Vesiterapian hyödyt raskaana olevalle naiselle
Vesiterapiaa on käytetty jo pitkään hoitamaan erilaisia terveysvaivoja. Vesiterapian hyödyt raskaana olevalle naiselle ovat merkittävät, sillä se esimerkiksi auttaa naista hengittämään paremmin ja lievittää raskauden aiheuttamaa epämukavaa oloa.
Säännöllinen liikunta parantaa merkittävästi monen raskaana olevan elämänlaatua. Vesiterapia tai -liikunta on loistava vaihtoehto odottavalle äidille, mutta minkä tahansa lajin aloittamisesta kannattaa keskustella neuvolassa tai lääkärissä.
Mitä vesiterapia on?
Vesi on yksi parhaista elementeistä keholle, sillä se muun muassa rentouttaa, nesteyttää ja puhdistaa. Vigon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan vesiterapia eli hydroterapia muodostuu kreikan sanoista hydor ja therapeia, jotka tarkoittavat vettä ja terapiaa. Yhdessä sanat tarkoittavat parantumista veden avulla.
Vesiterapia tarkoittaa siis veden käyttämistä terapeuttisiin tarkoituksiin. Tämän hoidon avulla raskaana oleva nainen voi liikkua ja rentoutua turvallisesti.
Vesiterapian hyödyt raskaana olevalle naiselle
Fyysinen aktiivisuus ei ole hyväksi ainoastaan odottavalle äidille, vaan myös vauvalle. Vesiterapian hyödyt raskaana olevalle naiselle ovat moninaiset:
- Maan vetovoima on pienempi.
- Vähemmän niveliin kohdistuvaa painetta.
- Parantaa nivelten ja lihasten liikkuvuttaa, mikä edistää kehon joustavuutta.
- Vesi saa kehon tuntumaan jopa 90 % kevyemmältä.
- Parantaa lapsen ja äidin välistä yhteyttä.
- Vähentää selkäkipua.
- Vähentää turvotusta ja auttaa ehkäisemään suonikohjujen syntymistä raskauden aikana.
- Tehostaa verenkiertoa.
- Vähentää sikiön vammautumisen riskiä.
- Vahvistaa vatsalihaksia.
- Stimuloi endorfiinin tuotantoa, minkä ansiosta mieli voi hyvin.
- Auttaa ehkäisemään lihaskipua, etenkin selässä. Kehon muuttuessa raskauden aikana jatkuvasti, syntyy myös erilaisia kiputiloja.
- Auttaa vahvistamaan ja kiinteyttämään lantionpohjan lihaksia.
- Auttaa pallean toimintaa, mikä vaihtelee raskauden aikana.
Julh, Andersen, Andersen ja Olsen ovat tutkineet vedessä tapahtuvien aktiviteettien hyötyjä raskauden aikana. Heidän mukaansa vesiterapiaa käyttävät naiset synnyttivät vähemmän lapsia, joilla oli synnynnäisiä vammoja. Myös ennenaikaisia synnytyksiä tapahtui vähemmän näiden naisten keskuudessaan.
Vesiterapiaan liittyviä suosituksia odottavalle äidille
American Collegen lastenlääkärit ja gynekologit ovat listanneet vesiterapiasta kiinnostuneille odottaville äideille suosituksia, joista esittelemme tärkeimmät:
- Keskustele lääkärin kanssa siitä, sopiiko vesiterapia sinulle.
- Älä lisää fyysistä aktiivisuuttasi äkkinäisesti.
- Liiku niin, ettet hengästy liikaa.
- Pidä huoli, että sykkeesi pysyy sopivalla tasolla.
- Lopeta liikkuminen, jos huomaat sillä olevan sivuvaikutuksia.
- Huolehdi nesteytyksestä.
- Älä anna kehon lämpötilan nousta liikaa.
- Tee vesiharjoituksia enintään 2-3 kertaa viikossa. Muista kuitenkin noudattaa lääkärin suosituksia.
Miksi vesiterapiaa kannattaa kokeilla raskauden aikana?
Yksi yleisimmistä tuntemuksista raskauden aikana on painavan olon tunne. Vedessä oleminen saa ihmisen tuntemaan olonsa kevyemmäksi ja auttaa rentouttamaan lihaksia. Lisäksi kelluminen antaa keholle enemmän vapautta, joten odottava äiti voi myös liikkua tavallista enemmän. Myös nivelet joustavat paremmin vedessä, ja vesiterapia on monelle hyvä keino helpottaa yleisiä raskauden aikaisia kipuja.
Vesiterapiassa ei ole kaatumisen tai loukkaantumisen riskiä, joten se on turvallinen laji odottavalle äidille. Vesiterapia voidaan hyvin aloittaa raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, kunhan siihen on lääkärin lupa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fuentes, G. R., & Santos, R. I. (2002). Bases físicas de la hidroterapia. Fisioterapia, 24, 14-21.
- Payá, J. J. M., & Manzano, E. S. M. (2002). Hidroterapia en el embarazo. Dolor lumbar. Revista de fisioterapia, (1), 52-59.
- Pérez, A.A. (2017). Beneficios de las actividades acuáticas durante el embarazo: revisión sistemática. RIAA. Revista de Investigación en Actividades Acuáticas.