Vauvan liikkeiden stimulointi raskauden aikana - Äitiyden Ihme
 

Vauvan liikkeiden stimulointi raskauden aikana

Vauvan liikkeiden stimulointi raskauden aikana
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan liikkeiden stimulointi raskauden aikana auttaa pienokaista kehittämään motorisia taitojaan alusta alkaen. Sen lisäksi se antaa mahdollisuuden kokea enemmän yhtä raskauden ajan kauneimmista asioista – lapsen liikkeiden tunteminen.

Odottavien äitien paras kokemus on tuntea vatsan sisällä kasvavan pienokaisen liikehdintä. Moni äiti tuntee pientä liikettä jo raskauden alkuvaiheessa – tämä voi olla tosin vaikeampaa ensikertalaisille. Jokainen tuleva äiti voi stimuloida vauvansa liikkeitä, vaikka jokainen lapsi on tietenkin erilainen, kuten jokainen raskauskin.

On tärkeää käydä lääkärillä tai gynekologilla säännöllisesti, jotta voit muodostaa hyvät kriteerit juuri omassa tilanteessasi. Juttele lääkärisi kanssa kaikista mieltä askarruttavista asioista raskauttasi koskien. On myös hyvä idea jutella synnytyslääkärin kanssa sellaisista tekniikoista, joilla voit stimuloida vauvasi liikkeitä.

Tila ja vauvasi liikkeet 

Muista, että vauvallasi on samat tarpeet ja toimintatavat kuin muillakin ihmisillä, vaikkakin hän on vielä kohdussa. Tämä tarkoittaa, että vauvasikin tarvitsee joskus unta.

Kun vauva nukkuu, et todennäköisesti tunne mitään liikehdintää. Joillakin äideillä on vähemmän lapsivettä kohdussaan. Tämän vuoksi sikiön liikkumatila on rajoitetumpi.

On myös hyvä muistaa, että raskauden neljän viimeisen viikon aikana pienokaisesi valmistautuu syntymään. Lepotauot ovat pidempiä, mikä edesauttaa kasvua ja kehitystä.

Onko todella tarpeellista stimuloida vauvan liikkeitä?

Kyllä, äidin täytyy stimuloida vauvan liikkeitä raskauden alkuvaiheessa. Monen erikoislääkärin mukaan raskauden alkuvaiheessa sikiön aivot alkavat vahvistua. Stimulaatio auttaa sitä kehittämään aistejaan ennen syntymää.

Äidin ja lapsen välinen suhde auttaa raskauden alusta lähtien muodostamaan vahvan siteen heidän välilleen.  

Se auttaa myös vauvaasi tuntemaan olonsa turvalliseksi, mikä edesauttaa kasvua terveeksi yksilöksi. Tämä auttaa häntä myöhemmin luomaan luottamusta käsittäviä ihmissuhteita, mikä pitää paikkansa erityisesti äidin ja muiden läheisten perheenjäsenten kanssa.

vauvan liikkeiden stimulointi raskauden aikana

Miten voit stimuloida vauvasi liikkeitä?

Valojen avulla

Rauhoittavin paikka vauvalle on äidin kohdussa. Se on lämmin ja pimeä, ja vauva tuntee kirjaimellisesti kelluvansa sen sisällä. Kohdun sisällä vauvalla on kaikki tarvittava elämää varten.

Kohdistamalla valon vatsalihastesi alueelle ja siirtämällä valoa pisteestä toiseen saat kiinnitettyä vauvasi huomion. Samalla stimuloit myös liikettä.

Äidin on stimuloitava vauvan liikettä raskauden alkuvaiheessa.

Äänen avulla

Toinen keino stimuloida kehittyvän lapsen liikkeitä on musiikin avulla, joka soitetaan maltillisella äänenvoimakkuudella. Voit valita oman tai kumppanisi suosikkikappaleen, klassista musiikkia tai rentouttavaa musiikkia – valinta on sinun.

Musiikki tuottaa ääniaaltoja, jotka liikkuvat lapsiveden läpi vauvasi ympärillä. Vauva havaitsee näiden aaltojen liikkeen helposti. Jos haluat tanssahdella musiikin tahtiin, stimulaatio on vieläkin voimakkaampaa.

Vauvan liikkeiden stimulointi raskauden aikana

Hieronnan avulla

Viimeisen raskauskolmanneksen aikana voit tuntea vauvan jalat, selän ja kädet yhä helpommin. Kun tunnet ne, käytä tilaisuus hyödyksesi ja anna vauvallesi hierontaa.

Tämä stimuloi vauvan liikkeitä, ja se vahvistaa samalla välistänne sidettä. 

Vuorovaikutus vauvasi kanssa ja terveellinen ruokavalio

Hänelle puhuminen 

Kaunein ääni, jonka lapsi voi kuulla kohdussa ollessaan, on äidin ääni. Vauvallesi puhuminen auttaa häntä tunnistamaan äänesi, ja tämä stimuloi tervettä kasvua ja kehitystä.

Voit keskustella suoraan vauvasi kanssa. Jos tiedät jo sukupuolen ja nimen, voit puhutella lasta vieläkin persoonallisemmin.

Hyvä idea on myös lukea ääneen tai laulaa vauvallesi. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka voit olla vuorovaikutuksessa vasta kohdussa olevan vauvasi kanssa.

Terveellinen ruokavalio

Viimeisen raskauskolmanneksen aikana vauva maistaa kaiken äidin syömän ruoan. Sisällytä ruokavalioosi monipuolisesti erilaisia tuotteita, kuten kalaa, hedelmiä, kasviksia ja lihaa.

On tärkeää välttää alkoholia ja tupakkaa raskauden aikana. Nämä aineet voivat aiheuttaa pysyvää vahinkoa vauvasi terveydelle.

Jokainen äiti huomaa kokeilemalla, mikä toimii parhaiten juuri oman vauvan stimulointia varten, ja siten voidaan ottaa käyttöön parhaat tekniikat.

vauvan liikkeiden stimulointi raskauden aikana

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.