Sikiön painon arviointi raskauden aikana - Äitiyden Ihme
 

Sikiön painon arviointi raskauden aikana

Vaikka jokainen raskaus ja lapsi onkin oma tapauksensa, lääkärit ja muut asiantuntijat pystyvät määrittämään sikiön sen hetkisen painon ja syntymäpainon melko tarkasti. 
Sikiön painon arviointi raskauden aikana

Viimeisin päivitys: 09 syyskuuta, 2019

Sikiön painon arviointi raskauden aikana on tärkeä toimenpide suunniteltaessa lähestyvää synnytystä ja varmistettaessa kehittyvän lapsen terveys. Alkion ja sitten sikiön kasvu on 16. raskausviikolle asti pääasiassa solujen lisääntymistä, jolloin myös elimet erikoistuvat ja sikiö alkaa muistuttaa ihmistä. Tämän jälkeen kasvu muuttuu lähinnä painon ja pituuden lisääntymiseksi. 32. raskausviikosta alkaen sikiön painonnousu on noin 250 grammaa viikossa.

Sikiön painon arviointi raskauden aikana

Sikiön paino ja koko määritetään sikiön pään, vartalon ympäryksen ja reisiluun mittojen avulla. Kaikututkimuksella tehtyä arviota pidetään usein tarkempana ja luotettavampana metodina kuin kliinistä arviota. Kokeneet synnytyslääkärit pystyvät kuitenkin usein arvioimaan sikiön painon hyvin tarkasti myös ilman kaikututkimusta.

Sikiön painon arviointi raskauden aikana

Dexeus-tekniikka

Yksi tavoista, joilla lääkärit arvioivat kehittyvän sikiön painoa, on niin kutsuttu Dexeus-tekniikka, joka on nimetty Santiago Dexeus -nimisen katalonialaisen gynekologin mukaan. Kyseisen menetelmän mukaan sikiön paino kaksinkertaistuu joka kuukausi kolmannen ja kuudennen raskauskuukauden välillä. Viimeisten kolmen kuukauden aikana paino lisääntyy 700 grammalla kuukausittain.

Tämä sääntö voidaan kuvata seuraavan taulukon avulla, jossa esimerkkinä on 125 grammaa painava sikiö:

  • 3 kk: 125 g
  • 4 kk: 125 g x 2 = 250 g
  • 5 kk: 250 g x 2 = 500 g
  • 6 kk: 500 g x 2 = 1 000 g
  • 7 kk: 1 000 g + 700 g = 1 700 g
  • 8 kk: 1 700 g + 700 g = 2 400 g
  • 9 kk: 2 400 g + 700 g = 3 100 g

Taulukko on apuväline sikiön kehittymisen seuraamiseen lääkäreille ja muille asiantuntijoille. Lopullinen paino riippuu kuitenkin useista sikiön kasvuun vaikuttavista tekijöistä, kuten perimästä, ravinnosta ja äidin ruokailutottumuksista ja elintavoista.

Jokainen vauva on erilainen

Aivan kuten jokainen syntynyt lapsi kehittyy yksilöllisesti, niin tekee myös kohdussa kasvava sikiö. Vaikka sikiön kehitystä voidaankin verrata keskiarvoihin, olemassa on aina eromarginaali. Vain lääketieteen ammattilainen pystyy selvittämään kehittyykö sikiö kuten kuuluu. Tänä päivänä on onneksi olemassa lukuisia erilaisia metodeja äidin ja kehittyvän vauvan terveyden seuraamiseksi.

Sikiön painon kehitys on erittäin tärkeä asia siksi, että se liittyy yleisesti ottaen vauvan terveeseen kehitykseen. Lisäksi optimaalinen paino on tärkeä tekijä synnytyksessä, sillä vauva kokee syntyessään suuren lämpötilan muutoksen. Kyseisellä muutoksella voi olla vähäisempi tai suurempi vaikutus lapseen riippuen hänen kehonsa rasvamäärästä.

Synnyttyään vauva siirtyy napanuoran välityksellä tapahtuvasta ruokinnasta imetettäväksi. Tämän onnistumiseksi lapsella tulee olla riittävä kyky imeä, mikä taas liittyy kehon painoon. Suurempi kehon massa nimittäin edistää imemiskykyä.

Sikiön painon arviointi raskauden aikana

Hyvä ravinto

Ihanteellisessa tilanteessa odottava äiti nauttii monipuolista ja tasapainoista ruokaa, joka sisältää kaikki ne ravinteet, jotka ovat välttämättömiä sikiön terveen kehityksen kannalta. Lisäksi on tärkeää, että äiti nauttii tarvittavia lisäravinteita jokaisessa raskauden vaiheessa.

Huolimatta lukemattomista neuvoista ja sikiön kehitystä koskevista taulukoista, äidin on kuitenkin syytä muistaa, että ainoastaan lääkäri pystyy varmuudella arvioimaan eteneekö raskaus halutulla tavalla. Ei siis kannata huolestua, vaikka oman vauvan paino poikkeaisi hieman keskiarvosta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.