Bookstagram-ilmiö lisää nuorten lukemista
 

Bookstagram-ilmiö saa nuoret lukemaan

Uudesta teknologiasta on tullut tärkeä väline kannustettaessa nuoria lukemaan. Tänään tarkastelemme erityisesti bookstagram-ilmiötä.
Bookstagram-ilmiö saa nuoret lukemaan
Arantza Martín Becerro

Kirjoittanut ja tarkastanut dokumentaristi Arantza Martín Becerro.

Viimeisin päivitys: 07 lokakuuta, 2022

Nuoret lukevat vähiten kirjoja. Syynä on se, että esimurrosikä ja murrosikä ovat hyvin monimutkaisia elämänvaiheita, joiden aikana monet lapsuudessa omaksutut elämäntavat katoavat. Siksi kirjojen lukemiseen on tärkeää kannustaa tämän ikäryhmän sisällä enemmän kuin minkään muun. Onneksi moderni teknologia tekee tästä helpompaa kuin koskaan aiemmin, erityisesti sosiaalisten medioiden kautta. Tänään aiheenamme on bookstagram-ilmiö, joka kannustaa nuoria lukemaan.

Olet kenties jo kuullut “booktubettajista” tai nähnyt kirjatrailereita. Kumpikin on erinomainen väline motivoida nuoria lukemaan. Viimeisin teknologiaan ja lukemiseen liittyvä villitys on kuitenkin bookstagram eli kirjainstagram.

Vielä vähän aikaa sitten nuorten lukemista eniten edistävä sosiaalisen median alusta oli YouTube. Instagramin ilmestyminen ja sen äärimmäinen suosio tämän kohderyhmän keskuudessa on kuitenkin tehnyt siitä uusimman tavan edistää lukemista teknologian avulla.

Mikä on bookstagram-ilmiö?

Uuden teknologian ilmestymisen myötä ensimmäiset alustat, jotka kannustivat nuoria lukemaan, olivat kirjablogit. Niiden vaikutus nuoriin oli niin voimakas, että muut digitaaliset alustat alkoivat seurata perässä.

Bookstagram-ilmiö lisää nuorten lukemista.

YouTube oli ensimmäinen digitaalinen alusta, joka hävitti kirjablogit käytännössä katsoen kokonaan. Näin siitä tuli merkittävin nuorten lukemisen motivaattori.

YouTuben menestys piilee siinä, että videot ovat nuorten itsensä tekemiä. Myös käytetty kieli sekä tapa esitellä ja suositella kirjoja ovat merkittävä vetonaula. Kaikista näistä syistä “kirjatubettajat” menestyivät ja nauttivat suurta suosiota yhä tänäkin päivänä.

Sosiaalinen media jatkoi kuitenkin kehitystään, ja toinen sosiaalisen median alusta herätti nopeasti nuorison huomion. Vaikka YouTube on edelleen suosikki, nyt myös Instagram on noussut listan kärkisijoille.

Tämä uusi sosiaalisen median alusta eroaa YouTubesta siinä, että se ei koostu pelkästään videoista, vaan sinne ladataan pääasiassa kuvia. Kun Instagramin suosio kasvoi, syntyi “bookstagrammereita”, jotka kannustivat ihmisiä lukemaan julkaisemiensa kuvien kautta.

Uusi tapa kannustaa lukemaan

“Kirjainstagramin” julkaisut koostuvat kirjoista otetuista, huolellisesti laadituista valokuvista. Ne sisältävät pääasiassa yksityiskohtia itse kirjoista lukijoiden houkuttelemiseksi.

Mikä on Instagramin suurin etu YouTubeen verrattuna motivoitaessa nuoria lukemaan? Instagram mahdollistaa paljon nopeamman ja tutumman vuorovaikutuksen käyttäjien välillä kuin YouTube. Sen kautta käyttäjät, joilla on sama tai samankaltainen maku, voivat laittaa kirjasuosituksia muiden nähtäväksi.

Bookstagram-ilmiö on Instagramiin syntynyt liike.

Tämä sosiaalisen median alusta perustuu juuri tällaiseen vuorovaikutukseen. Bookstagram-ilmiö viittaa siis kaikkeen sellaiseen vuorovaikutukseen, jota tapahtuu kirjojen ja lukemisen ympärillä. Näin käyttäjät voivat keskustella erilaisista kirjoista, kirjojen aihepiireistä, kirjailijoista, henkilöhahmoista ja paljon muusta.

Toinen Instagramissa erottuva piirre ovat aihetunnisteet (#). Aihetunnisteet syntyivät Twitterissä, mutta niillä on nyt tärkeä rooli Instagramissakin. Niiden avulla julkaisut tavoittavat paljon suuremman yleisön, joka on enimmäkseen kiinnostunut kirjoista.

Bookstagram: on tärkeää pysyä ajan tasalla

Kuten artikkelin alussa mainittiin, nuoret lukevat kirjoja vähiten. Siksi on tärkeää löytää uusia tapoja motivoida heitä kiinnostumaan lukemisesta. Tämä edellyttää ajan tasalla pysymistä ja tietoisuutta tärkeistä liikkeistä, kuten juuri bookstagram-ilmiöstä. Lukemisen hyödyt ovat rajattomat, ja nuortenkin on hyvä päästä niistä osalliseksi.

“Ei ole olemassakaan lasta, joka vihaisi lukemista; on vain lapsia, jotka eivät ole löytäneet oikeaa kirjaa.”

– Frank Serafini –


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.