Synnytyksen jälkeinen verenvuoto - Äitiyden Ihme
 

Synnytyksen jälkeinen verenvuoto

Synnytyksen jälkeinen verenvuoto

Viimeisin päivitys: 18 maaliskuuta, 2021

Synnytyksen jälkeinen verenvuoto on täysin normaalia ja kehon tapa päästä eroon kohdunkaulan limasta, istukan jäämistä ja muista eritteistä. Kevyt vuoto voidaan hoitaa kotona, mutta koska runsas vuoto voi olla merkki komplikaatioista, se on aina syy hakeutua nopeasti lääkäriin. Synnytyksen jälkeiset 2-3 päivää verenvuoto voi olla runsaampaa, mutta ajan kuluessa vuodon kuuluu vähentyä. Runsaan vuodon ei tulisi kestää kahta viikkoa kauempaa.

Synnytyksen jälkeisen verenvuodon vaiheet

 1. Ensimmäinen vaihe: Tässä vaiheessa vuoto on punertavaa. Se sisältää epiteelisoluja, valkosoluja eli  leukosyytteja sekä joissakin tapauksissa sikiölle kuuluneita hiuksia. Tällaista vuotoa ilmenee synnytyksen jälkeisinä kahtena-kolmena päivänä. Verenvuoto voi olla tasaista, sitä voi esiintyä jaksoittain ja siinä voi ilmetä hyytymiä.
 2. Toinen vaihe: Tässä vaiheessa keho pyrkii poistamaan seroosia nestettä, joka ilmenee rusottavana vuotona. Sitä ilmenee kolme-kymmenen päivää synnytyksestä. Se sisältää punasoluja eli erytrosyytteja, leukosyytteja sekä seroosista eritettä.
 3. Kolmas vaihe: Tässä viimeisessä vaiheessa vuoto on valkoista tai kellertävää. Tällaista vuotoa ilmenee synnytyksen jälkeisellä kolmannella viikolla. Vuodon väri johtuu pääasiassa sen sisältämistä leukosyyteista.

Itsehoito synnytyksen jälkeisen verenvuodon aikana

Jos pohdit, miten tätä tilaa tulisi hoitaa, seuraavaksi esittelemme joitakin suosituksia.

 • Käy suihkussa, älä kylvyssä. Tällä tavoin saatat välttyä tulehduksilta. Muista huuhdella runsaalla vedellä.
 • Käytä synnytyksen jälkeen tarkoitettuja terveyssiteitä, pitääksesi alueen puhtaana.
 • Tampooneja ei tulisi käyttää.
 • Ole tarkkana, mikäli sinulla ilmenee kuumetta tai pahoinvointia, sillä ne voivat olla merkkejä tulehduksesta.
 • Kun menet sairaalaan tai terveystarkastukseen, ota mukaan laukkuusi omat hygieniatarvikkeesi. Suosittelemme, että otat mukaasi raskaana oleville naisille tarkoitettuja terveyssiteitä, jotta voit välttyä vahingoilta.
Synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta on tärkeää tietää se, että kyse on täysin luonnollisesta kehon puhdistusprosessista.

Kuinka toimia, jos synnytyksen jälkeinen verenvuoto on runsasta?

Kun synnytyksen jälkeinen verenvuoto vastaa yli neljää desilitraa, asiantuntijat sanovat kyseessä olevan runsas synnytyksen jälkeinen verenvuoto. Sektion kohdalla runsas verenvuoto vastaa päälle yhdeksää desilitraa.

Näin voi tapahtua ensimmäisen vuorokauden aikana synnytyksen jälkeen. Tällöin on kyse varhaisesta runsaasta, synnytyksen jälkeisestä verenvuodosta. Jos runsasta verenvuotoa ilmenee tämän ajanjakson jälkeen, kutsutaan sitä myöhemmäksi runsaaksi synnytyksen jälkeiseksi verenvuodoksi. Jälkimmäistä runsasta verenvuotoa esiintyy harvemmin.

Runsaan vuodon aiheuttajat ja hoito

Yksi – ja ehkäpä kaikkein huolestuttavin – syy runsaalle verenvuodolle synnytyksen jälkeen on kohdun lihasten heikkous. Tämä tarkoittaa sitä, että vauvan ja istukan synnyttyä kohdun lihakset ovat menettäneet voimansa. Näin ollen kohdussa ilmenee luonnollisesti supistuksia. Tällä tavoin keho pyrkii pitämään vuodon minimissä.

Kun näin ei tapahdu, äidille koituvat riskit ovat melko korkeat. Lääkärin tulee toimia nopeasti pysäyttääkseen verenvuodon. Jos äidin verenvuoto on erittäin runsasta, voi äidin henki olla vaarassa. Runsas verenvuoto voi johtua myös muista tekijöistä:

 • Vammat. Jos kudokset tai verisuonet repeytyvät synnytyksen aikana, on hyvin todennäköistä, että ilmenee runsasta verenvuotoa.
 • Kudoksen jäämät. Äidillä voi esiintyä runsasta verenvuotoa, mikäli kohtuun on jäänyt istukan tai jopa sikiön jäämiä.
 • Veren hyytymiseen liittyvät ongelmat. Tällöin veren hyytymisprosessi epäonnistuu. Se voi johtua esimerkiksi pre-eklampsiasta.
Synnytyksen jäkeistä runsasta verenvuotoa voidaan estää joidenkin lääkkeiden avulla.

Välittömästi synnytyksen jälkeen esiintyvä liiallinen verenvuoto on estettävissä. Hoidossa voidaan käyttää esimerkiksi uterotoonisia lääkkeitä, kuten oksitosiinia tai karbetosiinia, joita annostellaan suonensisäisesti. Terveydenhuollon henkilökunnalle tämä on rutiininomainen ja yksinkertainen toimenpide.

Synnytyksen jälkeinen verenvuoto ja komplikaatiot

Kuten aiemmin mainitsimme tietyt tilanteet voivat aiheuttaa sen, että tavallinen synnytyksen jälkeinen verenvuoto voi muuttua runsaaksi verenvuodoksi. Tällöin asiat muuttuvat monimutkaisimmiksi. Valitettavasti Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastot koskien synnytyksen yhteydessä tapahtuneita kuolemantapauksia ovat surullista luettavaa. Maailmanlaajuisesti 830 naista kuolee synnytyksen tai raskauden aikaisisiin komplikaatioihin päivittäin.

Suurin osa niistä – tarkalleen ottaen 99 % – tapahtuu kehitysmaissa tai muilla kasvukeskusten ulkopuolella olevilla alueilla. On kuitenkin tärkeää huomioida, että tämä kuolleisuusluku on laskenut 44 % vuosien 1990 ja 2015 välillä. Lääketieteen edistymisestä on ollut suuresti hyötyä tässä asiassa. Asiantunteva hoito voi pelastaa sekä äitien että vauvojen henkiä. Tämän päivän kehittyneissä maissa ei enää juurikaan kohdata tähän asiaan liittyviä ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Protocolo de Atención del Puerperio Fisiológico. Ministerio de Salud. [Documento en línea].
 • Visness, C.M., Kennedy, K.I., Ramos, R. The duration and character of postpartum bleeding among breast-feeding women. Obstet Gynecol1997;89:159–163.
 • Oppenheimer, L.W., Sherriff, E.A., Goodman, J.D., Shah, D., James, C.E. The duration of lochia. BJOG1986;93:754–757. 

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.