Bataatin hyödyt lapselle - Äitiyden Ihme
 

Bataatin hyödyt lapselle

Bataatin hyödyt lapselle

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 25 helmikuuta, 2019

Bataatin sisällyttämisestä lapsen ruokavalioon on monia hyötyjä. Sen lisäksi, että bataatti on terveellinen ja helposti nautittava juures, lapset pitävät yleensä sen makeahkosta mausta. Tänään kerromme, mitä ovat bataatin hyödyt lapselle.

Bataatin hyödyt lapselle

Sen lisäksi, että bataatti on erinomainen energianlähde, se sisältää runsaasti C-vitamiinia. Bataatti on helposti sulava juures, minkä johdosta lapsi voi alkaa syödä sitä heti täytettyään kuusi kuukautta.

Toinen bataatin hyödyistä on sen makea maku, joka tekee siitä houkuttelevan pienille lapsille, jotka ovat usein epäileviä uusien makujen suhteen.

Nämä ovat vain kaksi bataatin monista hyvistä puolista. Listaamme alla muut tärkeimmät bataatin hyödyt.

Bataatti vahvistaa vastustuskykyä

Bataatti sisältää runsaasti C-vitamiinia, minkä vuoksi sillä on antioksidanttisia ominaisuuksia, ja se auttaa vahvistamaan lapsen vastustuskykyä.

Tämä on erittäin tärkeää pienen lapsen kohdalla, joka on iässä, jolloin sairastumista tulee pyrkiä välttämään. Syömällä bataattia, lapsen riski sairastua flunssaan tai muuhun tarttuvaan tautiin, pienenee.

Bataatti sisältää D-vitamiinia

D-vitamiini on elimistölle erittäin tärkeä yhdiste, sillä se lisää energiaa, vahvistaa luita ja tekee hyvää sydämen terveydelle. D-vitamiini on tärkeä tekijä lapsen kasvulle ja kehitykselle.

Bataatissa on runsaasti energiaa

Toisin kuin aikuisten, pienten lasten täytyy kerryttää painoa nopeasti – etenkin ensimmäisen elinvuoden aikana. Tänä aikana lapsi kasvaa nopeammin kuin missään muussa elämänsä vaiheessa. Lapsen paino kolminkertaistuu ensimmäisen elinvuoden aikana, ja hän kasvaa kahden vuoden aikana pituutta keskimäärin 30-40 senttimetriä. Jotta tällainen kasvu on mahdollinen, lapsi tarvitsee tarpeeksi kaloreita.

100 grammaa bataattia sisältää noin 90 kilokaloria, mikä tekee bataatista yhden parhaista vaihtoehdoista lisää painoa tarvitsevan lapsen ruoaksi.

Bataatin hyödyt lapselle

Bataatti on A-vitamiinin lähde

Jo mainitsemiemme C- ja D-vitamiinin lisäksi bataatti sisältää myös runsaasti A-vitamiinia. A-vitamiinipitoisuus on bataatissa lähes yhtä suuri kuin porkkanassa.

A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni ehkäisee näköongelmia, tiettyjä syöpätyyppejä sekä sydän- ja verisuonisairauksia.

Bataatti on hyvä vaihtoehto myös odottavalle äidille

Bataatti on erinomainen ruoka myös odottavalle äidille sen sisältämän foolihapon ansiosta. Foolihappo parantaa aivojen toimintaa ja ehkäisee tiettyjen sairauksien puhkeamista.

Tapoja valmistaa batattia

Yksi bataatin eduista on se, että siitä voidaan valmistaa monia erilaisia ruokia eri tavoin. Jotta bataatista saadaan kaikki hyöty irti, kannattaa sen valmistamisessa noudattaa seuraavia suuntaviivoja.

  • Käytä hyvin vähän vettä bataatin keittämiseen. Syy tähän on se, että vesi imee osan mineraalisuolasta. Suurin osa bataatin ravinteista ovat juuren sisällä.
  • Pese ja kuori bataatti ennen sen syöttämistä lapselle. Näin lapsen elimistön on helpompi sulattaa bataatti.
  • Hyvä tapa valmistaa bataatti, on höyryttää se. Näin säilytetään mahdollisimman paljon bataatin terveellisistä ainesosista.
  • Yhdistä bataatti muihin raaka-aineisiin. Lapsen täytettyä 6 kuukautta, bataattia voidaan alkaa yhdistää muihin raaka-aineisiin, kuten herneisiin tai kurpitsaan.
  • Valmista bataatista sosetta. Lisää soseeseen pieni määrä oliiviöljyä tuomaan makua, mutta älä lisää suolaa, jos lapsi on alle vuoden ikäinen.
Bataatin hyödyt lapselle

Miksi kiinteitä ruokia ei tule syöttää alle puolen vuoden ikäiselle lapselle?

Vauvan ruokavalion laajentaminen suositellaan aloitettavan aikaisintaan lapsen ollessa kuuden kuukauden ikäinen. Tämä tarkoittaa lapselle uusien nestemäisten, puolikiinteiden ja kiinteiden ruokien lisäämistä ruokavalioon. Ennen puolen vuoden ikää lapsi saa kaikki tarvitsemansa ravinteet äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta.

Allergisen reaktion mahdollisuus on huomattavasti pienempi, kun ruoat esitellään lapselle oikeaan aikaan. Tämän lisäksi vauvalla voi olla vaikeuksia nukkua, jos hänelle syötetään kiinteää ruokaa liian aikaisin.

Oikeanlainen ravinto on elintärkeä osa lapsen kasvua ja kehitystä, minkä vuoksi vanhempien täytyy kiinnittää tarkkaa huomiota lapselle syötettävään ravintoon. Bataatti on ehdottomasti erinomainen vaihtoehto, kun lasta tutustutetaan kiinteisiin ruokiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017. 9(11).
  • Nitsa A., Toutouza M., Machairas N., Mariolis A., et al., Vitamin D in cardiovascular disease. In Vivo, 2018. 32 (5): 977-981.
  • Zhao LG., Zhang QL., Zheng JL., Li HL., et al., Dietary, circulating beta carotene and risk of all cause mortality: a meta analysis from prospective studies. Sci Rep, 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.