Vaikuttavatko tietyt ruoat sikiön liikkeisiin? - Äitiyden Ihme
 

Vaikuttavatko tietyt ruoat sikiön liikkeisiin?

Vaikuttavatko tietyt ruoat sikiön liikkeisiin?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 14 maaliskuuta, 2020

Kysymys siitä, vaikuttavatko tietyt äidin syömät ruoat sikiön liikkeisiin , on monen raskaana olevan naisen mielessä. Ensimmäinen ruoka, joka monella tulee aiheesta mieleen, on suklaa. Yleisesti ottaen kaikkien makeisten syöminen lisää usein sikiön liikehdintää.

Useimmat odottavat äidit pyrkivät olemaan mahdollisimman paljon vuorovaikutuksessa vatsassa kehittyvän lapsen kanssa. On tavallista, että nainen asettaa kädet vatsalleen tunteakseen vauvan liikkeet. Vanhemmat saattavat myös soittaa sikiölle musiikkia ja kokeilla muita stimulaation muotoja.

Sikiö liikkuu päivittäin monia kertoja myös ilman ulkoisia ärsykkeitä – mikä on tietysti luonnollista ja ymmärrettävää, kun kyseessä on elävä olento. Vauva esimerkiksi hengittää, liikuttaa raajojaan, nielee ja haukottelee äitinsä vatsan turvassa. Liike on merkki siitä, että sikiö on terve ja kehittyy normaalisti, mutta odottava äiti ei kuitenkaan tunne kaikkia näitä liikkeitä.

Vaikuttavatko tietyt ruoat sikiön liikkeisiin?

Vauva siis liikkuu jatkuvasti raskauden aikana, vaikka äiti ei sitä aina huomaakaan. Se, että äiti voi tuntea sikiön liikkeet, vaatii yhteyden kohdun seinämään, ja tämän vuoksi suurin osa liikkeistä jää häneltä huomaamatta. Kuitenkin jo ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa voidaan havaita hyvin aktiivinen sikiö.

Vaikuttavatko tietyt ruoat sikiön liikkeisiin?

Odottava äiti joutuu yleensä odottamaan vähintään 16 viikkoa tunteakseen sikiön ensimmäiset liikkeet. Joissain tapauksissa sikiö kuitenkin tekee äkkinäisen liikkeen, joka on tarpeeksi raju luodakseen painetta äidin vatsaan. Usein tämä tuntemus on yhteydessä äidin syömiin ruokiin. Lääkäreiden mukaan ilmiö liittyy glukoositasoihin.

Odottavan äidin tulisi tuntea sikiön liikkeet vähintään 10 kertaa 24 tunnin aikaikkunassa. Liikkeillä on taipumus lisääntyä 30-60 minuuttia äidin ruokailun jälkeen. Syöty ruoka muuttuu glukoosiksi, joka siirtyy sikiöön napanuoran kautta ja stimuloi tätä. Näin ollen voimme todeta, että ruoka tosiaan voi vaikuttaa sikiön liikkeisiin. Toisin sanoen, sikiön tavallisesti hienovaraiset liikkeet muuttuvat intensiivisemmiksi sen jälkeen, kun äiti on syönyt.

Lisäksi voidaan päätellä, että makeammat ruoat aiheuttavat enemmän aktiivisuutta, koska ne tuottavat enemmän glukoosia. Ruoan ei kuitenkaan tarvitse välttämättä olla makeaa, jotta se saa sikiössä aikaa reaktioita, vaan mikä tahansa ruoka voi lisätä sikiön aktiivisuutta.

“Sikiö liikkuu lähinnä äidin ollessa aktiivinen, kohdun värähtelyn aiheuttaessa ääntä, yöaikaan sekä äidin syötyä. Juuri tuotettu glukoosi saavuttaa ja aktivoi vauvan.”

– Álvaro Cano, perinatologian erikoislääkäri

Muita sikiön liikkeisiin vaikuttavia ärsykkeitä

Vaikuttavatko tietyt ruoat sikiön liikkeisiin?

Espanjalainen synnytyslääkäri Guillermo Obando vahvistaa, että äidin verensokerin vaihtelut näkyvät myös sikiön liikkeiden määrässä. Kun glukoosin määrä lisääntyy äidin veressä, myös sikiö saa entistä suuremman glukoosiannoksen. Samalla tavalla myös muut ruoat liittyvät sikiön liikkumiseen. Esimerkiksi kylmät ruoat aiheuttavat aktiivisuuden lisääntymistä.

Myös äidin aktiivisuustaso vaikuttaa siihen, miten paljon vauva liikkuu tämän vatsassa. Sikiötä voidaan stimuloida myös valon, äänen ja tärinän avulla. Asiantuntijoiden mukaan ihminen oppii jo ennen syntymäänsä, jos hän saa osakseen oikeanlaista stimulointia raskausaikana. Raskauden viimeisellä kolmanneksella sikiön hermojärjestelmän ollessa jo kehittynyt ja toimiva, vanhempien on hyvä stimuloida vauvaa.

Lääkärit suosittelevat laskemaan vauvan potkut, jotta kaiken voidaan varmistaa olevan kunnossa. Jos äiti huomaa sikiön liikkeiden vähenevän, hänen kannattaa kokeilla syödä jotain makeaa. Jos tämä ei auta, on syytä olla yhteydessä terveyskeskukseen tai lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.