8 asiaa, joita raskaana olevat naiset eivät saa tehdä

10 elokuu, 2018

On monia asioita, joiden emme välttämättä tiedä olevan sellaisia, ettei raskaana olevien naisten tulisi tehdä niitä. Raskaana olevien naisten on huolehdittava itsestään erityisen hyvin ja vältettävä tiettyjä toimintoja, jotka voivat vahingoittaa vauvaa tai jopa heitä itseään.

Niiden fyysisten ja henkisten muutosten lisäksi, jotka naiset kohtaavat raskauden aikana, on myös muutettava ja vältettävä tiettyjä tapoja. Nyt kerromme eräistä tärkeimmistä asioista, joita tulee välttää raskaana ollessa.

Asioita, joita raskaana olevat naiset eivät saa tehdä

Jos olet raskaana, perussääntönä on, että sinun tulisi huolehtia itsestäsi ja nauttia raskautesi yhdeksästä kuukaudesta rauhassa. On tärkeää tietää, mikä voi vaikuttaa vauvaasi sekä olla hyvin tarkkana niistä asioista, joita ei pitäisi tehdä tässä vaiheessa.

raskaana olevan ruokavalio

 1. Vältä raakoja ruokia, koska ne voivat olla helppo alusta bakteereille. Nämä bakteerit voivat edistää infektioiden kehittymistä, joten lääkärit suosittelevat välttämään sellaisia raakoja tuotteita kuten pastöroimattomia juustoja, hedelmämehuja, kananmunia, kalaa ja lihaa. On tärkeää, että raskaana olevat naiset pesevät kätensä huolellisesti käsiteltyään raakoja ruokia.
 2. Älä juo alkoholia. Vaikka tämä on yksi ensimmäisistä ohjeista, joita lääkärit antavat raskauden ajaksi, on tärkeää pitää se aina mielessä. Asiantuntijat eivät suosittele alkoholin nauttimista ollenkaan raskauden aikana. Tutkimusten mukaan tämä on myrkyllinen aine, joka vaurioittaa vauvan aivojen kehitystä.
 3. Vähennä kofeiinin kulutusta. Liiallinen kofeiinin käyttö raskauden aikana voi olla haitallista vauvalle. Muista, että kofeiinia löytyy monenlaisista juomista.
 4. Älä puhdista kissan hiekkalaatikkoa. Puhdistaessasi sitä olet vaarassa saada toksoplasmoosin – infektion, jonka tiedetään aiheuttavan muun muassa ennenaikaista synnytystä, kasvun hidastumista sekä silmien ja aivojen vaurioita.
 5. Vältä keinotekoisia makeutusaineita. Jotkut tutkimukset osoittavat, että näiden käyttäminen ei ole vaarallista, mutta on silti parempi suosia luonnollisia makeuttajia, kuten hunajaa. Makeutusaineissa on aspartaamia, sukraloosia ja asesulfaami K:ta, jotka voivat aiheuttaa komplikaatioita synnytyksessä.
 6. Älä harrasta korkeatehoista liikuntaa. Liikunta itsessään ei ole kiellettyä raskauden aikana, mutta kaikkea ei silti pidä tehdä. Korkeatehoista harjoittelua ei suositella vauvan terveyden vuoksi, mutta matalatehoisia harjoituksia, kuten raskausjoogaa tai kävelyä, voi harrastaa ilman mitään ongelmia (puhu kuitenkin aina ensin lääkärisi kanssa). Vältä sellaista liikuntaa, joka sisältää painojen nostoa, vatsalihasliikkeitä tai kyykkyjä, sekä kontaktilajeja ylipäänsä.
 7. Ole varovainen saunomisen ja porealtaiden kanssa. Sinun on rajoitettava sellaista toimintaa, johon liittyy korkeita lämpötiloja, sillä tämä voi aiheuttaa vauvalle terveysongelmia. On myös tärkeää välttää liian kuumia kylpyjä, lämpimiä peittoja sekä liiallista auringonottoa.
 8. Älä pureskele sokerista purukumia. Tämä tapa voi vahingoittaa hampaitasi, sillä ne ovat herkemmät raskauden aikana.

Uudessa-Seelannissa asiantuntijat totesivat vuonna 2010, että naiset, jotka harrastivat liikuntaa raskauden aikana, synnyttivät verraten enemmän normaalipainoisia lapsia.

Entä mitä sinun tulisi tehdä raskauden aikana?

Niiden asioiden lisäksi, joita raskaana olevat naiset eivät saa tehdä, on myös asioita, joita suositellaan tässä vaiheessa.

Ehkä oletkin jo tietoinen joistakin tällaisista suosituksista, mutta tässä on varmuuden vuoksi muutamia käytäntöjä, jotka ovat suureksi avuksi:

 • Tee välilihan harjoituksia. On parasta aloittaa Kegel-harjoitusten kanssa, sillä nämä auttavat sinua hallitsemaan välilihan lihaksiasi.
raskausjumppa

 • Käytä rintaliivejä. Raskauden aikainen painonnousu voi aiheuttaa vakavia selkäkipuja, ja hyvät rintaliivit auttavat minimoimaan niitä.
 • Nauti raskaudestasi. Kyseessä on ainutlaatuinen aika, ja vaikka sinusta voi välillä tuntua erittäin epämukavalta, tämä on silti hyvin merkittävä vaihe elämässäsi.
 • Syö oikein. On tärkeää tutkia ja selvittää, mitä ruokia voi syödä raskauden aikana. Monet elintarvikkeet voivat olla vahingollisia vauvallesi.
 • Keskustele lääkärisi kanssa. Hän on paras oppaasi. Kerro hänelle siis kaikista kysymyksistä ja huolenaiheista, joita sinulla on raskauttasi koskien.

On tärkeää, että saat tietoa asioista, joita raskaana olevat naiset eivät saa tehdä, mutta myös siitä mikä on äidille hyödyksi tämän elämänvaiheen aikana.

Usein saatamme tiedon puutteen vuoksi tehdä asioita, jotka voivat vahingoittaa vauvaa tai vaikuttaa omaan terveyteemme.