Anemiaa torjuvia ruokia lapselle - Äitiyden Ihme
 

Anemiaa torjuvia ruokia lapselle

Anemiaa torjuvia ruokia lapselle

Viimeisin päivitys: 15 elokuuta, 2018

On useita ruokia, joita kannattaa sisällyttää lapsesi aterioihin estääksesi tehokkaammin anemiaa.

Anemia on sairaus, jota yleensä ilmenee hemoglobiinin puutteen vuoksi – tämä on molekyyli, joka vastaa siitä, että happea tulee kuljetetuksi veressä.

Ravinteiden tai hemoglobiinin puute lapsen ruokavaliossa voi johtaa hänen sairastumiseensa. Siksi on hyvin tärkeää, että tiedät mitä tehdä, mikäli huomaat lapsellasi anemian merkkejä.

Oireet anemiasta lapsella

Tässä on lista tavallisista anemian oireista. Jos lapsellasi ilmenee näistä mitään, on parasta että käyt lastenlääkärillä.

  • Hän on alkanut olla ärtynyt.
  • Hänellä on vaikeuksia hengittää.
  • Hän syö vähemmän kuin ennen.
  • Hänellä on heikko tai väsynyt olo kaiken aikaa.
  • Hänen kielensä on kipeä.
  • Hänellä on päänsärkyä tai pyörrytystä.
  • Vakavammissa anemian tapauksissa voi ilmetä kynsien haurautta ja sinertävää tai kalpeaa väriä ihossa.

Anemia voi myös johtua puutteellisesta B12-vitamiinin tai foolihapon saannista.

Ruoat, jotka estävät anemiaa

On monia erilaisia tuotteita, jotka ovat avuksi tämän sairauden torjunnassa. Nyt kerromme, mitä ruokia tulisi ottaa mukaan lapsesi ruokavalioon anemian välttämiseksi.

Hedelmät

Hedelmät ovat yksi kaikkein hyödyllisimmistä tuoteryhmistä lapsesi terveyden edistämiseksi tässä mielessä. Omenat ja tomaatit sisältävät runsaasti rautaa, joten ne ovat ihanteellista ruokaa anemian estämiseksi.

Muita paljon rautaa sisältäviä hedelmiä ovat luumut, banaanit, sitruunat, viinirypäleet, appelsiinit, viikunat, porkkanat ja rusinat. On hyvin suositeltavaa, että näitä tuotteita nautitaan runsaasti.

Hunaja

Tämä on kyvykäs raudan tarjoaja, kuten myös kuparin ja mangaanin. Kyseinen yhdistelmä auttaa hemoglobiinin yhdistämisessä, mikä tekee hunajasta hyvin tehokkaan aseen anemiaan torjunnassa.

Voit ottaa sen osaksi lapsesi ruokavaliota välipaloissa tai sitten antaa sitä aamiaisella.

anemian torjunta

Liha

Lammas, naudanliha ja muun tyyppiset punaiset lihat sisältävät runsaasti rautaa. Niissä on myös heme-rautaa, joka tulee nopeasti imeytetyksi kehon solujen toimesta.

Naudanlihan maksassa on yli 600 % päivittäisestä kyseisen mineraalin tarpeellisesta määrästä. Liha on myös B12-vitamiinin lähde.

Äyriäiset

Kala on loistavaa ruokaa, jos haluat estää anemiaa, sillä se sisältää runsaasti rautaa.

Eräitä suosituimpia rasvaisia kaloja ovat lohi ja tonnikala, ja äyriäiset, kuten simpukat ja osteritkin, ovat hyviä tämän mineraalin lähteitä.

Kananmuna

Kananmuna on loistava proteiinin lähde, ja se sisältää suuren määrän antioksidantteja, mikä auttaa kehoa saamaan hyvän määrän vitamiineja.

Suurikokoinen kananmuna sisältää 1 mg rautaa, joten kananmunan syönti päivittäin auttaa estämään anemian syntyä.

Kasvikset

Sellaiset kasvikset kuten pinaatti, salaatinlehti, parsakaali, selleri, punajuuri ja kale sisältävät kaikki paljon rautaa, ja siten ne auttavat saamaan olon energiseksi.

Lisäksi kasviksissa on B12-vitamiinia, foolihappoa ja muita ravinteita, jotka auttavat kehoa toipumaan nopeasti anemiasta.

anemian torjunta

Palkokasvit ja pähkinät

Linssit, kikherneet, pavut ja soijapavut eivät saisi jäädä pois lapsen ruokavaliosta etenkään, jos hänellä on oireita anemiasta.

Muita ruokia, joita ei tulisi jättää väliin, ovat täysjyväviljat, kuivatut taatelit, maapähkinät, saksanpähkinät ja mantelit, sillä ne ovat hyvin tärkeitä apuja tämän sairauden torjunnassa ja estämisessä.

Kaura

Noin 100 g kauraa antaa 4,7 mg rautaa, ja tämä määrä on yli sen, joka löytyy lihasta (3 mg). Yhdessä kupillisessa on 60 % raudan päivittäisestä tarpeesta.

Punajuuret

Punajuuret ovat myöskin ihanteellisia anemian torjunnassa. Ne sisältävät runsaasti rautaa, C-vitamiinia, B-vitamiinia, kalsiumia ja folaatteja, ja siten ne vaikuttavat loistavalla voimalla anemiaa torjuen.

Punajuuri myös stimuloi veren punasolujen tuotantoa ihmisen luuytimessä.

Kunnollinen ruokavalio, joka sisältää näitä tuotteita, pystyy estämään sitä, että lapsesi alkaa kärsiä anemiasta ja monista muista sairauksista.

Jos lapsi sen sijaan jo kärsii anemiasta ja hänellä ilmenee komplikaatioita, on tärkeää ottaa yhteyttä lastenlääkäriin, jotta saisit arvion tilanteesta sekä ohjeet siitä, mitä tulisi tehdä jatkossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vieth J., Lane DR., Anemia. Hematol Oncol Clin North Am, 2017. 31 (6): 1045-1060.
  • Wang M., Iron deficiency and other types of anemia in infants and children. Am Fam Physician, 2016. 93 (4): 270-8.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.