Mistä raskauden aikainen alavatsakipu johtuu ja miten sitä voidaan helpottaa?
 

Mistä raskauden aikainen alavatsakipu johtuu ja miten sitä voidaan helpottaa?

Mistä raskauden aikainen alavatsakipu johtuu ja miten sitä voidaan helpottaa?

Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2019

On tavallista, että nainen kärsii erilaisista epämukavista oireista raskauden aikana – pahoinvointi, krampit ja vatsakipu ovat näistä vain muutamia esimerkkejä. Raskauden aikainen alavatsakipu voi ymmärrettävästi aiheuttaa huolta odottavalle äidille. Usein se on vain harmiton ilmiö, mutta se voi olla merkki myös vakavammasta komplikaatiosta.

Mistä raskauden aikainen alavatsakipu johtuu?

Raskauden edetessä ja kohdun kasvaessa myös kohdun ligamentit venyvät, mikä saattaa tuntua vihlovana kipuna ligamenttien kohdalla. Etenkin tietyt asennot ja liikkeet saattavat aiheuttaa kipua. Nainen voi tuntea kipua alavatsassaan esimerkiksi kääntyessään, noustessaan istuma-asennosta seisomaan tai yskiessään. Myös liian rankka liikunta tai pelkästään pitkä ja väsyttävä päivä voi aiheuttaa kipua.

Erityisen yleistä kipu on raskauden toisen kolmanneksen aikana, vaikka joillakin naisilla sitä ilmenee jo aikaisemmin.

Miten erottaa harmiton ja vakava kipu?

Harmittoman alavatsakivun ja muiden raskauden aikaisten vatsakipujen ero on niiden kesto. Harmittomat alavatsakivut kestävät yleensä vain muutaman sekunnin, ja ne liittyvät yleensä tiettyihin liikkeisiin ja asentoihin.

Jos kipu on hyvin terävää ja pitkäkestoista, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin tai terveyskeskukseen. Kipu voi tällöin olla merkki vakavasta ongelmasta, eikä pelkästä ligamenttien venymisestä.

Pre-eklampsia eli raskauden aikainen verenpaineen nousu, ennenaikainen synnytys, kohdunulkoinen raskaus ja keskenmeno voivat kaikki aiheuttaa voimakasta kipua. Runsas oksentelu, kuume ja emättimen verenvuoto ovat kaikki syitä hakeutua terveyskeskukseen niin pian kuin mahdollista.

Mistä raskauden aikainen alavatsakipu johtuu ja miten sitä voidaan helpottaa?

On hyvä muistaa, että nämä ovat äärimmäisiä tapauksia. Alavatsakipuun on monia muitakin syitä, jotka vaihtelevat yksinkertaisesta ilmavaivojen aiheuttamasta kivusta umpilisäkkeen tulehdukseen. Myös ummetus on tavallinen vaiva raskauden aikana ja voi aiheuttaa vatsakipua.

Kuinka raskauden aikaista alavatsakipua voidaan lievittää?

Seuraavat yksinkertaiset vinkit voivat auttaa vähentämään raskauden aikaista alavatsakipua ja ne on helppo ottaa osaksi päivittäisiä rutiineja.

1. Juo vettä

Nesteytyksestä huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, joten juo runsaasti vettä. Tämä ehkäisee harjoitussupistuksia. Nämä harmittomat supistukset ovat yleensä kivuttomia – toisin kuin synnytyksen alkamisesta kertovat supistukset – mutta ne voivat kuitenkin olla melko häiritseviä.

Veden juominen on tärkeää paitsi äidin omasta terveydestä huolehtimiseksi, myös sikiön kannalta.

Mistä raskauden aikainen alavatsakipu johtuu ja miten sitä voidaan helpottaa?

2. Etsi mukava paikka lepäämiseen

Naisen kannattaa istua tai maata mukavassa paikassa antaakseen keholleen sen ansaitseman levon. Kannattaa etsiä paikka, jossa mahtuu venyttelemään jalkojaan. Lihasten rentouttaminen auttaa kivun lievittämisessä. Tauko hektisestä arjesta on parasta lääkettä moneen vaivaan.

3. Harrasta joogaa tai pilatesta

Sekä jooga että pilates sopivat yleensä hyvin myös odottavan äidin harrastukseksi. Sen lisäksi, että ne opettavat rentoutumista, liikkeet myös harjoittavat kattavasti kaikkia kehon lihaksia. Näitä lajeja pidetäänkin loistavana apuna synnytykseen valmistautumisessa. Joissain kaupungeissa järjestetään myös erityisesti raskaana oleville naisille tarkoitettuja joogatunteja.

Raskauden aikaiseen alavatsakipuun on monia syitä, jotka vaihtelevat ligamenttien venymisestä ja ilmavaivojen aiheuttamasta kivusta umpilisäkkeen tulehdukseen.

4. Vältä stressiä

Tämä on asia, jonka nainen unohtaa, ja jota on välillä vaikea toteuttaa, mutta stressin välttäminen voi kuitenkin korjata monen tyyppisiä ongelmia. Ahdistusta ja stressiä aiheuttavia tilanteita kannattaa pyrkiä välttämään parhaansa mukaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.