Kannattaako lapsen antaa leikkiä ruoalla? - Äitiyden Ihme
 

Kannattaako lapsen antaa leikkiä ruoalla?

Vanhemmat saattavat ahdistua joka kerta nähdessään lapsensa leikkivän ruoallaan. Asiasta ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä ruoalla leikkiminen voi olla hyvin positiivista.
Kannattaako lapsen antaa leikkiä ruoalla?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 27 heinäkuuta, 2021

Jokainen meistä on kuullut lapsena, että emme saa leikkiä ruoalla. Itse asiassa kyseessä on lause, jota vanhemmat ympäri maailmaa toistelevat lapsilleen hyvin usein. Tämä johtuu siitä, että lapsilla on luonnollinen tapa leikkiä eteensä saamallaan ruoalla. Siitä huolimatta, että suurin osa vanhemmista nuhtelee lastaan tämän leikkiessä ruoalla, asiantuntijat kertovat kyseessä olevan itse asiassa hyvä tapa. Se saattaa nimittäin olla erinomainen tapa kehittää terveet ruokailutavat pienestä pitäen.

5 syytä, miksi lapsen kannattaa antaa leikkiä ruoalla

1. Stimuloi kaikkia aisteja

Tämän päivän modernissa digitaalisessa maailmassa ruoka on täydellinen mahdollisuus stimuloida lapsen aisteja. Vanhemmat voivat kokeilla erilaisia harjoituksia. Yksi vaihtoehto on valmistaa ruoasta erilaisia muotoja lapsen tuntoaistin stimuloimiseksi. Lapsen silmät voidaan peittää ja häntä voidaan pyytää arvaamaan tuoksun perusteella, mikä ruoka on kyseessä. Lapsen makuaistia voidaan stimuloida lisäämällä ruokaan uusi mauste, minkä jälkeen valvotaan, huomaako tämä eroa entiseen. Nämä ovat vain muutamia ideoita lapsen aistien stimuloimiseksi – vanhemmat voivat käyttää luovuuttaan ja keksiä monia muitakin tapoja.

Kannattaako lapsen antaa leikkiä ruoalla?

2. Saa lapsen todennäköisemmin syömään laajemmin erilaisia ruokia

Osalla lapsista on ongelmia tiettyjen ruokien syömisessä. Tällaisessa tapauksessa ruoalla leikkiminen voi auttaa lasta pääsemään peloistaan, jotka estävät häntä maistamasta ja nauttimasta tietyistä ruoista. Moni lapsi esimerkiksi kieltäytyy syömästä vihanneksia ja salaattia. Kuinka lasta voidaan auttaa saamaan tarvittavat ravintoaineet?

Erottele salaattiin käyttämäsi raaka-aineet ja pyydä lasta käyttämään luovuuttaan ja suunnittelemaan vihanneksista erilaisia kuvioita – esimerkiksi kasvot tai kukkia. Tavoitteena on tietysti saada lapsi syömään luomuksensa, mutta jos hän ei ole siihen valmis, positiivinen kokemus on joka tapauksessa askel oikeaan suuntaan.

Ruoalla leikkiminen saattaa olla paras tapa kehittää terveet ruokailutavat pienestä pitäen.

3. Herättää lapsen kiinnostuksen ruoanlaittoa kohtaan

Ruolla leikkiminen tutustuttaa lapsen moniin erilaisiin ruokiin. Tämä saattaa olla alkusysäys ruoanlaitosta kiinnostumiseen. Se yksinkertainen fakta, että lapsi osoittaa kiinnostusta ruokaan, muuttaa ruokailuhetken oppimiskokemukseksi. Kiitos tämän, lapsi alkaa ymmärtää tiettyjen ruokalajien valmistuksen perusprosesseja.

Kannattaako lapsen antaa leikkiä ruoalla?

4. Stimuloi lapsen kognitiivista kehitystä

Toisin kuin jotkut vanhemmat ajattelevat, ruolla leikkiminen stimuloi lapsen kognitiivista kehitystä. Ruokaa käsillään käsittelevät lapset kehittävät suuremman innon asioiden tutkimiseen. He myös oppivat ensimmäiset sanansa muita lapsia aikaisemmin. Jo pelkästään tämä on hyvä syy antaa lapsen leikkiä ruoalla.

5. Lapsi saa käyttää värejä ja koostumuksia taiteelliseen ilmaisuun

Erilaisten raaka-aineiden värit ja koostumukset tarjoavat lapselle erinomaisen mahdollisuuden ilmaista itseään taiteellisesti. Lasta voidaan esimerkiksi pyytää luomaan sateenkaari erilaisia vihanneksia käyttämällä. Lapsi ja vanhemmat voivat tehdä yhdessä kokeiluja erilaisilla kovilla ja pehmeillä ruoilla. Voit esimerkiksi valmistaa pizzataikinan ja pyytää lasta painamaan taikinaa käsillään ja luomaan siihen muotoja ja kirjaimia.

Nyt, kun tiedät, mitä etuja ruoalla leikkimisellä on, anna lapsesi tutustua ruokaan omalla tavallaan, käyttäen kaikkia viittä aistiaan, ja pyri välttämään tämän arvokkaan toiminnan keskeyttämistä – vaikka se tarkoittaisikin pienen sotkun siivoamista jälkikäteen. Älä siis huolehdi tai hermostu, jos lapsi haluaa leikkiä ruolla. On täysin normaalia, että lapsi haluaa tutkia ruokaa ennen sen syömistä. Tämä on epäilemättä ensimmäisen askel jonkin uuden kokeilemiseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.