Herkulliset vihannessosereseptit lapsille
Vihannekset sisältävät vitamiineja ja mineraaleja, jotka ovat tärkeä osa jokaista terveellistä ruokavaliota. Tämän vuoksi jaamme tänään parhaat vihannessosereseptit, joiden avulla perheen pienimmille voidaan valmistaa ravitsevia ja herkullisia aterioita.
Erilaiset vihanneksia sisältävät soseruoat ovat yksiä ravinteikkaimmista ja ravitsevimmista ruoista, joita pienelle lapselle voidaan tarjota. Näin käsillä onkin hyvä olla muutamia hyväksi todettuja vihannessosereseptejä.
Soseet ovat erinomainen tapa esitellä perheelle uusia makuja, etenkin, mitä tulee vihanneksiin. Tämän lisäksi soseutetut vihannekset ovat yksi parhaista tavoista vaihdella lapselle tarjottavia ruokia. Tämä pätee niin vauvoihin kuin vanhempiinkin lapsiin.
Suosittelemme lisäämään vihannessoseita jokaisen viikon ruokalistaan ja tutustuttamaan lapsen makuihin, jotka ovat sekä herkullisia että terveellisiä.
Vihannessoseet yhdistävät herkullisen maun ja terveellisyyden
Ruokavalion laajentaminen tarkoittaa erilaisten ruokien lisäämistä vauvan ruokavalioon äidinmaidon rinnalle. Ruokavalion laajentaminen suositellaan aloitettavan aikaisintaan lapsen ollessa kuuden kuukauden ikäinen. On hyvä huomioida, että uudet ruoat eivät ole korvikkeita rintamaidolle, jota vauvan tulee saada syödä ensimmäisten 24 elinkuukautensa ajan.
Kermaisten keitosten luominen on hauska tapa ruokkia lapset vaihtelevasti ja monipuolisesti. Erilaiset soseruoat ovat paitsi herkullisen makuisia, ne sisältävät runsaasti terveellisiä ravintoaineita. Alla esittelemämme vihannessosereseptit sopivat erityisen hyvin pienille lapsille, jotka ovat vielä tutustumassa ja totuttelemassa uusiin makuihin.
Herkulliset vihannessosereseptit lapsille
1. Hernesose
Ainekset
- 1 kypsä kananrinta
- 4 tl tuoreita tai pakastettuja herneitä
- 1 pieni purjo
- 1 peruna
- Ekstra-neitsytoliiviöljyä
Valmistus
- Kuori peruna ja pilko se pieniin paloihin. Pilko myös purjo ja lisää se perunan kanssa kiehuvaan veteen.
- Lisää 4 teelusikallista herneitä. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Pilko kananrinta paloiksi ja lisää palat vihannesten joukkoon. Anna hautua 5 minuuttia.
- Soseuta kana, vihannekset ja pieni määrä keitettyä vettä tehosekoittimissa. Lisää pieni määrä suolaa ja soseuta, kunnes seos on tasaista.
- Tarjoile sose ja lisää päälle muutama tippa oliiviöljyä lisämauksi.
2. Kesäkurpitsasose
Ainekset
- 5 dl kasvislientä tai vettä
- 1 iso kesäkurpitsa
- ½ sipuli
- 1 iso peruna
Valmistus
- Pilko kesäkurpitsa, peruna ja puolikas sipuli. Kesäkurpitsan kuoriminen on makuasia.
- Kiehauta kasvisliemi tai vesi kattilassa.
- Lisää pilkotut vihannekset kiehuvaan veteen ja keitä, kunnes ne ovat kypsiä.
- Soseuta ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa hieman vettä kermaisen koostumuksen aikaansaamiseksi.
Kermaisten keitosten luominen on hauska tapa ruokkia lapset vaihtelevasti ja monipuolisesti. Erilaiset soseruoat ovat paitsi herkullisen makuisia, ne sisältävät runsaasti terveellisiä ravintoaineita.
3. Porkkanasose
Ainekset
- 1 porkkana
- ½ pieni sipuli
- ½ omena
Valmistus
- Pese, kuori ja pilko kaikki ainekset.
- Lisää ainekset kiehuvaan suolattomaan veteen. Anna kiehua noin 20 minuutin ajan.
- Kaada kattilan sisältö tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes seoksessa on sopiva koostumus. Jos haluat paksumman koostumuksen, vähennä veden määrää.
4. Vihannes-kanasose
Ainekset
- 1 raaka kananrinta
- 2 porkkanaa
- 1 purjo
- 2 perunaa
- 1 kesäkurpitsa
- Suolaa ja valkopippuria maun mukaan
- Oliiviöljyä
Valmistus
- Täytä kattila vedellä ja keitä vesi. Lisää pieni määrä oliiviöljyä.
- Pese, kuori ja pilko vihannekset pieniksi paloiksi.
- Pilko raaka kananrinta pieniksi paloiksi.
- Kaada vihannekset ja kana kiehuvaan veteen ja keitä noin 30 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
- Soseuta kypsät ainekset tehosekoittimella tai sauvasekoittimella pienen vesimäärän kanssa. Sekoita, kunnes seos on tasainen.
- Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
- Kaada sose tarjoilukulhoihin ja anna jäähtyä hetken aikaa ennen tarjoilua.
Nämä vihannessosereseptit sopivat erittäin hyvin pienille lapsille, jotka tutustuvat uusiin ja herkullisiin makuihin. Jokainen ruokalaji myös sisältää runsaasti ravintoaineita, jotka hyödyttävät lapsen terveyttä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Neha K., Haider R., Pathak A., Yar S., Medicinal prospects of antioxidants: a review. Eur J Med Chem, 2019. 178: 687-704.
- Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.