Näitä kommentteja raskaana oleva ei halua kuulla - Äitiyden Ihme
 

Näitä kommentteja raskaana oleva ei halua kuulla

Näitä kommentteja raskaana oleva ei halua kuulla
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskaana oleva nainen on usein huomion keskipisteenä ja monien kommenttien kohteena, ja kaikki näistä asioista eivät ole miellyttäviä. Varsinkin tiettyjä lauseita raskaana oleva saa aivan erityisen helposti kuulla. Ja jos sinulla on jo vauva, luultavasti kuulit näitä jo aikaisemmankin raskautesi aikana.

Tunnistatko jonkin seuraavista kommenteista?

Lauseita, joita et halua kuulla ollessasi raskaana

“Se tulee sattumaan paljon”

Kaikki raskauden läpikäyneet naiset ovat kuulleet uskomattomia ja erittäin tuskallisia tarinoita synnytyksestä. Jos tunnet toisen raskaana olevan naisen, älä kerro hänelle kuinka kamalaa kipu oli synnyttäessäsi.

Tiedät odottaessasi, että synnytys ei tule olemaan helppo, mutta on tärkeää säilyttää positiivinen asenne estääksesi stressin vaikutusta vauvaasi millään tavalla. Muista, että kaikilla naisilla on erilaisia kokemuksia, ja monille prosessi ei ole traumaattinen.

“Olet hyvin pieni/laiha”

Tällaisten kommenttien takia nainen voi ymmärtää tilanteen väärin ja huolestua vauvan terveydestä ja koosta. Jos olet pienirakenteinen, on normaalia, että vauvamahasi ei ole kovin näkyvä; kunhan käyt asianmukaisissa tarkastuksissa, ei ole mitään pelättävää.

“Olet liian iso/lihava”

Naisen itsetunto on erityisen hauras raskauden aikana, mikä johtuu hänen kokemistaan ulkoisista ja sisäisistä muutoksista. Tällainen kommentointi voi siis aiheuttaa naisen itsetunnolle kriisin. Painonnousu on tavallisin asia maailmassa, kun olet raskaana. Sinun täytyy vain yrittää ravita itsesi terveellisillä ruoilla, ja kaikki on hyvin.

“Oliko se suunniteltu?”

Olipa vauva sitten suunniteltu tai ei, päätös raskauden jatkamisesta on sinun vallassasi. Ketään ei oikeasti kiinnosta, oliko raskaus suunniteltu vai odottamaton yllätys. Vain sillä on väliä, että muutaman kuukauden päästä sinulla on kaunis vauva sylissäsi.

“Voinko koskettaa masuasi?”

Monet naiset eivät koe ongelmaa muiden koskettaessa heidän vatsaansa, mutta joillekin tämä on epämiellyttävää. Varmuuden vuoksi on siis parempi olla tekemättä näin, ellei kyseessä ole joku todella tuttu.

“Kun minä olin raskaana…”

On yleistä, että lasten äidit tietävät monia sellaisia asioita, joita sinä itse et tiedä. Kaikki raskaudet ovat erilaisia, ja jos tarvitset neuvoja, voit pyytää apua perheenjäseneltä tai lääkäriltä. Älä usko kaikkia kauhutarinoita, joita jotkut sinulle kertovat.

“Sinun ei pitäisi syödä/juoda tuota”

Ellei tuote ole haitaksi lapsellesi, et halua kuulla mitä voit ja et voi syödä. Jos sinulla on ruokaan liittyviä kysymyksiä, voit tutkia raskaana oleville naisille tarkoitettuja ruokalistoja tai keskustella ravitsemusterapeutin kanssa. Muut ihmiset voivat ainoastaan kertoa sinulle tuhansia sellaisia asioita, joilla ei ole todellista perustetta.

“Oletko varma, ettet odota kaksosia?”

Tämän kysymyksen seurauksena kaikista raskaana olevista naisista tuntuu, että he ovat liian painavia. Vatsan koko vaihtelee naisen ruumiinrakenteen, vauvan ja ruokavalion mukaan, joten ei ole olemassa normaalia mittaa, jota sinun tulisi noudattaa. Jälleen kerran, kunhan käyt rutiinitarkastuksissa ja kaikki on kunnossa, ei ole mitään syytä huoleen.

“Jäätkö pois työstäsi, kun vauva on syntynyt?”

Tämä on todellakin hyvin henkilökohtainen aihe, josta pitäisi keskustella vain perheen sisällä. Kysymistä voidaan pitää tunkeiluna, eikä tämä ole aihe, josta haluat puhua ihan kenen tahansa kanssa. Päätös jatkaa työskentelyä tai ei on vain äidin ja hänen kumppaninsa välinen.

“Nuku nyt hyvin, kun vielä voit”

Ne kommentit, joiden tarkoituksena on olla haitallisia tai huolestuttaa, eivät ole hyödyllistä kuultavaa ollessasi raskaana. Äitiys on hieno kokemus. Kuten kaikissa asioissa elämässä, siinä on joitain uhrauksia, mutta tämän ei pitäisi saada sinut näkemään äitiyttä traagisena. Sinun tulee nauttia muutoksista.

“Olet liian nuori saamaan lapsia”

Kyllä, on olemassa tiettyjä yhteiskunnallisesti määritettyjä sääntöjä äideille, mutta jos et sopeudu niihin, se ei ole suuri tragedia. Vaikka et sopisi standardeihin, tärkeintä on että teet äitiydestäsi upean vaiheen, josta voit nauttia täysin – riippumatta siitä, kuinka vanha olet.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.