Mitä happy slapping on ja miksi se on niin julmaa?
 

Mitä happy slapping on ja miksi se on niin julmaa?

Tiedätkö, mitä happy slapping on? Se on nuorten keskuudessa esiintyvä julma ilmiö, jossa toisen ihmisen satuttaminen kuvataan kännykällä ja videota jaetaan sosiaalisessa mediassa.
Mitä happy slapping on ja miksi se on niin julmaa?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Jos olet joskus kuullut englanninkielisen nimityksen happy slapping, mutta et tiedä mitä se on, alla kerrotut asiat tulevat varmasti järkytyksenä.

Mitä happy slapping on?

Happy slapping syntyi Isossa-Britanniassa vuonna 2005, mutta nykyään nimitystä käytetään jo kaikkialla maailmassa. Siinä toiseen kohdistuva hyökkäys kuvataan matkapuhelimella, ja sitten video julkaistaan netissä ja uhreja kiusataan verkossa.

Satuttaminen voi olla fyysistä tai sanallista, ja se leviää kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa. Valitettavasti joissakin tapauksissa videosta tulee viraali, ja uhri tuntee itsensä äärimmäisen nöyryytetyksi ja loukatuksi, ei vain kiusaajiensa takia, vaan myös videon saamien katselukertojen vuoksi.

Happy slapping on toisen kiusaamista ja teon kuvaamista puhelimella.

Usein halu saada tykkäyksiä tai olla suosittu saa nuoret käyttämään tätä julmaa kiusaamistapaa luokkatovereidensa tai ystäviensä kanssa. Satuttaminen voi olla suunniteltua tai spontaania, mutta se julkaistaan kuitenkin aina myöhemmin sosiaalisessa mediassa viihteen vuoksi ja seuraajien saamiseksi.

Happy slapping on siis eräänlainen verkkokiusaamisen muoto ja myös väkivallan muoto, josta opettajien ja huoltajien on oltava tietoisia tunnistaakseen sen ja puuttuakseen siihen mahdollisimman nopeasti. Jokaisen velvollisuutena on estää nämä hyökkäykset ja estää myös kyseisiä videoita saamasta mediahuomiota. Lisäksi näillä teoilla pitäisi tarvittaessa olla oikeudellisia seurauksia.

Kun trendi alkoi, siihen kuului tuntemattomien ihmisten läimäyttely ja tapahtuman kuvaaminen kännykällä sekä videon lataaminen myöhemmin sosiaaliseen mediaan. Tätä tekevistä nuorista oli hauskaa nöyryyttää tällä tavoin kaikenikäisiä ihmisiä. Tästä on kuitenkin hauskuus kaukana.

Happy slapping nykyään

Nykyään ilmiö näkyy eri tavoin. Siinä noudatetaan tiettyä kaavaa, josta meidän on oltava tietoisia tunnistaaksemme kyseisen ilmiön ja tehdäksemme siitä ilmoituksen mahdollisimman nopeasti:

  • Tekoa suunnittelevat yleensä varhaisnuoret ja teini-ikäiset.
  • Se tehdään yleensä ikätovereille.
  • Uhri voi olla tuttu tai tuntematon.
  • Siihen liittyy fyysistä satuttamista, joka voi olla melko väkivaltaistakin.
  • Teko tehdään tavallisesti ryhmässä ja uhri on yleensä puolustuskyvytön.
  • Teko kuvataan matkapuhelimella.
  • Videota jaetaan sosiaalisessa mediassa tai viestisovelluksissa.

Ilmiön seuraukset

Ilmiöllä on tietysti seurauksia. Se on itse asiassa rikos, sillä se aiheuttaa toiselle henkistä haittaa sekä vahingoittaa fyysistä koskemattomuutta ja myös henkilön imagoa. Tällaisten videoiden levittäminen julkisesti internetissä loukkaa uhrin oikeutta yksityisyyteen, mikä on lain mukaan rangaistava teko.

Se katsotaan yleensä rikokseksi, kun uhri saa vammoja tai kuvatussa videossa on uhkailua tai jonkinlaista pakottamista. Videolla on aina nöyryyttävä ja alistava luonne.

Kiusaa tekevät syyllistyvät siis rikokseen, mutta niin syyllistyvät myös videoiden kuvaajat, vaikka he eivät itse osallistuisikaan fyysiseen pahoinpitelyyn. Myös ne ihmiset, jotka levittävät kyseisiä kuvia ja videoita sosiaalisessa mediassa, tekevät rikoksen (mahdollisesti tietämättään).

Jos on tapahtumalla on todistajia, jotka eivät auta uhria, myös he syyllistyvät rikokseen jättäessään auttamatta. Kyseessä ei ole leikki, vaan rangaistava teko, ja siihen syyllistyvien tulee kohdata tekojensa seuraukset.

Teini-ikäinen tyttö kärsii kiusaamisesta sosiaalisessa mediassa.

Onko lapsesi kokenut tällaista kiusaamista?

Vanhempien on tärkeää parantaa kommunikaatiota lastensa kanssa, jotta he vuoropuhelun kautta tietävät, mitä lapsille kuuluu ja miten heillä menee kodin ulkopuolella, kun vanhemmat eivät ole vierellä suojelemassa tai tiedä, käykö lapsi jotain läpi.

On myös tärkeää kiinnittää huomiota mahdollisiin lapsen käytöksessä, mielialassa, ihmissuhteissa tai nukkumistottumuksissa tapahtuviin muutoksiin. Jos huomaat jotain poikkeavaa, on tärkeää keskustella siitä lasten kanssa ja ryhtyä asianmukaisiin toimiin.

Jos lapsesi ovat joutuneet kohtaamaan tällaista kiusaamista, on tärkeää keskustella poliisin kanssa ja pysäyttää videon leviäminen mahdollisimman pian. Uhrin tulee aina tuntea olevansa turvassa ja tietää, ettei hänelle tapahdu mitään pahaa.

Suojele lapsiasi kaikenlaiselta kiusaamiselta. Paras tapa tehdä tämä on tutustua heihin ja kertoa heille kiusaamisen eri muodoista, miksi kiusaamista tapahtuu ja miten he voivat toimia, jos he joutuvat sen kohteeksi tai näkevät sitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.