Paras tapa valmistautua luonnolliseen synnytykseen
Paras tapa valmistautua luonnolliseen synnytykseen on halukkuus kohdata synnytyskokemus. Valmistautumiseen kuuluu luonnollisesti myös uuden oppimista, itseensä tutustumista, asioiden käsittelemistä ja itsensä valmistelemista tulevaan eri tavoin. Luonnolliseen synnytykseen kannattaa valmistautua kuuntelemalla asiantuntijoiden suosituksia, mutta myös omaa intuitiotaan.
Jos raskaus on sujunut ongelmitta, myös synnytyksestä selvitään todennäköisesti ilman komplikaatioita. Jokaiseen synnytykseen liittyy kuitenkin komplikaatioiden riski, ja on olemassa monia sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä, jotka eivät ole odottavan äidin omassa hallinnassa. Niistä on vastuussa sairaalan henkilökunta, joka huolehtii äidin ja lapsen hyvinvoinnista. Äiti saattaa kuitenkin yllättyä, kuinka paljon hän voi itse tehdä sen eteen, että hän välttyy ei-toivotuilta kokemuksilta luonnollisen synnytyksen aikana.
Luonnollisen synnytyksen synnytystavakseen valinnut tietää, että edessä voi olla kivulias kokemus, joka vaatii omaa aktiivisuutta. Naisella on kuitenkin enemmän sananvaltaa siihen, millainen kokemus synnytys on. Hän voi halutessaan kieltäytyä kivunlievityksestä, minkä lisäksi luonnollisessa synnytyksessä pyritään välttämään keinotekoista puuttumista synnytysprosessiin. Luonnollisessa synnytyksessä monet asiat ovat synnyttäjän itsensä hallittavissa ja valittavissa, ja nainen voi itse päättää, miten hän haluaa mukautua mihinkin tilanteeseen. Hän voi esimerkiksi itse päättää, mikä asento on hänelle mukavin missäkin synnytyksen vaiheessa.
Luonnollisen synnytyksen edut ja haitat
Yksi luonnollisen synnytyksen eduista on se, että synnyttäjällä on itsellään täysi kontrolli omaan kehoonsa. Tällä tavoin hän voi itse päättää rytmin, jossa synnytyksen aikana edetään. Kun synnytykseen ei puututa keinotekoisesti, eli sen aikana ei käytetä kipulääkkeitä tai invasiivisiä toimenpiteitä, riski kärsiä lääkkeiden tai ulkoisten tekijöiden haittavaikutuksista minimoidaan. Myöskään lapsi ei siis altistu näille tekijöille.
Toinen luonnollisen synnytyksen etu on se, että muuttuminen raskaana olevasta naisesta äidiksi on konkreettisempaa ja käsinkosketeltavampaa. Luonnollisen synnytyksen valitseva nainen haluaa kokea kokemuksen kaikilla viidellä aistillaan. Monella naisella hallinnan tunne auttaa vähentämään kivun tunnetta. Se antaa voimaa jatkaa lapsen syntymään asti.
Synnyttäminen muualla kuin sairaalassa tai muussa paikassa, jossa hoitohenkilökunta on paikalla, lisää aina synnytyksen riskiä. Liiallinen verenvuoto, vauvan väärä asento ja muut komplikaatiot voivat vakavimmassa tapauksessa asettaa sekä äidin että lapsen hengenvaaraan. Vaikka naisen toiveena olisikin ilman lääkkeellistä apua synnyttäminen, hänen on tärkeää pyytää kivunlievitystä, jos hän huomaa, ettei tule kestämään kipua. Tämä on kuitenkin tehtävä tarpeeksi varhaisessa vaiheessa, sillä synnytyksen edettyä kohti loppua kipulääkkeitä ei enää välttämättä voida annostella.
Tärkeintä on muistaa kunnioittaa omaa kehoa ja huolehtia omasta ja lapsen terveydestä, eikä pakottaa asioita tapahtumaan tietyllä tavalla, koska synnytyksen oli suunniteltu etenevän tietyllä kaavalla. Jos jokin asia ei sujukaan suunnitellusti tai toivotusti, on tärkeää mukautua olosuhteisiin.
Paras tapa valmistautua luonnolliseen synnytykseen
Alla listaamme 7 vinkkiä, joiden avulla valmistautua luonnolliseen synnytykseen:
- Hanki tietoa. Mitä enemmän olet kerännyt tietoa luonnollisesta synnytyksestä, sitä paremmin pystyt hallitsemaan synnytystä.
- Muista terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio. Ravinto on ihmisen terveyden kulmakivi ja sen merkitys korostuu raskauden aikana.
- Tee hengitysharjoituksia säännöllisesti. Ne ovat hyödyksi paitsi raskauden, myös synnytyksen aikana.
- Harrasta rauhallista liikuntaa, kuten uintia tai joogaa. Keskustele aina liikunnan harrastamisesta neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa.
- Osallistu synnytysvalmennukseen. Valmennuksessa saat paitsi vinkkejä synnytystä varten, myös mielenrauhaa.
- Meditoi. Meditointi voi auttaa rauhoittumaan ja sietämään kipua synnytyksen aikana.
- Hiero itseäsi tai pyydä kumppanisi hieromaan sinua. Synnytyksen aikana auttaa, että tuntee oman kehonsa ja ne pisteet, joiden hierominen rentouttaa ja lievittää kipua ja jännitettä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- El umbral del dolor. Hospital Intermutual de Levante. [En línea] Disponible en: https://www.hilevante.com/el-umbral-del-dolor/
- Rodrigo, A; Collazos, R. El parto natural: el proceso paso a paso, ventajas y desventajas. Reproducción Asistida ORG. [En línea] Disponible en: https://www.reproduccionasistida.org/parto-natural-2/
- Recomendaciones de la OMS para los cuidados durante el parto, para una experiencia de parto positiva. Organización Mundial de la Salud. [En línea] Disponible en: https://www.who.int/reproductivehealth/publications/intrapartum-care-guidelines/es/
- Recomendaciones para un parto normal: indicaciones del Ministerio de Sanidad y de la OMS sobre un parto hospitalario normal. El País. 2016. [En línea] Disponible en: https://elpais.com/elpais/2016/11/16/media/1479322247_869545.html