Voiko nainen tulla raskaaksi imetysaikana?
Moni vasta lapsen saanut äiti miettii, onko mahdollista tulla raskaaksi imetysaikana. Yleinen uskomus on, että näin ei voi käydä kuukautisten puuttumisen vuoksi, mutta moni väittämään luottanut nainen on huomannut olevansa jälleen raskaana.
Totuus on, että vaikka näin käykin vain hyvin harvoin, nainen voi tulla raskaaksi imetysaikana. Imetys voi toimia ehkäisymuotona, mutta monien tekijöiden täytyy toteutua, jotta se on tehokas tapa ehkäistä hedelmöittymistä.
Seuraavaksi kerromme tarkemmin naisen hedelmällisyydestä imetyksen aikana.
Mitä naisen kehossa tapahtuu imetyksen aikana?
On osoitettu, että imettäminen saattaa viivästyttää ensimmäisiä synnytyksen jälkeisiä kuukautisia. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että kuukautiset eivät alkaisi naisen imettäessä.
On arvioitu, että naisilla, jotka eivät imetä, kuukautiskierto palautuu suhteellisen normaaliksi 7-8 viikkoa synnytyksen jälkeen. Imettävillä äideillä kierto viivästyy tyypillisesti vähintään kolmeksi kuukaudeksi synnytyksen jälkeen.
Miten imetys sitten vaikuttaa naisen kuukautiskiertoon? Kuukautiskiertoa säätelevät hormonit pysyvät synnytyksen jälkeen matalalla tasolla. Prolaktiini-hormoni kulkee käsi kädessä imettämisen kanssa, sillä se on vastuussa maidontuotannosta. Tämä sama hormoni estää ovulaation ja näin kuukautiskierron käynnistymisen.
Ilman ovulaatiota ei tapahdu myöskään hedelmöittymistä. Normaalisti naisen keho palaa raskauden ja synnytyksen jälkeen ennalleen pikkuhiljaa. Kuukautiskierto säännöllistyy ja sitä kautta myös hedelmöittymisen mahdollisuus nousee. Prosessi on monimutkainen ja erilainen jokaisella naisella.
Jotkut naiset voivat alkaa ovuloida jo ennen kuukautisten alkua sitä itse tietämättä. Tällaisessa tapauksessa riski tulla raskaaksi imetysaikana on suuri.
Naisen on mahdollista tulla raskaaksi imetysaikana, mutta tässäkin asiassa on muistettava jokaisen naisen olevan erilainen.
Imetys ehkäisykeinona
Imetykseen perustuvaa ehkäisykeinoa kutsutaan laktationaaliseksi amenorreaksi. Kaikkien kriteerien täyttyessä tämä metodi estää ovulaation 98 % todennäköisyydellä.
Nämä kriteerit ovat seuraavat:
- Synnytyksestä on alle 6 kuukautta
- Äidin kuukautiset eivät ole alkaneet
- Äiti täysimettää lasta
Naisen kuukautiset eivät siis ole vielä saaneet alkaa, ja synnytyksestä on täytynyt kulua alle puoli vuotta. Tämän lisäksi vauvaa tulee ruokkia ainoastaan rintamaidolla ympäri vuorokauden, eikä lapselle anneta muuta ruokaa. Ruokintojen välinen aika ei saa ylittää neljää tuntia päivällä ja kuutta tuntia yöllä. Myös maidon pumppaaminen imetyksen sijasta vähentää menetelmän tehokkuutta.
Jos nämä kriteerit täyttyvät, on hyvin epätodennäköistä, että nainen tulee raskaaksi imettäessään. Jos kuitenkin yksikin ehto lakkaa täyttymästä täysin, riski ei-toivotusta raskaudesta lisääntyy merkittävästi.
Nainen voi tulla raskaaksi imetysaikana
Vaikka imetystä voidaankin siis käyttää ehkäisymenetelmänä, monien ehtojen tulee täyttyä, jotta metodi toimii tehokkaasti. Koska nainen voi tulla raskaaksi imetyksen aikana, suositellaan muiden ehkäisykeinojen käyttämistä, mikäli pariskunta ei halua heti toista lasta.
Naisen kannattaa keskustella gynekologin kanssa, joka osaa suositella parhaat vaihtoehdot. Ehkäisymenetelmän valinta riippuu monesta tekijästä, joita ovat muun muassa naisen terveydentila ja synnytyksestä kulunut aika.
Kondomit ovat yleensä paras valinta, koska ne eivät vaikuta naisen hormoneihin, eivätkä häiritse vauvan ravinnonsaantia. Minipillerit ovat erinomainen vaihtoehto, koska ne sisältävät pelkkää keltarauhashormonia. Muuten ne ovat hyvin samankaltaisia kuin normaalit ehkäisypillerit. Niitä on mahdollista käyttää imetyksen aikana, sillä ne eivät vaikuta vauvan maidonsaantiin.
Yksi turvallinen, tehokas ja vauvalle haitaton ehkäisymenetelmä on kuparikierukka. Lääkärit eivät kuitenkaan suosittele kierukan asettamista ennen kuin synnytyksestä on kulunut kuusi viikkoa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Contraception During Breastfeeding. (2010). In Breastfeeding. https://doi.org/10.1016/b978-1-4377-0788-5.10043-4