Miten toinen raskaus eroaa ensimmäisestä?
Kun kyseessä on toinen raskaus, äidillä saattaa olla monia kysymyksiä aiheesta, ja hän on todennäköisesti melko innokas saamaan vastauksia häntä askarruttaviin asioihin. Raskauden edetessä äiti tulee huomaamaan, kuinka toinen raskaus eroaa ensimmäisestä.
Kaikilla vauvoilla on omat tarpeensa. Tämän vuoksi on melko yleistä, että äidit kohtaavat erilaisia tilanteita kunkin raskauden aikana.
Pidä tämä mielessäsi koko toisen raskautesi ajan. Samalla tavalla saatat havaita suuriakin eroja ensimmäisen ja toisen vauvasi synnytyksessä.
9 eroavaisuutta ensimmäisen ja toisen raskauden välillä
Ensimmäisen ja toisen raskauden erot ovat yleensä helposti huomattavissa. Muistele ensimmäisen raskautesi aikana kokemiasi oireita ja epämukavia tuntemuksia. Jo tämä yksinkertainen muistelu kertoo sinulle paljon siitä, kuinka erilainen nykyinen raskautesi on.
Seuraavaksi kerromme, kuinka ensimmäinen ja toinen raskaus yleisimmin erovat toisistaan.
Toinen raskaus on uuvuttavampi
Toisella kerralla raskauden läpikäyminen saa sinut tuntemaan itsesi uupuneemmaksi. Tämä voi joskus tuntua järkyttävältä, koska huomaat laiminlyöväsi sellaisia asioita, joita teit ensimmäisen raskautesi aikana sen enempää ajattelematta.
Saatat myös käyttää vähemmän aikaa ulkonäöstäsi huolehtimiseen tai säännölliseen kuntoiluun.
Pienempi painonnousu
Toisen raskauden aikana et todennäköisesti kerrytä yhtä paljon painoa kuin ensimmäisen. Mutta älä huoli, sillä ei ole negatiivista vaikutusta vauvaasi.
Itse asiassa on melko yleistä, että toinen vauva painaa enemmän kuin hänen vanhempi sisaruksensa.
Vähemmän stressiä
Todennäköisesti olet tällä kerralla paljon rentoutuneempi. Tämä johtuu siitä, että sinulla on jo kokemusta ja tietoa edessä olevasta prosessista ja itse synnytyksestä. Uuden vauvan saapuminen on vähemmän pelottavaa, kun sinulla on jo kokemusta asiasta.
Fyysinen muutos on erilainen
Kehosi läpikäymät muutokset toisen raskauden aikana ovat erilaisia kuin ensimmäisen raskauden aiheuttamat muutokset. Esimerkiksi vatsakumpusi alkaa todennäköisesti näkyä jo aikaisemmin.
Tämä johtuu siitä, että ihosi ja lihaksesi ovat jo käyneet tämän prosessin läpi, joten ne venyvät ja leviävät helpommin. Tämän seurauksena alat näyttää raskaana olevalta aikaisemmin kuin ensimmäisen raskautesi aikana.
Epämukavuutta on enemmän
Naisen toiseen raskauteen liittyy usein oireita ja epämukavuuksia, joita hän ei kokenut ensimmäisen raskauden aikana.
Sinulla on todennäköisesti enemmän selkäkipua ja kärsit suonikohjuista. Nämä ongelmat johtuvat siitä, että nivelsiteet, liitokset ja verisuonet ovat jo valmiiksi venyneet ensimmäisestä raskaudesta.
Synnytys on helpompi
Toisen lapsen synnyttäminen on yleensä nopeampaa verrattuna ensimmäiseen kertaan, sillä kohdunsuun laajentuminen tapahtuu nopeammin. Sisäiset rakenteesi ovat myös rennompia ja joustavampia, mikä osaltaan nopeuttaa prosessia.
Imetys
Koska sinulla on jo kokemusta imetyksestä, tulet todennäköisesti sopeutumaan helpommin toisen vauvasi tarpeisiin. Huomaat myös,
että rintasi ovat jo valmiit vauvan imettämiselle.
Vähemmän synnytyksen jälkeistä masennusta
Sinulla on jo runsaasti kokemusta äitinä olemisesta. Tämä auttaa sinua tuntemaan itsesi varmemmaksi, sekä pääsemään yli synnytyksen jälkeisen hormonitasojen nousun aiheuttamista oireista.
Palautuminen on kivuliaampaa
Toisen raskauden jälkeen kohdulla kestää kauemmin palautua alkuperäiseen kokoonsa. Tämä prosessi voi olla erittäin kivulias ensimmäisten kolmen tai neljän päivän aikana synnytyksen jälkeen.
Tarvittavat varotoimet toisen raskauden aikana
Se, että olet käynyt prosessin läpi aiemmin, ei tarkoita, etteikö sinun tulisi olla varovainen myös toisen raskautesi aikana. Samat suositukset, jotka koskivat ensimmäistä raskauttasi, pätevät edelleen.
- Käy raskauden aikaisissa tutkimuksissa: Lääkärin ja neuvolahenkilökunnan säännöllinen tapaaminen raskauden aikana on tärkeä keino seurata vauvasi kehitystä. Asiantuntijat antavat sinulle ohjeita siitä, mitä sinun tulee välttää ja mitä tehdä näiden kuukausien aikana.
- Syö terveellisesti: On tärkeää ylläpitää terveellisiä ruokailutottumuksia oman ja vauvasi hyvinvoinnin vuoksi. Ruokavaliosi tulee sisältää monipuolisesti vitamiineja ja sellaisia ravintoaineita, kuten foolihappoa.
- Pysy aktiivisena: On monia harrastuksia, jotka auttavat sinua pysymään aktiivisena ja välttämään väsymystä. Näitä ovat esimerkiksi jooga, pilates, kävely ja uinti.
- Pysy nesteytettynä: Terveysalan ammattilaiset suosittelevat, että raskaana olevan naisen tulisi juoda päivittäin 2 litraa vettä. Kuivumisella voi olla vakavia seurauksia, joten pidä aina vesipullo mukanasi.
- Vältä huonoja tapoja: Epäterveelliset tavat kuten huumeiden, tupakan ja alkoholin käyttö ovat erityisen vaarallisia pienokaisesi kehitykselle.
- Älä syö raakoja ruokia: Kypsentämättömien tai raakojen ruokien syöminen lisää bakteeri-infektion riskiä.
- Tee välilihan harjoituksia: Näiden harjoitusten tekeminen osana päivittäistä rutiinia auttaa sinua synnytyksessä ja siitä palautumisessa.
Aikaisempi kokemuksesi raskaudesta ja synnytyksestä ovat epäilemättä kullanarvoisia odottaessasi toisen lapsesi saapumista. Muista kuitenkin, että jokainen raskaus on ainutlaatuinen tapahtuma ja jokaisella lapsella on erilaisia tarpeita.
Älä ole liian itsevarma siitä, mitä tulee tapahtumaan, vaan pysy avoimena ja valmiina oppimaan uusia asioita.