Kirjoja, jotka auttavat lapsen tunteiden käsittelyssä

Kirjat voivat auttaa lasta tunteiden käsittelyssä, jolloin oppiminenkin helpottuu.
Kirjoja, jotka auttavat lapsen tunteiden käsittelyssä

Viimeisin päivitys: 14 lokakuu, 2019

Lapsen auttaminen käsittelemään omia tunteitaan voi olla monimutkaista, sillä lapsilla ei ole kehittynyt vielä aikuisten kaltaista kykyä tunteiden ilmaisuun. Kirjat voivat olla suureksi avuksi lapsen tunteiden käsittelyssä – niiden avulla lapsi voi ymmärtää, mitä tunteet ovat ja kuinka niitä voi hallita ja tunnistaa.

Tänä päivänä lapsen emotionaalinen kasvatus tulisi nähdä tärkeänä osana perinteistä kasvatusta. Lapsen tulisi saada emotionaalista kasvatusta niin kotona kuin koulussakin.

Lukeminen ja kirjat voivat auttaa lasta tulemaan tutuiksi tunteiden  kanssa yksinkertaisella ja helposti ymmärrettävällä tavalla, ottaen huomioon lapsen kypsyysasteen ja kehitysvaiheen. Tässä artikkelissa esittelemme valikoiman merkittäviä kirjoja, jotka auttavat lapsen tunteiden käsittelyssä. Vaikka tunteiden käsittely voikin joskus olla haastavaa, on se oleellista lapsen persoonallisuuden kehityksen kannalta.

Kirjoja, jotka auttavat lapsen tunteiden käsittelyssä

1. The Color Monster

Englanninkielisen The Color Monsterin menestys kertoo siitä, että se on yksi parhaista kirjoista opettamaan lapselle tunteista. Monet kasvatusalan, kirjastotieteen ja jopa psykologian asiantuntijat ylistävät kirjaa ja sanovat sen olevan olennainen apu lapsen tunnekasvatuksessa.

Kirjoja, jotka auttavat lapsen tunteiden käsittelyssä

Hirviöt ovat suosittuja hahmoja lastenkirjoissa. Tässä kirjassa päähenkilönä oleva hirviö opettaa lapsille tunteista oman kehityksensä avulla, luomalla seuraavia assosiaatioita:

 • Vihreä tarkoittaa rauhaa
 • Keltainen tarkoittaa ilo
 • Punainen tarkoittaa suuttumusta
 • Sininen tarkoittaa surullisuutta

Kirja kuvailee tunteita tavalla, johon lapsi pystyy samaistumaan jokapäiväisessä elämässään, ja joka pystyy auttamaan lasta käsittelemään näitä tunteita.

2. Emotionary

Tämä sanakirjan muodossa oleva kirja auttaa lapsen tunteiden käsittelyssä. Kirja sisältää taulukon, jossa on lueteltuna kaikki tunteet, jotka esiintyvät myös kirjan sivuilla. Englanninkielinen Emotionary on loistava lähde silloin, kun lapsella on vaikeuksia ilmaista omia tunteitaan.

Lisäksi kirjan julkaisija Palabras Aladas tarjoaa verkkosivuillaan lisämateriaalia, josta on apua kirjassakin mainittujen tunteiden työstämisessä. Emotionary sopii yli kolmevuotiaille lapsille, sillä kuvitus helpottaa pieniä lapsia ymmärtämään paremmin. Kirjasta on apua aina 12 vuoden ikään saakka.

3. I love you (nearly always)

Kuten kirjan otsikkokin kertoo, kirjan teemana on rakkaus. Tarinan keskipisteenä ei ole ainoastaan pariskunnan välinen romanttinen rakkaus, vaan myös perheiden ja ystävien keskuudessa vallitseva rakkaus,

Toisten ihmisten hyväksyminen ja kunnioittaminen, erilaisten perspektiivien omaksuminen sekä rakkaus läheisiä ihmisiä kohtaan ovat kirjan aiheita. Tämän kirjan sekä sen Pop Up -version kuvitus auttaa lasta löytämään yhteyden sen esittämään upeaan tarinaan sekä sen kahden päähenkilön välillä vallitsevaan ystävällisyyteen.

4. Otherwise

Tämä kirja käsittelee sellaisia monimutkaisia tunteita kuten hyvästejä, kaipausta, surua ja pelkoja. Tarinassa seurataan tyttöä, joka oppii muuttamaan näiden tunteiden muotoa.

Kirjoja, jotka auttavat lapsen tunteiden käsittelyssä

Kirjaa suositellaan yli 7-vuotiaille. Kirjan kaunis kuvitus auttaa seuraamaan päähenkilön kypsymisprosessia useiden yksinkertaisten esimerkkien avulla. Tämä tarina voi auttaa muuttamaan lapsen näkemystä elämän vaikeampien aspektien suhteen.

5. Nachos Emotions

Myös pienet lapset tarvitsevat apua tunteiden käsittelyssä, ja tämä kirja on siihen loistava apu. Perustavanlaatuisten tunteiden toimiessa pohjana tarinan päähenkilö ilmaisee erilaisia tunteita, joita lapsi pystyy helposti tunnistamaan.

Kirjassa merkittävää on se, että se käyttää jokaisen tunteen kohdalla samanlaista narratiivista prosessia, joka helpottaa lapsen ymmärtämistä.

 • Kirja kuvailee tunteiden aiheuttamia fyysisiä tuntemuksia.
 • Lapsi voi osoittaa, mikä kuva sopii mihinkin tunteeseen.
 • Tunne tulee ilmi lyhyessä tarinassa, jonka päähenkilönä toimii Nacho.

Tämän lisäksi kirja sisältää taitettuja sivuja ja kasvatuksellisia tehtäviä, jotka lumoavat lapsen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mistä lapsen turhautuneisuus johtuu ja miten siihen kannattaa suhtautua?
Äitiyden IhmeLue se täällä Äitiyden Ihme
Mistä lapsen turhautuneisuus johtuu ja miten siihen kannattaa suhtautua?

Sekä aikuisen että lapsen turhautuneisuus on tunne, joka syntyy, kun henkilö ei saavuta haluamaansa, odottamaansa tai tavoittelemaansa asiaa. • Gutiérrez, M. (2009). De otra manera. Thule Ediciones.
 • Llenas, A. (2012). El monstruo de los colores. Editorial Flamboyant.
 • Llenas, A. (2015). Te quiero (casi siempre). Editorial Espasa.
 • Nuñez, C. (2013). El emocionario. Editorial Palabras Aladas.
 • Slegers, L. (2012). Las emociones de Nacho. Editorial Edelvives.