Yleisimmät napanuoraan liittyvät ongelmat - Äitiyden ihme
 

Yleisimmät napanuoraan liittyvät ongelmat

Napanuoraan liittyvät ongelmat voivat aiheuttaa sikiölle lieviä tai vakavia komplikaatioita. Tästä syystä niiden mahdollista kehittymistä onkin tärkeä seurata jo hyvissä ajoin.
Yleisimmät napanuoraan liittyvät ongelmat

Viimeisin päivitys: 08 heinäkuuta, 2020

Napanuora ja istukka ovat vastuussa sikiön ravinnonsaannista ja hengityksestä raskauden aikana, ja ovat näin sikiölle elintärkeä tukijärjestelmä. Molempiin näistä voi kuitenkin liittyä erilaisia ongelmia, vaikka ne eivät yleisiä olekaan. Tänään esittelemme yleisimmät napanuoraan liittyvät ongelmat, jotka on tärkeä havaita ajoissa, jotta niitä voidaan hoitaa.

Ensinnäkin on tärkeä selvittää, kuinka suuri merkitys napanuoralla on raskauden aikana. Napanuora yhdistää istukan ja sikiön toisiinsa elintärkeällä tavalla. Tämä sikiön navasta äidin istukkaan kulkeva putki vastaa sikiön ja äidin välisestä aineenvaihdunnasta, mikä tarkoittaa, että sikiö saa sen kautta ravintoa ja happea samalla, kun kuona-aineet poistuvat.

Yleisimmät napanuoraan liittyvät ongelmat

Yksivaltimoinen napanuora

Yksi yleisimmistä napanuoraan liittyvistä ongelmista on yksivaltimoinen napanuora. Tällöin napanuorassa on vain yksi valtimo kahden sijasta sekä yksi laskimo. Tämä ongelma ilmenee yhdessä prosentissa yhden sikiön raskauksissa ja viidessä prosentissa monisikiöraskauksissa.

Yksivaltimoinen napanuora voi vaikuttaa mm. lihasten, luuston, munuaisten, ruuansulatuksellisiin, sydämen tai aivoihin liittyviin poikkeavuuksiin. Yksivaltimoinen napanuora voidaan havaita 21.:llä raskausviikolla.

Jos raskaudessa on todettu yksivaltimoinen napanuora, on tärkeää seurata raskauden etenemistä tarkasti. Vaikka tämä olisikin ainoa raskaudessa ilmenevä ongelma, eikä muita komplikaatioita ole, se saattaa aiheuttaa vauvan alhaista syntymäpainoa tai ennenaikaista syntymistä.

Yksivaltimoinen napanuora on yksi yleisimmistä napanuoraan liittyvistä ongelmista.

Napanuoraan liittyvät ongelmat voivat vahingoittaa sikiön kehitystä

Napanuoran esiinluiskahdus

Napanuoran esiinluiskahdus voi tapahtua silloin, kun lapsivedet ovat menneet, ja napanuora luiskahtaa esiin synnytyskanavasta ennen kuin lapsi on syntynyt. Napanuoran esiinluiskahdus ei ole kovin yleistä, mutta siinä on korkeat riskinsä. Napanuora voi luiskahtaa esiin myös silloin, kun napanuora sijaitsee ennen sikiön päätä, mutta se ei näy emättimestä, jolloin lapsivedet eivät välttämättä mene. Napanuora voi sijaita myös piilossa, jolloin se ei sijaitse ennen sikiön päätä vaan jossain muualla.

Napanuoran esiinluiskahdus voi tapahtua raskauden viimeisten viikkojen aikana. Tämä voi aiheuttaa napanuoran lievää puristumista, mikä ei vaikuta veren tai ravintoaineiden kuljettamiseen. Joissakin tapauksissa napanuoran puristuminen voi kuitenkin olla voimakkaampaa, mikä voi johtaa muutoksiin sikiön sydämensykkeessä, verenpainetta tai ravinnollisia häiriöitä.

Vakavemmissa tapauksissa napanuoran puristuminen voi aiheuttaa riskin aivovauriolle sekä sikiön happikadolle. Tämä on onneksi melko harvinaista, ja lääkärit pitävät sitä silmällä tarkasti ja säännöllisesti. Napanuora joutuu puristukseen esimerkiksi vauvan liikkeiden vuoksi tai vain synnytyksessä. Myös kalvojen ennenaikainen puhkeaminen voi aiheuttaa napanuoran puristumista.

Merkittävä tekijä näissä tapauksissa on se, kuinka kauan napanuora on ollut puristuksissa ja kuinka voimakkaasti. American Pregnancy Association- yhdistyksen mukaan napanuoran ollessa puristuksessa pidemmän aikaa, voi se aiheuttaa laskun sikiön hapensaannissa sekä veren virtauksessa, millä voi olla vaikutusta vauvan aivoihin.

Napanuoran puristuminen voidaan havaita doppler-tutkimuksen tai tavallisen ultraäänitutkimuksen avulla.

Napanuoran puristumisen ollessa lievää, on olemassa kaksi hoitovaihtoehtoa. Lievittääkseen puristumista aiheuttavaa painetta, voidaan emättimeen johtaa suolavesiliuosta. Toiseksi voidaan lisätä veren virtausta antamalla äidille lisähappea. Jos kyseessä on kuitenkin vaikea napanuoran puristuminen, esimerkiksi vauvan syntyessä raivotarjonnassa, voidaan lasta auttaa syntymään sektion avulla, jotta vältytään vauvan hapenpuutteelta sekä elämän vaarantamiselta.

Napanuoran kiertyminen vauvan ympärille

Napanuoraan liittyvät ongelmat voidaan havaita ajoissa tekemällä säännöllisiä tarkastuksia.

Napanuora voi olla jopa 56 senttimetrin pituinen, minkä seurauksena se voi kiertyä vauvan käsien, jalkojen tai kaulan ympärilleSikiön ympärille kiertynyt napanuora on varsin yleinen ongelma, sillä tilastojen mukaan jopa yksi viidestä lapsesta syntyy napanuora kaulan tai muun ruumiinosan ympärillä. Yleensä napanuoran kietoutuminen ei kuitenkaan aiheuta erityistä haittaa.

Tilanteen vakavuus riippuu siitä, minkä kehon osan ympärille napanuora on kiertynyt ja kuinka tiukasti se puristaa vauvaa. Suurimmassa osassa tapauksia napanuoran kiertyminen ei aiheuta sikiölle ongelmia, eikä estä alatiesynnytystä. Edes se, että napanuora on kiertynyt vauvan kaulan ympärille, ei yleensä pakota keisarileikkaukseen. Ainoa sopiva hetki suoristaa napanuora ja poistaa se vauvan ympäriltä, on synnytyksen aikana.

Kätilöillä ja lääkäreillä on kolme keinoa napanuoran suoristamiseksi. Lähes kaikissa tapauksissa kätilö odottaa vauvan pään olevan näkyvillä ja liu’uttaa sitten napanuoran pään yli. Toista tekniikkaa käytetään vain 9 % tapauksista, ja siinä kätilö tai lääkäri odottaa, kunnes vauva on kokonaan ulkona. Vauvaa pidetään äidin haarojen lähellä ja kallistetaan siten, että napanuora liukuu hänen kehonsa yli. Jos napanuoran huomataan olevan syntymättömän vauvan kaulan ympärillä niin, että se vaikeuttaa lapsen hapensaantia, lääkäri voi katkaista napanuoran vauvan ollessa vielä äidin sisällä. Tätä keinoa käytetään kuitenkin ainoastaan hätätapauksissa ja vain noin prosentissa kaikista tapauksista.

Kalvokiinnitteinen napanuora

Tässä tapauksessa napanuora kiinnittyy sikiöpussin ja suonikalvon välissä sijaitseviin istukan limakalvoihin. Kalvokiinnitteinen napanuora havaitaan noin yhdessä sadasta raskaudesta ja useimmiten monisikiöraskauksissa. Se voi aiheuttaa ennenaikaisen syntymän, alhaisen syntymäpainon, epänormaalin sydämen sykkeen tai vasa praevian, jossa sikiökalvoja pitkin kulkevat napaverisuonet sijaitsevat kohdun sisäsuun päällä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.