Synnytyksestä toipuminen: miksi se on usein hankalaa?
Synnytyksestä toipuminen on usein muutakin kuin vain vaihe, jolloin naisen keho tarvitsee rauhaa päästäkseen takaisin entiseen tilaansa. Se on lisäksi sopeutumisen jakso, ja usein siihen kuuluu myös joukko musertavia tunteita, jotka saavat äidin kyyneliin.
Täytyy heti alkuun kuitenkin todeta, että emme nyt käsittele synnytyksen jälkeistä masennusta, vaan tavallista toipumista synnytyksestä.
Ensinnäkin moni äiti joutuu käymään läpi odottamattomia käsittelyjä synnytyksessä, kuten esimerkiksi keisarinleikkauksen.
Kehossasi on fyysisiä haavoja, joiden täytyy parantua. Vartalosi on mustelmilla, vatsasi on edelleen turvonnut. Sinulla on nyt aivan uusi ryhmä pelkoja sen hauraan ja herkän olennon kanssa, joka on täysin riippuvainen sinusta.
Synnytyksen jälkeinen toipumisen aika ei ole aina helppo. Jokaisen naisen tulisi käydä sen läpi niin kuin on hänelle parasta ja terveellisintä. Nämä ensimmäiset viikot ovat aikaa päästä takaisin yhteyteen oman kehon kanssa ja saada yhteys myös vauvaan. Tunteesi saattavat mennä ylös ja alas, ja ympäristö ei aina ole tässä hyödyksi.
Fyysinen ja tunnetason toipuminen synnytyksestä
On niin paljon asioita, jotka täytyy valmistella ennen lapsen syntymää. Äiti ja isä suunnittelevat, minkälainen huoneesta vauvan tulee, kuka vastaa mistäkin asiasta ja kuinka tämä uusi perheenjäsen tullaan kasvattamaan.
Näiden pitkän tähtäimen projektien ajatteluun käytämme kyllä aikaa, mutta harvemmin kiireellisempien ja lyhyen aikavälin haasteiden. Synnytyksestä toipuminen on juuri tälläinen pian eteen tuleva asia.
Olet toivottanut lapsesi tervetulleeksi maailmaan, ja nyt on sitten aika kohdata vartalosi uusi todellisuus: se on taas tyhjä. Siihen sattuu, ja kehosi linjat eivät välttämättä tunnu sinulle yhtään tutuilta.
Katsotaan tarkemmin, mitä asioita tulet kohtaamaan.
Synnytyksestä toipuminen saattaa olla erilainen eri naisilla
Paras ystäväsi voi kertoa kokeneensa oikean unelmasynnytyksen, jossa vauva suorastaan sinkoutui ulos ilman mitään apua. Kaikki meni suunnitelmien mukaan, ja oli paljon aikaa iho vasten ihoa -kontaktiin vastasyntyneen kanssa.
Toisilla synnytys ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, vaan sen täysi vastakohta. Vauva voi saapua liian aikaisin, ja keisarinleikkausta tarvitaan, kuten myös muutamaa viikkoa sairaalassa. Kukaan ei ole valmistautunut tällaiseen. Ja näissä tapauksissa synnytyksestä toipumisen jakso voi olla herkkä ja jopa traumaattinen.
Jokainen nainen kokee toipumisen eri tavalla. Tästä huolimatta me olemme usein yllättyneitä siitä, kuinka nopeasti julkkikset saavat entisen vartalonsa takaisin.
Näemme kuvia sosiaalisessa mediassa uusista äideistä, joilla on lähes litteä vatsa. Ja sitten katsot omaasi, joka näyttää melkein siltä kuin olisit vielä raskauden kolmannella jaksolla.
Synnytyksestä toipuminen on hormonaalisen sekasorron aikaa
Haluaisit rauhaa, mutta kehosi on vielä muutoksessa. Siihen tietysti sattuu. Haluat rentoutua, mutta olet enemmän huolissasi siitä, syökö, nukkuuko, hengittääkö, pissaako, liikkuuko ja kärsiikö vauvasi koliikista.
Ja jos tämä ei vielä ole hyvin rankkaa, hormonit käyvät läpi massiivisen myrskyn.
- Synnytyksen jälkeisinä päivinä estrogeenin ja progesteronin tasot laskevat dramaattisesti. Älä ole huolissasi, sillä ne kyllä palautuvat normaalille tasolle, kun ovulaation syklisi palautuu.
- Samalla prolaktiinin tasot nousevat. Sillä on suuri rooli, sillä se edistää maidontuotantoa ja oksitosiinin erittymistä. Tämä hormoni on se sama, joka saa supistuksesi tapahtumaan synnytyksessä, ja sillä on nyt hyvin erilainen tarkoitus. Prolaktiinin ansioista kohtusi supistuu. Se auttaa parantamaan sen haavan, jonka istukka aiheutti irrottautuessaan, ja näin vältät liiallista verenvuotoa.
Synnytyksestä toipumisen vaiheet
Me tiedämme kaikki, että synnytyksestä toipumisen aika on palautumista, ja että se on kaikille erilainen kokemus. On kuitenkin vaiheita, jota ovat enemmän tai vähemmän samanlaiset kaikilla.
- Välitön toipuminen: ensimmäiset 24 tuntia siitä, kun vauva syntyy.
- Alku- ja keskivaiheen toipuminen: 2-7 päivää synnytyksen jälkeen. Tänä aikana naisen sukupuolielimet alkavat palata normaaliin tilaan. Kohdun verenvuotoa ilmenee ja rinnoista alkaa tulla maitoa.
- Loppuvaiheen toipuminen: 11:stä päivästä 40-45:een päivään vauvan syntymän jälkeen. Tässä vaiheessa kohtu on lopettanut supistelun, ja kuukautiset voivat palata, jos äiti ei imetä.
Joissakin maissa, kuten esimerkiksi Kanadassa, asiantuntijat kuitenkin puhuvat pitkittyneestä toipumisesta, joka voi kestää 8-12 kuukautta. Onhan niin, että naisen tunteet ja vartalo tarvitsevat joskus useita kuukausia voidakseen palata normaaliin tilaan.
Synnytyksestä toipuminen ja oikeutesi ilmaista tunteesi
Toipumisessa ei ole kyse vain hormoneista. Kaikki ei ole vain kemiallista. Sinulla on edessäsi uusi todellisuus, ja se iskee sinua lujaa. Vaikka oletkin väsynyt ja tarvitsisit unta, jokin sinussa työntää olemaan valppaana ja tietoisena aivan kaiken aikaa. Nämä ovat uusia tunteuksia, ja ne ovat kummallisia, mutta myös lohtua antavia.
Olet äiti, ja tämä on sekä jännittävää että pelottavaa. “Teenkö tämän oikein?” on se kysymys, joka tulee mieleesi yhä uudelleen ja uudelleen, mutta työnnät sen sivuun, kun pidät vauvaasi sylissäsi.
Vartalosi on haavoittunut, käytät jättikokoisia siteitä ja löysiä vaatteita, etkä näytä parhaalta mahdolliselta.
Saatat miettiä, tuletko enää koskaan olemaan se sama ihminen kuin ennen. Nämä ovat epäilyksiä, jotka tulevat ja menevät. Aina joskus saatat tuntea halua päästää kaiken ulos ja itkeä. Siinä ei ole mitään väärää!
Olet onnellinen kun käsivarsillasi on uusi elämä. Synnytyksestä toipuminen tulee kohta olemaan ohitse, mutta olet kuitenkin vasta kokemuksen alussa äitiydessä.