Synnytyksen käynnistäminen luonnollisin keinoin - Äitiyden Ihme
 

Synnytyksen käynnistäminen luonnollisin keinoin

Monet odottavat äidit etsivät erilaisia luonnollisia tapoja edistää synnytyksen käynnistymistä.
Synnytyksen käynnistäminen luonnollisin keinoin

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 24 maaliskuuta, 2019

Synnytyksen käynnistäminen luonnollisin keinoin kiinnostaa monia odottavia äitejä. On ymmärrettävää, että raskauden loppuvaiheessa naisen keho voi olla jo hyvin väsynyt, minkä lisäksi äiti ei malttaisi enää odottaa lapsensa tapaamista.

On kuitenkin muistettava, että sikiön täytyy saada kehittyä kohdussa täysaikaiseksi, ja synnytys kyllä käynnistyy yleensä normaalisti kehon ollessa siihen valmis. Jos äidin keho ei ole siihen valmis, synnytys ei välttämättä käynnistyy millään apukeinolla.

Jos raskaus on edennyt niin pitkälle, että edessä on lääkkeellinen synnytyksen käynnistys, voidaan synnytystä yrittää edistää luonnollisin keinoin. Myös tällaisessa tapauksessa on hyvä keskustella lääketieteen ammattilaisen kanssa ennen kuin yrittää käynnistää synnytystä itse. On myös hyvä muistaa, että erilaisten luonnollisten synnytyksenkäynnistystapojen toimivuudesta ei ole tieteellistä näyttöä.

Tämän lisäksi yritykset käynnistää synnytystä itse, voivat nostaa sen riskiä, että joudutaan turvautumaan keisarileikkaukseen tai muuhun hätätoimenpiteeseen. Tämän vuoksi alla esiteltyjen vinkkien suhteen tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta.

Synnytyksen käynnistäminen luonnollisin keinoin

Alla listaamme tunnetuimmat luonnolliset tavat, joiden avulla synnytystä voidaan yrittää käynnistää.

1. Vadelmanlehtitee

Vadelmanlehtitee tasapainottaa hormoneja, vahvistaa kohdun lihaksia ja saattaa tehostaa supistuksia. Tämä luonnollinen rohdos sisältää runsaasti A-, B-, C- ja E-vitamiineja sekä tärkeitä mineraaleja, kuten magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia.

Vadelmanlehtiteen sanotaan lyhentävän synnytyksen kestoa ja vähentävän synnytyksen aikaisen lääkityksen tarvetta. Teetä suositellaan juotavan 3-4 kupillista päivittäin koko viimeisen raskauskolmanneksen ajan.

Synnytyksen käynnistäminen luonnollisin keinoin

2. Esikkoöljy

Esikkoöljyä suositellaan odottaville äideille, joiden laskettu aika on jo takana, tai joiden aikaisempi synnytys on myöhästynyt. Esikkoöljyssä on runsaasti linoleenihappoa, joka auttaa pehmentämään kohdunkaulaa synnytystä edeltävinä viikkoina. Näin se myös edistää prostaglandiinien tuotantoa.

3. Risiiniöljy

Risiiniöljy on klassinen apu synnytyksen käynnistämiseen, mutta sitä tulisi käyttää varovasti ja harkiten – ja ainoastaan lääkärin luvalla. Risiiniöljy saa suoliston supistelemaan, mikä voi aiheuttaa myös kohdun supistelua. On hyvä muistaa, että suoliston supistelu voi aiheuttaa ripulia, mikä voi olla hyvin epämiellyttävää ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa nestehukkaa.

Jos päätät kokeilla tätä metodia, muista juoda runsaasti kookosvettä. Tämä auttaa sinua pysymään nesteytettynä ja pitää huolta elimistön elektroliittytasapainosta. Koska risiiniöljy ei sellaisenaan maistu erityisen hyvältä, sitä voidaan lisätä lusikallinen esimerkiksi smoothien tai appelsiinimehun joukkoon.

“Opettele kunnioittamaan syntymän pyhää hetkeä yhtä herkkänä, katoavaisena ja välttelevänä kuin aamunkoittoa.”

– Frederick Leboyer

4. Ananas

Ananas sisältää bromelaiini-entsyymiä, joka saa kohdunkaulan laajenemaan. Tämän vuoksi ananaksen syöminen voi auttaa edistämään synnytystä.

Ananas sisältää tätä entsyymiä hyvin vähän. Suuren ananasmäärän syöminen kuitenkin voi stimuloida suolistoa ja tätä kautta myös kohtua. Jos tähän keinoon halutaan turvautua, on syytä syödä tuoretta ananasta, sillä prosessointi tuhoaa hedelmän sisältämän bromelaiinin.

Synnytyksen käynnistäminen luonnollisin keinoin

5. Kävely

Viimeinen luonnollinen keino synnytyksen käynnistämiseen on kävely. Käveleminen on erinomainen liikuntamuoto odottaville äideille, ja raskauden loppuvaiheessa se myös auttaa lasta liikkumaan kohdunkaulaa kohti. Käveleminen saa elimistön erittämään oksitosiini-hormonia, joka auttaa käynnistämään ja sääntelemään supistuksia.

Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että synnytystä ei tule koskaan yrittää käynnistää itsenäisesti ilman lääkärin hyväksyntää. Yleensä on parasta odottaa siihen hetkeen, että äidin keho ja lapsi ovat valmiit synnytykseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Neri I, Dante G, Pignatti L, Salvioli C, Facchinetti F. Castor oil for induction of labour: a retrospective study. J Matern Fetal Neonatal Med. 2018 Aug;31(16):2105-2108.
  • Lu JH, He JR, Shen SY, Wei XL, Chen NN, Yuan MY, Qiu L, Li WD, Chen QZ, Hu CY, Xia HM, Bartington S, Cheng KK, Lam KBH, Qiu X; Born in Guangzhou Cohort Study Group. Does tea consumption during early pregnancy have an adverse effect on birth outcomes? Birth. 2017 Sep;44(3):281-289.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.