Äidin hymy hehkuu väsymyksenkin keskellä - Äitiyden Ihme
 

Äidin hymy hehkuu väsymyksenkin keskellä

Äidin hymy hehkuu väsymyksenkin keskellä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 29 elokuuta, 2018

Saavuttuasi maailmaan onnistuit kääntämään elämäni täysin ylösalaisin, ja täytit sydämeni syvimmällä ja vahvimmalla mahdollisella rakkaudella. Olet eittämättä vienyt yöuneni, mutta olet antanut myös lupauksen tulevaisuudesta täynnä mielikuvitusta. Hymy on kasvoillani jatkuvasti, ja maailmani on kirkas ja täynnä värejä.

Monet tuoreet vanhemmat tuntevat samoin. Vauvan mukana tulevista huolista ei kuitenkaan juuri huudella. Ne ovat kuin käyttöohjeen pieni printti, jota kukaan ei koskaan lue. Näitä vauvan mukana tulevia nurjia puolia ovat esimerkiksi unenpuute, pelot, maidoneritys, krampit ja vauvan itku.

“Lapsi tunnistaa äitinsä hymyn perusteella.” – Leon Tolstoi

Kuitenkaan millään edellä mainituista ei ole merkitystä. On tärkeää ymmärtää, että on olemassa sekä hyviä että huonoja päiviä. Tärkeintä on oppia tunnistamaan vastasyntyneen tarpeita ja ennen kaikkea nauttimaan hänen seurastaan. Tämä on Jean Liedloffin mielenkiintoisen kirjan “The concept of the continuum” (eli jatkumon käsite) pääajatus.

Vauvan saapuessa maailmaan monella vanhemmalla on mielessään ennalta määritelty kasvatussuunnitelma. Vanhemmuudessa eivät kuitenkaan suunnitelmat päde. Omien vanhempien, sisarusten tai ystävien antamat kasvatusneuvot eivät välttämättä sovi oman lapsen kasvatukseen. Vauvan kanssa e letään päivä ja hetki kerrallaan, omaa intuitiotaan kuunnellen ja parhaansa tehden.

On tärkeää muistaa, että lapsen ensimmäiset vuodet ovat “jatkumoa”, kuten Liedloff toteaa – äidin ja vauvan keskinäistä, fyysistä jatkumoa. Siinä tärkeintä ovat henkinen ja fyysinen läheisyys, ihokontakti, halaukset ja katseet.

Ja kyllä, tämä saattaa olla hyvinkin uuvuttavaa, mutta myös todella palkitsevaa.

Hymyilen, sillä tiedän pärjääväni hyvin

lapsen hymy

Hädin tuskin olen tunnistaa peilikuvaani, jota koristaa onnellinen hymyOlenko tuo nainen todella minä? Kuuluvatko nuo tummat silmänympärykset minulle? Milloin viimeksi harjasin hiukseni? Ja milloin olen lakannut huolehtimasta ulkonäöstäni?

Näin tulet luultavasti ajatelleeksi joka kerta, kun näet kuvasi kylpyhuoneen peilistä. Sitten päästät syvän huokauksen, laitat sekaisin olevat hiuksesi korvan taakse ja sanot itsellesi:”Mitä sitten? Mitä väliä sillä on miltä näytän, kunhan lapseni voi hyvin ja olen hänelle hyvä äiti?”

Onnellinen äiti ei välttämättä tiedosta uupumustaan

Lapsen syntymä aktivoi äidin aivoissa suojamekanismin, jolloin äiti ei välttämättä tule tietoiseksi fyysisistä tarpeistaan.

  • Tämän luonnollisen suojamekanismin tarkoituksena on turvata oikeanlainen huomio ja hoiva vauvalle. On kuitenkin tärkeää, ettemme samalla laiminlyö itseämme ja polta itseämme loppuun.
  • Kehon ja aivojen työskennellessä liian pitkään yhtäjaksoisesti, saatamme rasittaa itseämme ja kärsiä tiedostamattamme stressistä, joka voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa terveydellemme.
  • On tärkeää jakaa tehtäviä toisille. Myös isät pystyvät auttamaan lapsen kasvatuksessa: he voivat suorittaa täysin samoja asioita kuin äitikin – imetystä lukuunottamatta.
  • Jotta voimme nauttia lapsen kasvatuksesta täysillä, pitää vastuun lisäksi myös väsymys jakaa. Antaa siis molempien vanhempien silmänympärysten tummua. Tasapainoillaan yhdessä uupumuksen ja huolien kanssa, ja jaetaan myös onnellisuus ja hymyt.

Muista siis, että olet loistava äiti – siitä ei ole epäilystäkään -, mutta älä laiminlyö itseäsi.

äidin hymy

Kun sinä olet rinnallani, positiiviset tunteet ja hymy kuuluvat elämääni pysyvästi

Vanhemmuus muuttaa tiettyjä ihmisen aivojen osia. Aivot tuottavat ekstra-annoksen oksitosiinia, joka tekee meistä suojeluhaluisempia ja herkempiä tunnistamaan lapsen tarpeet. Oksitosiini tekee meistä myös parempia ihmisiä, sillä sen ansiosta olemme empaattisempia ja sinnikkäämpiä sekä tavoittelemme unelmiamme ja menestystä voimakkaammin. Se saa meidät jakamaan arvoja, jotka tekevät maailmasta paremman paikan elää.

“Älä koskaan unohda hymyillä, sillä hymytön päivä on hukkaan heitetty päivä.” – Charlie Chaplin

Lapsesi syntymästä lähtien olet osannut kääntää heikkoudet vahvuuksiksi. Niinkin yksinkertainen teko kuin halaus saa hymyn lapsesi huulille. Sinun hymysi ei ole ainoastaan hyvinvointisi ilmentäjä, vaan myös valo, joka ohjaa lastasi. 

Hymy on tärkeä tapa ilmaista tunteita, ja se ohjaa lastasi parempaan sosiaaliseen käytökseen, kommunikointiin ja muille osoitettuun kiintymykseen. Kaunis hymysi siirtää siis rakkautta ja huomiota, ja se auttaa lastasi luomaan sinuun syvän ja vahvan yhteyden.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.