artikkelissa kerromme, mikä on fosfolipidivasta-aineoireyhtymä ja miten spontaanit keskenmenot liittyvät siihen.
Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä ja spontaanit keskenmenot

Viimeisin päivitys: 03 huhtikuuta, 2019

Yritätkö tulla raskaaksi ja toivot ongelmatonta raskautta ja synnytystä? Jos olet menettänyt aiemmin yhden tai useamman sikiön keskenmenon vuoksi, on mahdollista, että vaivanasi on fosfolipidivasta-aineoireyhtymä.

Tämä oireyhtymä on ollut monien tutkimusten kohteena, ja parhaillaan on kehitteillä hoito, jonka avulla syndroomaan sairastuneiden elämänlaatua voidaan parantaa.

Mikä on fosfolipidivasta-aineoireyhtymä?

Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä on harvinainen tauti, jossa veren koostumus on normaalia paksumpi ja tahmeampi.

Verellä on tämän koostumuksen vuoksi taipumus muodostaa tukoksia sairastuneen verisuoniin. Näitä veritulppia kutsutaan myös trombooseiksi.

Niitä voi muodostua verenkierrossa mihin tahansa, myös valtimoihin. Valtimoveritulpat kohottavat aivohalvauksen riskiä.

Raskaana olevilla naisilla fosfolipidivasta-aineoireyhtymä voi aikaansaada spontaaneja keskenmenoja raskauden toisella kolmanneksella, sillä istukan vastustuskyky ei ole riittävän korkea torjumaan tämän taudin vaikutuksia.

Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä

Fosfolipidivasta-aineoireyhtymän aiheuttajat

Tämä syndrooma aiheutuu silloin, kun veressä muodostuu epänormaaleja proteiineja; veren fosfolipidivasta-aineita.

Nämä vasta-aineet stimuloivat vastustuskykyä, mikä vuorostaan auttaa verta hyytymään.

Fosfolipidivasta-aineoireyhtymän tyypit

  • Tyyppi 1. Tauti luokitellaan ykköstyypin taudiksi silloin, kun sitä ei yhdistetä muihin tauteihin kuten perhosreumaan.
  • Tyyppi 2. Kakkostyypin fosfolipidivasta-aineoireyhtymä johtuu autoimmuunisairaudesta, jonka aiheuttamat vauriot kohdistuvat useampaan kehon osaan, mukaan lukien verenkiertoelimistöön.

Fosfolipidivasta-aineoireyhtymän oireet

Tähän tautiin ei yleensä sisälly oireita, jotka varoittaisivat taudista etukäteen. 

Mutta se voi kuitenkin aiheuttaa tiettyjä muutoksia, jotka on mahdollista sekoittaa muihin sairauksiin. Yleisimpiin oireisiin kuuluvat:

  • Voimakas päänsärky tai migreeni.
  • Nivelkivut.
  • Verenkiertohäiriöt.
  • Ihon kylmyys.
  • Akuuteissa tapauksissa voi ilmaantua epilepsiaa ja polvien ja kyynärpäiden alueella esiintyvää ihon sinerrystä.

Tähän tautiin sairastuneet naiset voivat kokea spontaaneja keskenmenoja raskauden ensimmäisten 10 viikon aikana. Joissakin tapauksissa raskaus voi ehtiä 34. viikkoon asti ja päätyä sitten ennenaikaiseen synnytykseen.

Fosfolipidivasta-aineoireyhtymän diagnosointi

Ainoastaan lääkäri voi diagnosoida tämän taudin luotettavasti. Lääkäri arvioi potilaan henkilökohtaisen historian ja perhetaustan, suorittaa fyysisiä tutkimuksia ja teettää tietyt verikokeet taudin poissulkemiseksi tai toteamiseksi.

Lääkärit hyödyntävät erityisiä verikokeita tutkiakseen, löytyykö verestä fosfolipidivasta-aineita.

Potilaan on myös tärkeää kertoa tutkimusta suorittavalle lääkärille mahdollisista aiemmin saamistaan veritulpista tai muista oireista.

Pidä mielessä, että fosfolipidivasta-aineoireyhtymä voi kehittyä kaiken ikäisille henkilöille. Asianmukainen lääkehoito voi kuitenkin kohentaa potilaan elämänlaatua huomattavasti.

Yleiset fosfolipidivasta-aineoireyhtymän aiheuttamat terveysongelmat

Tätä tautia voidaan hoitaa aspiriinilla, hepariinilla tai warfariinilla. Kaikki nämä veren hyytymistä estävät lääkkeet auttavat ehkäisemään veritulppien muodostumista silloin, kun niitä syödään tietyillä annosmäärillä.

Jos fosfolipidivasta-aineoireyhtymää ei diagnosoida tarpeeksi ajoissa, se voi aiheuttaa lisätauteja kuten aivohalvauksia, sokeutta ja sydänkohtauksia.

Lisäksi veritulppien muodostuminen voi myös tuoda katkoksia verenkiertoon yleisesti koko kehossa.

Eräs toinen tähän tautiin liittyvä vaiva on keuhkojen veritulpat, jotka voivat aiheuttaa hengitysvaikeuksia, rintakipua ja yskää.

Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä ja spontaanit keskenmenot

Fosfolipidivasta-aineoireyhtymä ja raskaus

Huolimatta kaikista niistä vaivoista, joita fosfolipidivasta-aineoireyhtymä voi aiheuttaa, onnistunut raskaus on mahdollinen asia. Suunniteltujen raskauksien kohdalla äidille suositellaan ensin verenohennushoitoja ennen raskautumisyrityksiä.

Ilman asianmukaista hoitoa potilas voi kärsiä istukan veritulpista, jotka vaikeuttavat ravinteiden kulkeutumista sikiölle. Tämä taas voi johtaa keskenmenoihin ja raskausmyrkytykseen.

Suurin osa lääkäreistä suosittelee aspiriinia niille potilaille, jotka ovat jo raskaana taudin ilmetessä. Aspiriinihoito auttaa ohentamaan verta ja voi taata onnistuneen raskauden jopa 80 %:lle potilaista.

Lopulta fosfolipidivasta-aineoireyhtymään sairastuneet voivat kokea ongelmattoman raskauden ja spontaanit keskenmenot on mahdollista estää, kun tautiin vain haetaan ja saadaan hoitoa ajoissa. 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.